tiistai 29. heinäkuuta 2008

Cheddarteeleivät aamupalaksi

Saimme taannoin siskoni miehensä kanssa meille vieraaksi. Monesti vieraiden visiitin kestäessä seuraavaan päivään haluan tehdä jotain uutta aamupalalle. Lettupannulaiset onneksi ohjeistivat nopean teeleivän tekoa. Erikoisuutena leivässä oli taikinaan upotettu cheddar-juusto, joka sopi teeleipiin hurjan hyvin. Olemme Hennan ja Santun kanssa samaa mieltä siitä, että 200 gramma juustoa riittää ihan hyvin. Taikinan teki siinä ajassa kun uuni lämpeni, joten oli nopeaa ja vaivatonta. Yöllä Iron Maidenin konsertista kotiutuneet miehetkin söivät yhden jos toisenkin leivän. Loppuvatko ne stadionkonsertit muuten tosiaan vasta kolmelta yöllä ?! ;)

Jos pidät tuoreesta leivästä aamulla, etkä halua leipoa cheddarleivänkään vertaa heti herättyäsi, kokeileppa joskus sämpylöitä kylmäkohotuksella! Bongasin tämänkin ohjeen Lettupannulaisilta ja olen tehnyt sitä usein - illalla aamuksi.

Tässä cheddarteeleipien ohje:
riittää kahdeksaan leipäpalaan

2,4 dl vehnäjauhoja
2,4 dl grahamjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
reilusti mustapippuria rouhittuna
250-300 g cheddarsiivuja pieneksi pilkottuna (meillä oli 200g, riitti ihan ok)
0,8 dl leivontaan sopivaa margariinia pieninä paloina (huom! kylminä, ei sulatettuna)
2 munaa
vajaa 1 dl maitoa
(kurpitsansiemeniä tms.)

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola, mustapippuri ja cheddar. Lisää margariini pienissä erissä. Sekoita, kunnes margariini on sekoittunut jauhoihin. Vispaa munien rakenne rikki, ja lisää munaseokseen maito. Lisää munamaito jauhorasvaseokseen muutamassa erässä. Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille ja muotoile siitä kostutetuin käsin halkaisijaltaan noin 20cm leipä. Jaa veitsellä leipä kahdeksaan osaan. (Ripottele päälle kurpitsansiemeniä.) Paista leipiä 15-17 minuuttia, tai kunnes ne ovat saaneet väriä. Jos haluat pakata leipiä mukaan evääksi, käytä rasiaa (ei pussia). Murustuvat yllättävän helposti.

2 kommenttia:

  1. Hei huippua, että tekin tykkäsitte! Me mutustettiin noi alta aikayksikön loppuun.. Koostumus on tosiaan pikkasen murustava, mutta onneksi ei kuivakan murustava. Cheddar teki leivistä tosi meheviä!

    VastaaPoista
  2. juu, ei ollut ollenkaan kuivakkaita, vaan tosi ihanan juustoisen makuisia!
    me otimme loput mukaan mökille illalla ja ne olivat murustuneet pussiin ihan kiitettävästi. mutta ne murusetkin kyllä mutustettiin :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin