perjantai 29. tammikuuta 2010

Kebab kotikonstein

Siskoni mies teki meille yhtenä vierailukertana kebabia. Jukka oli aivan myyty ja seurasi valmistusta silmä kovana. Hyvä maku sinetöi päätöksen tehdä moista kotonakin, kun uunitusaikaa vain olisi riittävästi. Siskon perheeltä oppineena Jukka teki samantien isomman satsin, josta osan pakastimme tulevia mössötyskertoja varten.

Kebabin valmistukseen haettiin vinkkiä siskon miehen antamien ohjeiden lisäksi Insanityn luotsaamasta Decapiteted-ruokablogista. Siellä asiasta on turistu pitkään ja hartaasti. Hartaus muussa muodossa on kaukana nuoren neidon blogista, sillä tyyli on vähintään ronskin roisia.

Halusimme sujauttaa lihalastut tällä kertaa pita-taskuihin. Ne tehtiin itse, tottakai, mutta ihan huipusti emme saaneet hommaa onnistumaan. Isompaan taskuun mahtuisi enemmän täytettä. Saa vinkata loistavaksi havaittuja pita-taskun ohjeita!

Täytteenä meillä oli lihan lisäksi suolakurkkua, tomaattia, salaattia, raakaa sipulia ja pieneksi raastettua valkokaalia. Etenkin tuo mehukas kaaliraaste toi raikkautta settiin. Jukan keittelemä kebabkastike oli todella piste iin päälle, jos näin kuluneesti voidaan todeta. Täytteissä on kuulemma seurattu perinteistä Tamperelaista Alarannan Kebabia.

KEBABLIHA JUKAN TYYLIIN

• n. 2 kg naudan jauhelihaa
• 50 g suolaa
•vajaa ½ dl mustapippurirouhetta (tällä tulee jo aika mausteinen)
• paprikajauhetta

Sekoita ainekset keskenään huolella, tärkeätä on saada ilmat pois seoksesta. Mustapippurit rouhimme itse morttelissa.

Muotoile kolmeksi hiukan HK:n sinistä suuremmaksi pötköksi. Kääri pötköt folioon tiukoiksi patukoiksi. Kannattaa laittaa muutama kerros foliota.

Paista 100 asteessa n. 4 tuntia. Lämpötilan nosto ei auta, saat vain mureketta. Pitkä kypsennysaika takaa tiiviin kebablihan. Anna kypsän kebabin vetäytyä 30min huoneenlämmössä ja jäähdytä sen jälkeen kebab täysin. Suikaloi lihasta pitkiä suikaleita ja kuumenna lihasuikaleet 225 asteisessa uunissa pari minuuttia ennen syömistä.
Yhdestä pötkylästä syö neljä henkilöä kunnon kebabit, joten tästä tuli kolme settiä neljälle. Me pakastimme pari pötkylää myöhempää käyttöä varten.

JUKAN KEBABKASTIKE:

500 g tomaattimurskaa
1 valkosipuli murskattuna
1 sipuli
3 rkl oliiviöljyä
1 tl mustapippuria
1,5 tl paprikajauhetta
0,5tl chilijauhetta
1 prk tomaattipyrettä
1,5 rkl balsamiviinietikkaa
sokeria, suolaa

Kuumenna öljy kattilassa ja freesaa hetki silputtuja sipuleita. Kaada tomaattimurska joukkoon ja kiehauta.Lisää mausteet sekä etikka ja anna kastikkeen porista noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä. Soseuta kastike ja siivilöi jos haluat. Tarkista maku ja lisää ripaus suolaa ja sokeria. Säädä tulisuutta makusi mukaan chilillä ja mustapippurilla.

28 kommenttia:

  1. Kotikebab on kyllä hyvää :) meilläkin taitaa itseasiassa olla pakastimessa mötkäle vielä edellisestä kerrasta. Se pitäisikin muistaa syödä pois!

    Hävettää tunnustaa, mutten ole koskaan tehnyt pita-leipiä itse (vielä). Eli jäänpä katselemaan jos niitä hyviä ohjeita ilmaantuisi, voisin itsekin kokeilla :)

    VastaaPoista
  2. Mainiota! Poikaystävä on useampaan otteeseen tiedustellut mahdollisuuksiani valmistaa hälle omatekoista kebabia, ja olen ajatellut sen olevan järjettömän vaivalloista hommaa. Mutta eihän se näemmä edes ole! Pitää siis ehdottomasti kokeilla. Kastikekin vaikuttaa herkulliselta. Kiitos reseptistä! :)

    VastaaPoista
  3. Millasella ohjeella teit pitaleivät?Itse oon tehny tällä ohjeella pari kertaa ja hyviä olleet ja isojakin :) http://ekku32.vuodatus.net/blog/1809167/pitaleivat/

    VastaaPoista
  4. Virpi: minä en itse ole mikään suuri kebebin ystävä, en ole syönyt sitä kuin kerran jossain kebabilassa. mutta tämä kotonatehty, raikkaista tuoreaineista tehty oli hyvää minunkin makuun.

    mietimme pakastaako mötkäleenä vai veistellä jo valmiiksi, mutta valitsimme ensimmäisen tilanpuutteen vuoksi. jälkimmäinen vaihtis olisi kyllä nopeampi sulattaa.

    Janna: juu, ei tuo vaikeaa ollut (ainakaan sivusta katsoen :)), aikaa se vain vie.
    homma helpottuu vielä jos kebabin tarjoaa riisin kera :)

    ekku: kun ei yhtään muisteta, tästä valmistuksesta on jo jonkin aikaa. kiitos vinkistä, tutkaillaan reseptiäsi! näyttivät ainakin lupaavan pulleilta ja ilmavilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raikasta lihaa vai? 😂 kokeile seitankebabbia, paljon parempaa eikä tarvitse viattomien eläimien kärsiä ihmisen typeryyden ja omahyväisyyden takia 😏

      Poista
  5. Herkullista! Meillä tehdään kotikebabia ihan säännöllisesti (lue siis aika usein)... erilaisia ohjeita maustamisessa olen kokeillut, niitä löytyy blogistani useita. Nyt olen palannut hyvin simppeliin suola-aromat-mustapippuri-maustamiseen. Pitaleivät teen aina tällä ohjeella http://mimminkeittio.com/blog/1204517/kotitekoiset-pitaleivat-taytettyna-itse-tehdylla-kebabilla-ja-kasviksilla/ ..... ja aina on tuleet reilusti onttoja, jopa potkupalloja.

    VastaaPoista
  6. Kivaa kun tuollaistakin voi kotona tehdä helposti. Täällä kebab tarkoittaa vartaassa olevaa kalkkunanlihaa,joka on valeltu lampaanrasvalla,ja siitä sitten suikaloidaan palasia pitaleivän sisälle.Itsehän en noita syö,mutta makumuistot ovat jäljellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehheh!! Kebab ei todellakaan tarkoita mitään lihaa vaan valmistusmenetelmää!! Kokeile seitankebabbia ja jätä viattomat eläimet rauhaan!

      Poista
  7. Näyttää niin hyviltä että pakko väsää niitä lähiaikoina, mukulatkin varmaan syö kun ite tehdään. Jännittää miten taskut onnistuu, raportoin sitten

    VastaaPoista
  8. Mimmi M: kiitos sinullekin pita-pallo-ohje-vinkistä ;). totta, että itse tekemällä voi maiustaa sitten juuri niinkuin tykkää!

    yaelian: monetsi kebab tehdään ymmärtääkseni lampaan lihasta, mutta tuolloin sitä ei meiltä löytynyt. helppoa oli kyllä ja nyt nopeaakin, kun sulattaa valmiit lihapötkylät pakkasesta.

    Marjapuuro: meillä lapset eivät kebabista välittäneet turhan mausteisuuden vuoksi, mutta muksuillehan voisi tehdä seuraavaksi vaikka vähämausteisemman lihapötkylän. juu, raportois vaan jos saadaan lisää hyviä taskuohjeita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niille lapsille voisit tehdä seitankebabin ja lopettaa meidän sukupolven raakuudet! Kukaan ei tarvitse lihaa, eläinten ei pitäisi kärsiä ihmisen typeryyden ja omahyväisyyden vuoksi! 😑

      Poista
  9. Satunnainen vierailija1. helmikuuta 2010 klo 8.19

    Meilläkin kebabia tehdään usein ja kanssa 2 kilosta kerralla.Maustelisänä olen kokeillut kebab-mausteta (http://www.signalpack.com/reg/shp/fine/product.php3?idCat=27&idProduct=114)pippurin kanssa puolet ja puolet. Minulla on tapana jäähdyttää pötkö ja sitten "slaisata" se sellasella mandoliinilla ja pakastaa viipaleina. Siitä saa sitten sopivan annoksen ja grillivastuksen alla on nopeaa sulatettavaa ;). Pitaleipiä on kanssa kokeiltu Ruutukokin ohjeella ja hyvin toimii, kirjaa ei ole nyt käsillä, muta sieltä löytyy. Tuota kastiketta pitää testata, itse olen ohentanut Puljongin Salamex vedellä ja öljyllä ja miksannut tasaiseksi. Maustanut tarvittaessa sokerilla ja pippurilla.

    VastaaPoista
  10. Satunnainen vierailija: olipas mielenkiintoisen oloinen mauste sumaceineen kaikkineen - kiitos vinkistä! ja muistakin vinkeistä!

    mietittiin tuota viipalointia myös, mutta täpötäysi pakastimemme ei olisi kestänyt sitä.

    VastaaPoista
  11. Satunnainen vierailija2. helmikuuta 2010 klo 8.35

    Maustesekoitus kuulostaa erikoiselta, mutta toimii, yllättävää kyllä. Mustapippurin olen osin vaihtanut pippurisekoitukseen, kun lapsille tuppas olemaan liian tuhtia. Meillä kanssa joku on täyttänyt pakastimen ääriään myöten, joten tuon mahtumisen kanssa on välillä ongelmia. Vielä vinkki viitosena: valkosipulikastikkeen teen ranskankermasta (Arlan 18%) ja siihen ripaus suolaa valkosipulin kanssa, niin hyvää on! Lämmin kiitos mielenkiintoisesta blogista, olen ihan vakkarilukija.

    VastaaPoista
  12. On kyllä herkullisen näköinen kuva, nam! :)

    VastaaPoista
  13. Satunnainen: uskon kyllä että toimii, on vain itselle uusi juttu!

    oo, meillä on oikein vakkarilukija! kiitos <3

    Mimosa: kieltämättä :)

    VastaaPoista
  14. .. ja eihän sitä kebabbia ole pakko tehdä pelkästään sika-naudasta, kokeilkaa huviksenne riistaa! Meillä tehdään lähes aina 50/50 jäniksestä tai hirvestä ja sikanaudasta. Tuo jo itsessään jännää vaihtelua makuun! (Ja muuten, lähes pakollisena mausteena meillä menee sekaan chiliä sekä valkosipuliakin)

    VastaaPoista
  15. Sinttu: no eipä tietenkään! eikö se alkuperäisin lie tehty lampaasta? kokkaushetkellä sitä ei ollut, nyt kyllä löytyisi.

    voi käyttäisimmekin tuota riistaa jos sitä vaan olisi! mites käy jos käyttää pelkkää riistaa lihana, siis sekoittamatta sika-nautaan?

    Raholakin kertoo: "Kebab on arabian, turkin ja hindin kielistä muualle levinnyt sana, joka laajasti ottaen tarkoittaa paahdettua lihaa." täällä http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/k.html#keba

    VastaaPoista
  16. Meillä myös kebab on ihan vakiotavaraa! Mieki pakastan yleensä pötkönä ja vuolen sit pikkupalan kerrallaan - myös meillä on pakastin yleensä melkoisen täynnä!

    Meillä mausteena käytetään aromisuolaa ja mustapippuria, melko miedolla kädellä niin muksutkin syö. Paistan sit aikuisten kebabit vielä ennen tarjoilua erikseen pannulla. Ihan ehdassa voissa, valkosipulilla ja chilillä maustettuna. Saadaan sit vähän aikuisempaankin makuun sopivaa!

    (Minäkin vakkarilukija!! :))

    VastaaPoista
  17. Anzku VAKKARILUKIJA (kuuliko kaikki?! meillä on toinenkin vakkarilukija!): kiitos näistä! voipaistoa ei mikään voita!

    VastaaPoista
  18. Minä kokeilin tätä tapaa nyt vihdoinkin ja hyvää tuli! Karitsanjauhelihaa ja marokkolaisittain maustettuna. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  19. Ollos hyvä vaan ari. Karitsanjauheliha onkin tooosi hyvää ja siihen passaa varmasti mainiosti marokkolaisittain maustaminen - nam!

    VastaaPoista
  20. Kebabin leikkaaminen onnistuu helpoiten kuorintaveitsellä

    VastaaPoista
  21. Anonyymi, kiitos vinkistä! Ilmeisesti kannattaa jäähdyttää kebab myös siinä tapauksessa? Kuten aiemmassa kommenteissa Satunnainen viearilija kehoittaa, kun käyttää mandoliinia viipalointiin.

    VastaaPoista
  22. Olen kokeillut useampaa tapaa sekä lihaa vuosien kuluessa ja olen tullut siihen tulokseen jotta liha kuin liha kunhan ei ole liikaa rasvaa mukana... Kunnon sekoitus ja tiivis pakkaaminen folioon noin metwurstipötkön mittoihin.
    Tulos on hyvä juurikin miedolla lämmöllä pitkään haudutetussa lihassa ja juustohöylä on oiva peli kunnon lastun aikaansaamiseksi...

    VastaaPoista
  23. Tehtiin Kebabin korvike naudan sisäpaistista. Kalvot pois ja ohutta lastua joka ruskistetaan pannulla ja sitten uuniin 125 astetta ja 3 tuntia uunissa.
    Kun lastut mureita niin sitten vain täyttelemään pitaleipä.
    Koko päivä meni mutta lopputulos vallan mainio!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuullostaa hyvältä! Jännä ettei lastut kuivu uunituksessa. Hidas ruuanlaitto saa aikaan yleensä parhaan lopputuloksen.

      Poista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin