torstai 9. huhtikuuta 2009

Munan koolla on väliä...

...sanoi strutsi.

Arvatkaapas missä nyt ollaan? No Savonlinnan liepeillä Pastapään isän luona. Olemme koko perheen kanssa viettämässä täällä leppoisaa pääsiäistä. Kuka arvasi kuvasta ;) ?

Tänään kävimme tutustumassa strutsitila Isolintuun Enonkoskella. Kyllä nuo hontelot siivekkäät ovat vaan kummallisen näköisiä otuksia pitkine kauloineen ja jalkoineen, varsinkin lumista Suomalaismaisemaa vasten.

Visiittimme aikana opimme ystävälliseltä isäntäpariskunnalta paljon lisää strutseista, joskin pohjatiedot nyt olivat aika olemattomat. Tässä muutamia juttuja:

Strutsi voi elää tarhattuna jopa 80 vuotiaaksi.
Urokset keikoilevat upean mustissa puvuissaan naaraiden joutuessa tyytymään huomaamattoman harmaisiin. Kosintamenojen aikaan urosten nytkin pinkit nokka ja jalat punehtuvat kuulemma lisää.
Sihvosen tilan isot linnut ulkoilivat myös talvikelissä,mikä sekin oli yllätys.
Ruokana nämä ihmetykset jäystävät laitumen ruohoa ja talvisin kuulemma pääasiassa kauraa.
Syötävää strutsista löytyy yläselästä, rintalihaksia linnulla ei ole. Liha on vähärasvaista, joten ruuanlaittoon emäntä antoi vinkiksi pikaisen paistamisen, possunlihan kaveriksi tai kerman kastikkeeksi. Wokkaamista emäntä suositteli myös. Lisäkkeenä emäntä kehui riisiä tai pottumuussia.

Tilalta sai ostaa erilaisia tuotteita päärakennuksen yhteydessä olevasta myymälästä. Hyllyillä oli esimerkiksi strutsinmunista tehtyjä koriste-esineitä, strutsinrasvasta tehtyä saippuaa, säilykkeitä, sulkia ihan sinällään ja koruiksikin tehtynä.

Mukaamme lähti filettä pakkasesta. Siitä sitten joskus enemmän, kun sen aika on. Strutsin grillausta ananasmarinaadilla olemmekin koettaneet jo aiemmin. Jos sinulla on hyviä strutsireseptejä takataskussa, otamme ne ilomielin vastaan vaikka kommenttilootassa.

7 kommenttia:

 1. Strutsit ovat kyllä jänniä.Täällä lähelläni olevassa kaupungin pienessä eläinpuistossa on pari strutsia, niitä on kiva katsella.

  Hyvää Pääsiäistä!

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Yaelian: Hyvää Pääsiäistä sinullekin!

  ja ne strutsit kun juoksevatkin kuulemma jopa 70 km/tunnissa. en lähtisi kilpajuoksuun :)

  VastaaPoista
 4. Jumalaisen kauniit silmät noilla elukoilla kyllä on. Myydäänkö siellä muuten strutsinmunia? Olisi hauska joskus kokeilla munakasta sellaisesta.

  Mukavaa munajuhlaa lampaan kera!

  VastaaPoista
 5. -stjtr- no se on kyllä totta. ja uteliaina ne tiirailivatkin meitä noilla isoilla silmillään. kyllä niitä muniakin kuulemma myydään silloin kun niitä vain on. nyt myytiin tyhjiä kuoria. muna vastaa noin 25 kananmunaa, että riittääkö pannu :D? (joo joo, tottakai sen voi paistaa erissä ;))

  Sitä samaa, kun saat vaan päätettyä mitä lampaasta teet.

  VastaaPoista
 6. Moi, reseptikokoelmastani löytyy muutama strutsiresepti, joissa linnunlihaa käytetään suunnilleen naudanlihan tapaan. Itse olen valmistanut juuri samaista Isolinnun strutsia kesällä muurinpohjapannulla. Pannumme alla on kaasupoltin, joten lämpöä on helppo säädellä ja paistaa siinä lihojen kaveriksi kasviksia, kuten kesäkurpitsaa, paprikaa ja sipuleita. Kastikkeena meikäläiselle maistuu klassinen kermakastike, joka maustetan pippurisekoituksella. Sekoitukseen murskataan eri pippurilaatuja ja se tuoksuu ruusua ihanammalta. Kerman karttaja voisi ehkä säveltää pippurikastikkeen lihaliemestä.

  VastaaPoista
 7. Virpi Loikkanen: kiitoksia kovasti vinkeistä! kyllä tuota wokkaamista varmaan täytyy kokeilla kun nyt jo kahdesta suusta sitä on suositeltu. kermakastikkeesi kuulostaa kyllä tuoksuvan upealta...!

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin