keskiviikko 2. heinäkuuta 2008

Namikas perunapohjainen piirakka kinkulla, artisokalla ja sienillä täytettynä

Loistava, mehevä pohja ja maistuvat täytteet. Piirakka jossa ei täytteitä ole uitettu missään muna-kermaviili-maito-seoksissa vaan herkut saavat rauhassa loistaa ronskeina paloina. Ei niin että niissä seoksissa mitään vikaa ole, itsekin käytän kyllä, mutta olipahan nyt erilaista. Emme kumpikaan pidä säilötyn artisokan mausta esimerkiksi salaateissa, mutta valutettuna ja uunitettuna nämä säilykkeet toimivat hienosti. Pohjaa oli helppo leipoa. Se käy -luonnollisesti- muidenkin täytteiden kanssa. Siitä ei kun varioimaan. Suosittelemme lämpimästi! Piirakkaa siis tarjottiin eilen poitsumme 4-vuotis kekkereillä aikuisille. Ohje on jonkun lehden tilaamisen yhteydessä "lahjaksi" saadusta Gummeruksen "Suolaiset ja makeat piirakat"-kirjasesta , josta löytyy muitakin hyvänoloisia ja hiukan erilaisia piirakanohjeita. Jatkoa seuraa mm. munakoiso-halloumipiiraan muodossa...

75 g voita
1 sipuli ohuina (puolikkaina) renkaina
150 g vehnäjauhoja
125 g perunasosetta (itse tein Oolannin pakasteperunahitusista juuri tämän verran)
1 rkl oliiviöljyä
2 salotti- meillä 1 keltasipuli viipaleina
noin 125 g maalaispalvikinkkua suikaleina
noin 175 g säilöttyjä artisokansydämiä valutettuina ja viipaloituna
suolaa ja pippuria
(timjaminoksia koristeeksi)

Sulata pannulla 25 g voita. Lisää sipuli ja paista kunnes pehmenee. Anna jäähtyä hetkisen.

Kuutioi loput voista ja nypi se jauhojen sekaan. Sekoita joukkoon perunasose ja paistettu sipuli nesteineen. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita ainekset pehmeäksi taikinaksi. Painele taikinasta uunipellille halkaisijaltaan 23 cm:n piirakkapohja. Kääännä reunat ylöspäin, jotta täytteet tulevat pysymään sisällä.

Kuumenna öljy pannussa. Ruskista sipulit ja lisää sitten sienet. Paista nopeasti pehmeiksi. Itse lisäsin hiukan suolaa ja pippuria seokseen.

Levitä täytteet pohjan päälle. Itse tein kinkusta, sienistä ja artisokista reiluja paloja, koska näin piirakasta tuli mielestäni näyttävämpi. Paista 200 asteisessa uuunissa 20-30 minuuttia, kunnes se on saanut kullanruskean värin. (Koristele timjaminoksilla). Ohje neuvoo tarjoamaan kuumana, mutta hailakkanakin tarjoiltu piirakka kelpasi kyllä syöjille ;)

Lisänä tarjosimme ihan perus vihreää salaattia joukossaan kevätpunasipulia ja kirsikkatomaatteja. Joukkoon ripsuteltiin oliiviöljyä, hyppysellinen pippuria ja suolaa.

2 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta! Perunapohjaiset piirakat on parhaita.

    VastaaPoista
  2. en ollut ennen tehnytkään perunapohjaista, mutta jatkossa varmasti teen. oli niin mehevää!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin