tiistai 8. kesäkuuta 2021

Rikkikääpä - herkullinen sieni

Mikä ilo! Pääsin ensi kertaa elämässäni valmistamaan rikkikääpää. Hoksasin sienen tammen kyljessä sattumalta viikonloppuna Ruissalossa. 
Rikkikääpä on lähinnä tammien lahottajasieni, mutta sitä tavataan Suomessa myös esimerkiksi hopeapajujen kyljissä. Otin tästä "ryppäästä" vain osan matkaan, loput jätin kasvamaan muiden iloksi. Rikkikäävän poimiminen ei vahingoita puuta, joten sen kerääminen kuuluu yhtä lailla jokamiehen oikeuksiin kuin maassa kasvavat sienet. 
Suomeksi en onnistunut löytämään ainoatakaan reseptiä. Sieniruoat ja ruokasienet facebook-ryhmästä löytyy muutamia ideoita, esimerkiksi Esko Routamaan kauniita kuvia joissa valkosipulivoissa paistettuja rikkikääpäsiivuja on yhdistetty vehnäolutrisoton kanssa. Enemmän ohjeita alkaa löytyä, kun naputtelee googleen rikkikäävän englanninkielisen nimen "chicken of the woods".

Sientä kehutaan kovasti kanamaiseksi, mitä se osin rakenteeltaan onkin. Maussa on enemmän itselleni mietoa lampaankääpämäistä makua kivalla sitruunaisella lisällä. Yhtä kaikki sieni on todella hyvä, riittoisa ja paistettuna houkuttelevan kauniskin. Viisammat ja sientä enemmän käyttäneet opastavat käyttämään vain nuoria sieniä, sillä vanhemmiten makuun tulee kuulemma kalkkimaisuutta ja jauhoisuutta. 
Teimme rikkikäävästä muutaman yksinkertaisen ruuan, jossa sienen oma maku pääsisi esille hyvin. Tänään ajattelimme kokeilla grillata sienisiivuja ribsien alkupalaksi. 

Jos sinulla on herkullisia ruokaohjeita rikkikäävälle, kuulisimme niistä mieluusti vaikka kommenteissa. 

RIKKIKÄÄPÄPASTA

rikkikääpää siivutettuna
sipulia ohuina lohkoina
timjamia
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
rypsiöljyä paistamiseen 
pastaa

Laita pasta keittymään suolalla maustettuun veteen. 
Laita paistinpannulle öljyä ja lisää rikkikääpäsiivut paistumaan. Kääntele siivuja kunnes ne punertavat kauniisti. Lisää joukkoon ohuet sipulisiivut ja tarvittaessa lisää rypsiöljyä. Jatka paistamista kunnes sipulit ovat pehmeitä. Mausta suolalla ja hitusella mustapippuria.
Yhdistä pastat ja sienipaistos. Lorauta joukkoon oliiviöljyä ja sekoita hyvin. 


RIKKIKÄÄPÄ AASIALAISESSA NUUDELISALAATISSA
kahdelle

rikkikääpää
sipulia
valkosipulia
rypsiöljyä paistamiseen
½ rkl soijakastiketta

2 "tyynyä" riisinuudelia 
porkkanaa
kurkkua
(limebasilikaa)
suolapähkinöitä

maustekastike:
2 rkl soijakastiketta
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl sokeria
½ rkl limemehua

Siivuta rikkikääpä ja tee sipuleista ohuita lohkoja. Silppua valkosipuli. Paista sienisiivuja pannulla molemmin puolin kunnes ne ottavat kauniisti väriä. Lisää sipulit ja jatka paistamista kunnes lohkot ovat pehmeitä. Mausta lopuksi lorauksella soijakastiketta. 
Sienien paistuessa kuori ja paloittele porkkana pieniksi tikuiksi. Lisää ne nuudelien sekaan ja kaada päälle kuumaa vettä. Anna tekeytyä. 
Pilko kurkut tikuiksi. 
Sekoita maustekastike. 
Kun nuudelit ovat pehmenneet, valuta ne vedestä. Lisää maustekastike nuudelien joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää myös kurkut ja sienipaistos. Lisää annoksen päälle limebasilikaa jos sinulla sattuu sitä kasvamaan. Ripsi päälle vielä suolapähkinöitä.


7 kommenttia:

  1. Oho! Tuo oli ihan uus juttu mulle. Täytyykin syynäillä puita tarkemmin. Tosin meillä ne tammet on tuiki harvinaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joillakin kuulemma tulee mahanpuruja tästä sienestä, mutta meillä ei kyllä tullut lainkaan. Ja söimme kaksikin ateriaa päivässä.

      Poista
  2. Jännää! Olen tainnut nähdä noita sieniä mutta en tiennyt että niitä voi syödäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkea sitä oppii kun seuraa oikeita facebook-ryhmiä :)

      Poista
  3. Tuo sieni jonka keräsit näyttää vielä vähän turhan nuorelta, kannattaa ensi kerralla odottaa ainakin pari päivää tai viikko. Rikkikäävän koostumus on kana, mutta siinä ei ole yhtään rasvaa. Olen huomannut että eniten rikkikäävästä saakin irti, kun lisää siihen keinotekoista "läskiä" jota lihassa normaalisti on. Sen tekemiseen voi käyttää mitä vaan tärkkelysjauhoa, esim peruna tai maissitärkkelystä, itse käytän mungpaputärkkelystä. Lisää kasvisliemeen tärkkelysjauhoa niin että se on melko paksua, kaada se runsaan öljyn kanssa kääpien sekaan paistumaan (pari ruokalusikallista seosta riittää). Tarkoitus on saada rasvaisia ja limaisia läskiä imitoivia paloja kiinnittymään kääpiin. Kun ne on paistettu, niitä voi käyttää esim thai curryn seassa tai leivitettyinä nugetteina. Paras sieni mitä olen syönyt, harmi etten löytänyt tänä vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos perusteellisesta kommentista!
      Me olimme vain ohikulkumatkalla kun huomasin sienet. En siis olisi voinut poimia ne kuin tuolloin.
      Mielenkiintoista tuo "läskin" lisääminen.

      Poista
  4. Teimme paistetusta/pilkotusta rikkikäävästä sienisalaattia johon lisäsimme myös keitettyä kananmunaa. Aivan älyttömän hyvää ja ruokaisaa. Suosittelen.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin