sunnuntai 27. kesäkuuta 2021

Herkuttelijoiden Ahvenanmaa

Ahvenanmaa on todella hyvä kohde ruokamatkailijalle(kin). Kompakti, käveltävissä oleva Maarianhamina on täynnä kivoja ja erinomaisia ravintoloita. Maarianhaminan ulkopuolelta löytyy luonnollisesti lisää hienoja, persoonallisiakin ruokapaikkoja.

Tähän juttuun on kerätty parhaita paloja parilta viimeisimmältä Ahvenanmaan reissulta. Toinen tehtiin viime kesänä lomamatkana perheen kesken, toinen tänä keväänä pressimatkana Tallink Siljan ja Visit Ålandin kanssa. 

Fine diningin perässä suunnistaisin Maarianhaminassa ehdottomasti Nauticaliin. Paikka on säilyttänyt pitkän historiansa paitsi sisustuksessaan, myös kokonaistunnelmassa. 

Ruoka on pohjoismaista, mutta raaka-aineiden suhteen ollaan avoimia myös koko maailman laajuudelta. 

Nautimme täällä viime kesänä aivan ihanan pitkän menun, josta mieleen jäivät erityisesti kampasimpukka-annos, sienivaahto häräncarpaccion kanssa ja inkiväärillä maustettu lanttu. Huomaa että maistelumenu tulee aloittaa ihan viimeistään kello 19.30. 

Åss Paviljongen vakuutti minut makumaistiaisillaan ensipuraisulla. Ongelmaksi muodostuneekin seuravalla reissulla haluaako syödä useamman ruokalajin menun vai jotain rennompaa terassilla, esimerkiksi Seglismackan. 

Viime kesänä nautimme Brasserie Ångbåtsbrygganissa pöydäntäydeltä herkullisia alkupaloja trubaduurin soittaessa lavalla. Äyriäisvati on täällä se juttu, samoin avogrillillä grillaaminen. 

Ångbåtsbrygganissa on upein ja valtavin näkemäni tippikello, tuo ratashärveli tiskin päällä: 

Indigossa söimme viime kesänä niinikään hyvin, mutta kyllä minua jatkossa vetää magneetin tavoin puoleensa ravintolan ullakko. 

Siellä meinaten sekoitellaan drinkkejä intohimolla ja antaumuksella, mistä kertonee esimerkiksi se, että rusinaiseksi fermentoidut karviaiset ovat saaneet tekeytyä melkein neljä vuotta ennen juomaan pulahtamistaan. 

MAARIANHAMINAN ULKOPUOLELLA:

Stallhagenin panimo on loistava lounaspaikka. Pressimatkalla meille oli tehty hirmuisen toimiva maistelukierros, jossa tutustuimme tehtaan, ravintolan ja myymälän tiloihin joka paikassa eri ruoka- ja olutparia maistellen. Ehdottomasti herkullisin annos oli perunalettu kuoreen mädillä, hunajaoluen kanssa nautittuna. 

Smakbyn ravintolassa, Kastelholman linnaa likellä maistoin ensi kertaa perkuuomenoita säilöttyinä. Nämä perkuuomenat ovat siis niitä, joita pitää alkukesästä poistaa jotta loput omenat pääsevät kasvamaan kunnolla. Mahtava "hävikistä herkuksi"-keksintö ja vielä mainion makuistakin suolaisten lihojen kassa. 

Smakbyn makukylässä - ravintolan kanssa saman katon alla- on myös karkkikauppa, joiden tuotteista suosikkimauksi ei yllättäen noussutkaan Gin and tonic vaan Ahvenanmaan pannukakku. Toisella puolella tietä on tislaamo, jossa tehdään mm. giniä ja rommia. 

Kuulin myös todella mielenkiintoisesta konseptista, nimittäin vierailusta Öfvergårdsin omenatilalle yhdistettynä omenamehutastingiin. Tätä en ole vielä päässyt kokemaan, mutta jonain päivänä haluaisin kyllä. 

Tätä kirjoittaessa olen onnellinen että seuraava reissu Ahvenanmaalle alkaa jo huomenna yhteistyössä Tallink Siljan kanssa. Lähdemme Helsingistä Maarianhaminaan Silja Serenaden kyydillä. Ahvenanmaan viikon jälkeen tulee lisää vinkkejä saarelle, myös teinien näkökulmasta. 

***
Blogin muut reissujutut löytyvät MATKAT-välilehdeltä. Siellä on jo useampikin juttu Ahvenanmaalta. 

2 kommenttia:

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin