lauantai 16. helmikuuta 2019

Phnom Penh, Kambodza - hyväntekeväisyyttä nautiskellen

Kambodzaan reissatessa ei eettiseltä, ihmisoikeuksiin liittyvältä pohdinnalta voi välttyä. Meitä mietitytti etukäteen kovasti varsinkin lasten asema. Mitään suoranaista kaltoinkohtelua emme nähneet, mutta pohjatonta köyhyyttä katsoimme kyllä silmistä silmään. 
Matkaajan kannalta auttaminen Kambodzassa on tehty helpoksi hyväntekeväisyyden muodossa. Kaupungeista löytyy projekteja, jotka tukevat esimerkiksi vammautuneita työllistymään tai nuoria saamaan kiinni koulutuksesta ja työelämästä. Niihin on mahdollista osallistua esimerkiksi lahjoitusten muodossa, tekemällä työtä projekteissa tai sitten meidän perusmatkaajien tapaan käyttämällä projektien palveluja. 
Siem Riepissä, Angkorin temppeleillä vieraillessamme yövyimme Bunuong Homestayssa. Talon isäntä James Bun osallistuu kylänsä kehittämiseen ja on esimerkiksi adoptoinut orvoksi jääneitä lapsia. Hänen talossaan pidetään myös kylän koulua, sillä mies uskoo viisaasti koulutuksen olevan hyvä väylä ylös köyhyydestä. Jälkikäteen ajatellen tällaisia majoituksia olisi pitänyt etsiä reissulle enemmänkin, myös siksi että se oli niin hauskaa ja tunnelmallista. 
  
Sihanoukvillessä kävimme hyväntekeväisyysjärjestö Starfishin kahvilassa ja myymälässä tukemassa projektin työtä pieneltä osaltamme. Se oli tehty nautinnolliseksi, sillä kahvilan tuotteet maistuivat todella hyviltä ja puutarhamainen piha tarjosi hiljaisen hengähdystauon muuten kuhisevan äänekkäässä tori- ja marketti ympäristössä.
Phnom Penhissä kävimme sitten useammassakin paikassa, sillä ne sijaitsivat kätevästi saman kadun varrella, lähellä hyvän hinta-laatusuhteen omaavaa majapaikkaamme Okay Boutique-hotellia. Niistä seuraavassa:

Friends ravintola harjoittaa ja kouluttaa entisiä katulapsia ja syrjäytyneitä nuoria sekä aikuisia ravintolan työntekijöiksi tai yrittäjiksi. Tämä toiminta on osa maailmanlaajuista TREE allianssia.
Ravintolassa eteemme kannettiin ihania drinkkejä ja maukasta ruokaa. Annokset olivat värikkään kauniita. Maultaan ruuat ja juomat olivat raikkaita ja hyvin maustettuja. Kävimme täällä parikin kertaa nautiskelemassa. 
Samalla hyväntekeväisyysjärjestöllä on toinenkin ravintola Phnom Penhissä ja muutamia eri puolilla Kambodzaa


Aivan Friends ravintolan vieressä on vastaavaa koulutustoimintaa toteuttava (kierrätys)tavaramyymälä. Käsityönä monesti kierrätysmateriaaleista tehdyt laukut, vaatteet ja koriste-esineet ovat tehneet perheet joiden tarkoituksena on taata lapsilleen parempi tulevaisuus.
Myymälän yhteydesssä on pieni kynsihoitola. Kävimme tytsyn kanssa täällä manikyyrissä ja pimu maalautti itselleen vielä kauniit kynnetkin. 

Jukka kävi hieronnassa, jonka teki sokea henkilö. Maassa, jossa ei ole sosiaalitukea tai vastaavaa, vammautuneet usein jäävät oman onnensa nojaan. Hierontakoulutus on yksi hieno keino saada sokeille koulutusta ja työtä. 
Paikka sijaitsi Friends ravintolaa vastapäätä. 

PARTURI KADULLA
Jukka leikkautti tukkansa kadulla lupsakalla nuorella miehellä. Ajatteleeko tämän nyt hyväntekeväisyydeksi vai ei, mutta joka tapauksessa paikallisen työn tukemista. Mies kertoi päivisin leikkaavansa hiuksia kadulla jotta saa rahaa ilta-opiskelujaan varten.

Näitä parturimiehiä oli useampiakin Friends ravintolalta hiukan pohjoiseen päin tallaillessa. 
Vielä enemmän eteenpäin tallaillessa katu vei toriaukiolle, jossa mielenkiintoiset näyt houkuttelivat lähemmäs ja hajut rehellisyyden nimissä toisinaan kiiruhtamaan kauemmas. 

Lisää juttuja reissuistamme, Kambodzassakin, löytyy blogimme MATKAT-välilehdeltä.

3 kommenttia:

 1. Hyvä kun voi samalla auttaa paikallisia eikä vain hyödyntää heitä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tosi samaa mieltä. Tästä on myös tärkeää puhua lasten kanssa.

   Poista
 2. I really like your writing style, great info, you putting so much effort into this blog. thanks to share. with us.

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin