torstai 7. kesäkuuta 2018

Tartto lasten kanssa

Vappuvapaat houkuttelivat lähtemään jonnekin Suomen rajojen ulkopuolelle. Pienen tuumimisen jälkeen päädyimme matkaamaan meille käymättömään Tarttoon, Viron toiseksi suurimpaan kaupunkiin. Matkustustavaksi valitsimme auton ja sitä myöten tietysti myös lauttaylityksen Helsingistä Tallinnaan, josta ajaa reilu pari tuntia Tarttoon. Jukalta tähän sellainen varoittava vinkki, että matkan varrella on paljon tutkia ja esimerkiksi pikkukylän risteyksissä saattaa olla viidenkympin rajoitus ja tutkapömpeli ehkä hieman yllättäen liikenteenjakajassa.

Tarttoon olisi päässyt kuulemma helposti ja halvalla myös bussilla
Me pysähdyimme ajomatkan puolivälissä lounaalle aina niin ihanaan Pohjakaan. Tätä ravintolaa voimme suositella lämpimästi ihmisille, jotka arvostavat tuoretta ja sesonkista ruokaa joka on tehty pipertämättä mutta ajatuksella. 
Majoituimme Booking.comin kautta löydettyyn Tigutorn Apartment huoneistoon, joka on aivan keskustan tuntumassa. Pyöreä tornitalo poikkeaa ympäröivästä arkkitehtuurista ja on helppo havaita. Siistin ja tilavan huoneiston hintaan sisältyi ilmainen parkkiruutu.


Aivan majapaikkamme vieressä sijaitsi Baltian suurin ja nykyaikaisin tiedekeskus Ahhaa. Se oli todella hauska paikka kokea ja kokeilla! Muutama tunti vierähti nopeasti täällä tieteen ja teknologian parissa. Paikasta tuli mieleen San Josen Childrens discovery museum, sillä AHHAA:ssa oli hyvin samanlainen vesileikkipaikka. 


Viron kansallismuseo sijaitsee ehkä hiukan yllättäen Tartossa (eikä Tallinnassa). Museo on jo arkkitehtuurisesti upea nähtävyys.
Me ihastuimme tapaan toteuttaa näyttelyjen opaskyltit digitaaliseen muotoon: kun pääsylippukassalta saadun kortin vei lähelle opastusnäyttöä, muuttui teksti siinä suomenkieliseksi. Muutenkin näyttelyt oli koottu esille tuoreella ja mielenkiintoisella tavalla. 

Ruokakultturista oli myös oma osuutensa, mistä tietysti ropisi meiltä paljon pisteitä!

Kansallismuseon vieressä oli aisakeinu, jossa lapsemme tykkäsivät keinua. 

Aivan kansallismuseon vieressä tönötti talo nurinperin rakennettuna. Sepä olikin iloa aikaansaava paikka, kun mietimme miten itsemme kuvaisimme niin että todella näyttäisi että olemme katossa. Oli yllättävän hankalaa kuvitella miltä kuva näyttäisi toisin päin käännettynä. Vinkiksi esimerkiksi se, että älkää pitäkö käsilaukkua olalla kun tällaiseen kuvaan menette. Näyttää hassulta kun se ei roikukaan lattiaan päin. 

ILMAILUMUSEO eli EESTI LENNUNDUSMUUSEUM

Rehellisyyden nimissä emme vierailleet täällä lasten kanssa, vaan Jukka ilmailuinnostuneena kävi täällä yksin. Joitakin lapsia tämä voisi silti aivan hyvin kiinnostaa! Museo oli yllättävän laaja, tarjoten monipuolisesti venäläisiä ja länsimaisia lentokoneita.
Tupolev TU-134 oli suurin esillä oleva siviilikone. Koneeseen pääsi tutustumaan myös sisälle.
 Aika tuore lisäys museon valikoimiin oli Saksan ilmavoimien McDonnell Douglas F-4F Phantom II.
22,5 metriä pitkä Sukhoi SU-24 hävittäjä oli varsin näyttävä kone.

Museo sijaitsee noin 15 kilometriä etelään Tarton keskustasta. Museo on tätä kirjoittaessa avoinna joka päivä 28.4.-28.10. välisenä aikana. Pääsyliput ovat 10 euroa aikuiselta ja 5 euroa lapsilta.

Eesti Lennundusmuuseum
Lange, 62115 Tartumaa, Viro (kartta)

VANHA KAUPUNKI
Kompakti vanha kaupunki oli kaunis ja tunnelmallinen. Mielenkiintoisen oloisia ravintoloita ja kahviloita löytyi paljon. Raekoja aukiolla olisi varmasti mukava istuskella lämpimällä säällä terasseilla. 
Perustuksiltaan kallistuneessa taidemuseossa emme etukäteissuunnitelmista huolimatta ehtineet käymään, kuten emme myöskään Emajoen varrella olevassa kauppahallissa.

RAVINTOLAT
Tarton paras ravintolakokemus oli Campasimpukoiden suosituksesta illallistettu hotelliravintola Polpo. Erityistä ihastusta aiheutti rosmariinisavustettu nautatartar, jonka kanssa tarjottiin kapriksen kukkanuppuja ja mustaa valkosipulia sekä yrttimajoneesia. Hinnaltaan paikka oli mielestämme maltillinen. Esimerkiksi kolmen ruokalajin etukäteen mietitty menu maksoi 26 euroa.

Netissä paljon kehuttu Meat Market Steak &; Cocktail oli ihan ok, muttei mitenkään hehkutettava varsinkaan hintaansa nähden. Kivesannoksen tosin voisin mennä syömään uudestaankin, jos sen saisi vaikka saman paikan drinkkipuolelle jonkun ihanan juoman kanssa. Pidimme hurjasti monien mielestä varmaan brutaalistakin viiriäisannoksen asettelusta, jossa linnun koivet sojottivat tömäkästi kohti kattoa.
Esimerkiksi blogeista Keittotaiteilua ja Jotain maukasta löytyy lisää ravintolavinkkejä kaupunkiin. 

Kaiken kaikkiaan Tartossa oli kiva viettää pari päivää yhdistäen sen yhden yön Tallinnassa yöpymiseen. Shoppailumahdollisuudet olisivat olleet hyvät kolmessa toisiaan likikkäin olevassa kauppakeskuksessa. Me tyydyimme vain piipahtamaan Tigerissa lasten toiveesta. Kaupunki tarjosi lapsiperheelle mukavasti puuhaa ja nähtävää sekä kivoja ruokapaikkoja. Mitään suurta paloa palata kaupunkiin ei kuitenkaan syttynyt.

Tämä kirjoitus lisätään myös blogimme MATKAT-välilehdelle, josta löytyy yli kolmekymmentä juttua Virosta ja reipas 230 muualta maailmalta.  

6 kommenttia:

 1. Me menemme parin viikon päästä uudelleen Viroon ja tällä kertaa itäänpäin ja sitten Tarttoon. Ja Tallinnassa Pajuun päivälliselle! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan ihan herkku reissu taas tulossa! Kartanoita varmaan tiirailette myös?

   Poista
  2. Kyllä vaan, katsastimme jo kirjoja ja karttoja siihen malliin, että varmaan ainakin 15 kartanoa osuu reitille.

   Poista
  3. Hauskaa tämä kartanoharrastuneisuus! Oletteko tehneet samanlaisia reissuja Suomessa?

   Poista
 2. Wau! Tuossa ylösalaisintalossa pitääkin käydä! Oliko sinne lipunmyynti? Viimeksi kun kävimme kansallismuseossa, ihailimme taloa vain etäältä. Kansallismuseo taas oli aivan läkähdyttävä paikka! Kiersimme tunteja ja tekstiili-ihmisenä oikein imin itseeni niitä kaikkia ihania vaatteita, kunnes en jaksanut yhtään enää. Siihen paikkaan on mun mielestä varattava viikko! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, taloon on sisäänpääsymaksu. Liput ostetaan ovelta.
   Museoon olisi tosiaan saanut käytettyä aikaa vaikka kuinka paljon!

   Poista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin