torstai 28. helmikuuta 2019

Ljubljana ja ravintolasuositus sinne: ravintola Strelec

Slovenian pääkaupunki Ljubljana on noin 300 000 asukkaan kaupunki, jonka otat haltuun jo parissa päivässä. Keskusta on kompakti ja kaikki merkittävimmät kohteet on saavutettavissa kävellen. Kaupungin ytimessä on keskiaikainen linnoitus Ljubljanan linna (Ljubljana grad) ja kaupunkia halkoo Ljubljanica-joki.


Paikallisten mukaan paras kohtaamispaikka on Preseren aukio. Aukio on saanut nimensä Slovenialaisen runoilijan France Prešeren mukaan, jonka kunniaksi aukion laidalle on pystytetty patsas. Toinen tunnettu maamerkki aukion laidalla on punertavan julkisivun omaava Fransiskaanikirkko.

Preseren aukiolla on kesäaikaan sadetin, josta ruiskuaa virkistävää vettä varsinkin lasten riemuksi.

 Mesarski most sillalle ovat monet rakastavaiset laittaneet lukon liittonsa merkiksi.

Ljubljanica-joen rannalla kulkevan Petkovškovo nabrežje kadun varrella on  lukuisia terasseja, joissa virkistyä kylmien juomien äärellä.

Cacao kakku- ja jäätelökahvilasta saa joidenkin arvioiden mukaan kaupungin parasta kotitekoista jäätelöä. (Kartta)

Ljubljana linnalle pääsee kätevästi kiskoköysirataa pitkin pientä korvausta vastaan. Kiskoköysiradan lähtöalueelle on noin 450 metrin kävelymatka Preseren aukiolta.

Ylhäällä linnanpihalla järjestetään vuoden aikana lukuisia tapahtumia, kuten elokuvafestivaalit ja konsertteja. Linnaan ja sen historiaan pääsee tutustumaan erillistä pääsymaksua vastaan. Lisätietoa löytyy linnan omilta sivuilta.


Linnalta löytyy kokki Igor Jagodicin luotsaama Restavracija Strelec, joka on useiden tahojen mukaan äänestetty Ljubljanan parhaaksi ravintolaksi. Ravintolan terassilta avautuu hienot maisemat Ljubljanan kattojen ylle. Lämpimänä heinäkuun iltana söin pitkän illallisen ravintolan ulkopöydässä.

 Keittiön tervehdys.

 Maksamoussea ja viikunaa.

 Tartar.

Kauden sieniä.

 Sipulia usealla tavalla.

 Kukkakaalia ja kalaa.

 Nautaa.

 Välijälkiruoka.
Suklaata ja sorbetteja.

 Laskun maksu ja jäätelöä.

Restavracija Strelec on ehdottomasti suositeltava ravintola! Ei pelkästään maisemien vuoksi, vaan myöskin varsin mainioiden annosten takia. Tämän todistaa myös legendaarisen Chuck Norrisin taannoinen vierailu samaisessa ravintolassa.

Restavracija Strelec
Grajska planota 1, 1000 Ljubljana

Illallisen jälkeen on mukava kävellä ympäri kaupunkia. 

Ljubljana on varsin kaunis kaupunki myös pimeän aikaan. 

Ljubljanaan pääsee kesäisin Finnairin suorilla lennoilla, ja hyviä vaihdollisia yhteyksiä on ainakin Lufthansalla ja KLM:llä. 

***
Blogin MATKAT välilehdeltä löytyy 271 muutakin matkajuttua. Slovenia on nyt maa numero 31. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin