tiistai 8. elokuuta 2017

Visulahden Vahakabinetti, toppi vai floppi?

Mökkimatkamme vie joka kesä Mikkelin Visulahden ohi. Joka kerta lapset katselevat valtatielle näkyvää dinosaurusta. Muutaman kerran on pysähdytty Visulahteen ajamaan ulkoilmakartingia, mutta muuten olemme vain ajaneet ohi. Visulahden Vahakabinetti nousee valtakunnan uutisiin miltei joka kesä ja hiljalleen minua on alkanut kiinnostaa tuo kohde. Vuonna 2012 nousi kohu kun Sauli Niinistöä esittävä nukke paljastettiin.
Tästä kuvakulmasta Saulin kyllä tunnistaa, ehkä Martti Ahtisaaren nukke on vähän arveluttavampi tapaus.
Vuonna 2015 kohistiin Teemu Selännettä esittävästä nukesta, vaikka nukke oli ollut tuolloin paikallaan jo 16 vuotta.  Kieltämättä tuo nukke näyttää voilla ja rusketusvoitteella naamoidulta. 

Tänä vuonna halusin viedä perheen tähän kulttuurikohteeseen ja todeta omin silmin onko paikka täysi floppi vai ei. Lähdimme matkaan avoimin mielin ja odotimme jotain hupaisaa olevan tulossa. 
Liput maksoivat 7 euroa per henkilö, eli 28 euroa köyhempänä lähdimme kiertämään näyttelyä. Kierros alkoi hieman kummallisesti kun eteisessä oli Kauppaneuvos Paukku. Tästä henkilöstä lapset eivät luonnollisesti tienneet mitään. Ihan esikuvansa näköinen, ei valittamista.
Eteisen jälkeen alkoi päämiesten ja -naisten sali. Mihail Gorbatšovin tunnusmerkki oli elävässä elämässä tumma läiskä päälaella, mutta tämä oli unohtunut tehdä vahanukelle. 
Kierros jatkui ja kabinetissa oli historian merkkihenkilöitä ja julkkiksia laidasta laitaan. Juicen kohdalla tuli jo nauraessa vedet silmistä. Tämä oli kyllä aika hulvaton kalpeanaama. Taustalla soi Juicen biisi, jotta ei jää epäselväksi ketä nukke esitti. 
Ehkä hämmentävin osuus oli suomalaisuutta esittävä kulmaus, jossa suomipojat olivat hieman istumassa iltaa jonkun kämpillä. Kaveri on sammuneena pöydän ääressä...
 ...ja lattialla makaa yksi kaveri puukko rinnassaan. Viereisessä huoneessa oli vankiselli. Tällä kokonaisuudella halutaan valistaa että rikos ei kannata. Tällaista et koe Madame Tussaudin kiillotetuissa henkilögallerioissa. 

 Ei nyt paljasteta kaikkia Vahakabinetin herkkuja, mutta koitapa arvata ketä seuraavat henkilöt esittävät:

1.

2.

 3. etualalla olevaa herraa tiedustellaan

 4.

5.

6.

No miten meni, olivatko helppoja? Tässä vastaukset.
1. Ei ole Tuksu, vaan Kruununprinsessa Victoria
2. Tämä palkintopallilla hikoileva kaveri on Nummelan oma poika Jani Sievinen
3. Ajattelin että miksi Eino Grönillä on urheiluasu päällä, mutta tämähän onkin hiihtäjä Harri Kirvesniemi
4. Tämä herra oli ehkä vaikein tunnistettava. Suomen historian yksi karismaattisimmista tähdistä, Tauno Palo. Palon karisma ja komeus ei nyt ihan ole läsnä tässä nukessa.
5. Luulin että Karita Mattila, mutta ei vaan Katri Helena.
6. Huulesta päätellen Billy Idol tai Elvis? Ei, vaan Heikki Kinnunen. Onks Viljoo näkyny?

Kokonaisuutena Visulahden Vahakabinetti oli varsin viihdyttävä ja meille toppi eikä floppi. Kuten sanottua, saimme nauraa välillä vedet silmissä. Sellaista saa nykyään harvoin kokea missään näyttelyissä tai museoissa. Madame Tussaudillakin käyneenä tuli sellainen olo että taiteilija on sanonut tilaajalle: "tällä rahalla sai tällaisen nuken". Väkisinkin tuli mieleen myös Kummelin sketsi "Kitulahden Vahakabinetti". Näyttely on tehty kuitenkin tosissaan ja suurimman osan nukeista on toteuttanut sama virolainen taiteilijapariskunta. 

Lähdimme koko perhe pois huvittuneena. Käynti oli todellakin 28 euron arvoinen. Ehdottoman suositeltava kohde huumorin ystäville.

Vahakabinetti avoinna kesäkauden lisäksi talvikaudella (syyskuu-toukokuu): ma-la klo 10.00-17.00, suljettu sunnuntaisin ja pyhäpäivinä. Varmista aukiolo Visulahden kotisivuilta tästä linkistä.

Visulahti
Visulahdentie 1
50180 Mikkeli

14 kommenttia:

 1. Karita Mattilan minäkin tunnistin.
  Kaiken muun vielä kestän, mutta Tauno Palo!😋😧😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siis se on Katri Helena 😂. Tauno Palo oli kyllä haastavin tunnistaa.

   Poista
  2. Kyl mä luin että Katri Helena, mutta itte tunnistin karitaksi ennen kuin luin edes sunkin tehnee
   n niin....

   Poista
 2. No voi,ei nyt ehkä ihan parhaimmalla tavalla luotuja vahahahmoja,vähän kömpelöiltä näyttävät.

  VastaaPoista
 3. Putosin Tauno Palon kohdalla! :'D Vaikka ois Suomen kaikki miehet käyty läpi, niin ei ois Palo tullu ikikuunapäivä mieleen! :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sunday, älä muuta sano, Tauno-nukke on kyllä huippusuoritus.

   Poista
 4. :D :D :D Taitaa olla aika paha kaihi niillä vahanukkemaakareilla? Vaan tuohon ei taida auttaa edes silmälääkäri...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylen uutisen mukaan 80% nukeista on saman taiteilijapariskunnan tekeleitä, joten tilaaja kyllä luottaa pitkälti heidän laatuun :) Ja niin luotan nyt minäkin, takuuvarmasti tulee hymy huulille tämän taiteen äärellä.

   Poista
 5. Tuonne täytyy päästä! Aivan hulvattoman huonoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tuonne kannattaa suunnata ja nauttia kylttyyristä.

   Poista
 6. "Katri Helenan" on PAKKO olla niiden kämmi! Ainoa nukke joka näyttää itseltään eli K. Mattilalta onkin joku toinen?! En meinaa kestää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karita -nukke oli parin metrin päässä Katrista. Karitan vieressä oli oikein valokuva, aidolla Karitalla oli samanlainen vaatetus ja kampaus kuin nukella. Ei Karitaakaan ihan kunnolla tunnistanut :) Nää on niin hauskoja!

   Poista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin