lauantai 12. heinäkuuta 2008

Tuliaiset

Olemme Pastapään kanssa olleet kuluvalla viikolla molemmat monelle aika eksoottisissa paikoissa: Pastapää Thaimaan Bangkokissa ja minä Länsi-Suomen pikkupitäjässä Lokalahdella, tuossa Iken, ja Kike Elomaan kotipitäjässä, jossa pidetään myös paanunheiton MM-kisat. Jos muuten olet aina halunnut mukaan Ike-hölkkään, sekin onnistuu "Lokiksella".
Haalimme reissuiltamme paikallisia ruokatuliaisia tähän tapaan:

Lokalahdella on toiminut 1950-luvulta (?) asti mylly, joka nykyisten omistajien myötä on keskittynyt pelkästään luomutuotteisiin. Omistaja oli myymälässä käydessämme paikalla. Neljävuotiaamme kysyi myllyn toiminnasta ja pääsimme koko porukka mielenkiintoiselle tutustumiskierrokselle. Tietoa jauhoista ja niiden käytöstä sai myös runsaasti, niin paljon vain kuin osasi kysyä :) . Lokalahden luomumyllyn tuotteita saa kuulemma Myllyn lisäksi ainakin Turun alueen Citymarketeista.
Muina tuliaisina mukaan kotiseudulta tarttui paikallisten viljelijöiden tuotteita - sipulia, perunaa, porkkanaa ja kurkkua. Äidin mansikkamaata tuli harvennettua punaisista marjoista koko vierailun ajan ja mukaankin saimme vielä myrkyttämättömiä-, siis luomumansikoita. Äidin työkaverit olivat antaneet vanhempia Gourmet- ja Maku-lehtiä, jotka nekin nyt odottavat plarailua.

Aina ei tarvitse lähteä maailman toiselle puolelle löytääkseen hyviä tuliaisia. Mutta jos sinne lähtee niin...


Pastapää palasi työmatkaltaan kuuman kosteasta Thaimaasta laukku täynnä tuliaisia. Ruokatuliaisten lisäksi laukusta paljastui mm. ihanat, samanlaiset rantahameet minulle ja yksivuotiaalle tytöllemme - kokoeroa vain oli jonkun verran ;) . Ruokatuliaisiin tutustunemme jo lähiaikoina, kunhan niille käyttöä keksimme :D. Keossa on mm. aurinkokuivattuja katkarapuja, durian chipsejä, "sweet minced pork" eli jotain "makeaa jauhettua possua", punaista currytahnaa (jolle on käyttöä jo keksitty), kuivattuja kaffirinlehtiä ja niinikään kuivattua sitruunaruohoa, Tom Yum-valmiskastiketta ja kalakastiketta. Voipi olla että kyseisiä tuotteita löytyy hyvin Suomestakin, mutta onhan hommassa silti oma fiiliksensä kun ruoka-aineita roudaa autenttisilta tantereilta. Ja voihan olla että niissä silti on makueroakin.

Palaamme varmasti kaikkiin näihin raaka-aineisiin tuonnempana, toivottavasti onnistuneitten makukokemuksien siivittämänä.

2 kommenttia:

  1. Ihan varmasti on makueroa! Thai-ruoka on valtavan hyvää. Durian-chipsejä en tiedä uskaltaisinko maistaa, itse durianista on kauheita muistoja...

    VastaaPoista
  2. kannattaa maistaa durian-chipsejä! ne ovat oikeasti ihan hyviä, kun ripsuttelee suolaa päälle. rasiamme on jo syöty. ennakkoluuloinen siskonikin suostui maistamaan ja naposteli niitä tämän tästä :) luin hedelmän kuvausta taikinapojan sivulta (linkkivinkki tekstissä) ja se kyllä jäisi kuvausten perusteella varmaankin maistamatta...

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin