maanantai 18. tammikuuta 2010

Tattariblinit hiukan erilaisilla päällisvaihtoehdoilla

Sunnuntaina meillä herkuteltiin mateella tuplasti: lounaaksi upposi madekeittoa ja päivällisellä nautittiin blineistä mateenmädin ja muiden lisukkeiden kera. Kokeilimme ensi kertaa yhdistää kaskinaurista ja sieni-sipulisilppua blineihin - erittäin onnistuneesti! Lisäksi tarjolla oli pilkottua maustekurkkua, suolalla maustettua ranskankermaa, joululahjaksi saamamme riihisavulohta ja mateenmätiä. Viimeksimainitun suolaisuusprosentti oli 2 %, mikä oli kovasti makuumme. Tämä vain itselle muistiin seuraavaa itsesuolausta varten.
Tattariblinien ohje on jotakuinkin Eeva Salosen Ruokatorstaista, lisukkeet pähkäiltiin itse.

Viime vuoden olutpitoiset blinit löytyvät täältä.

TATTARIBLINIT HITAASTI
noin 9 kpl

5 dl vettä
10 g hiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
5 dl tattarijauhoja (joista 1½ dl korvaantui vehnäjauholla)
1½ dl kiehuvaa vettä tai maitoa
2 keltuaista
2 valkuaista
(1½ rkl (kallioimarre)kossua kun lasten blinit on paistettu)

paistamiseen:
paljon voita

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja tattarijauhot. Jätä taikina kohoamaan huoneenlämpöön 1-2 tunniksi.

Sekoita kohonneeseen taikinaan kuuma vesi tai maito ja keltuaiset. Nostata 3-4 tuntia.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita taikinaan. Seisota taikinaa vielä hetki ennen paistamista ja rikasta sen makua halutessasi viinatilkalla. Me paistoimme ensin lasten letut ja lisäsimme sitten vasta viinan. Emme kuitenkaan maistaneet viinaa blineissä tällä ainesmäärällä.
Paista taikinasta miedolla lämmöllä voissa blinipannussa paksuhkoja blinejä. Kun pinta on kuortunut, valuta pinnalle hieman voisulaa, käännä blini ja paista toiselta puolelta.

Rakuunainen kaskinauris
Paista luomukaskinauriin palat pannulla voissa ja hauduta pehmeäksi. Mausta rakuunalla, suolalla ja pippurilla.
Tarjoa ainakin hunajan kera, myös ranskankermalisä maistuu.

Herkkutatti-sipulipaistos
Liota kuivattuja herkkutatteja parikymmentä minuuttia pienessä määrässä vettä. Kuullosta voissa silputtua sipulia ja lisää joukkoon sienet vesineen. Paista kunnes vesi on haihtunut.

Tee täytteet ennen blinien paistoa ja anna jokaisen ruokailijan koota oman makuisensa satsit blinille. Juomana meillä oli cava, muukin kuohuvainen on oikein passeli.


Ohje löytyy nyt myös kiehuu.fi-sivustolta.

6 kommenttia:

  1. Tässä on taas hyvä esimerkki siitä, että hyvistä suomalaisista raaka-aineista saa uskomattoman upeita aterioita!

    Kallioimarrekossu on varmaan siitä eksoottisimmasta päästä?

    VastaaPoista
  2. tiedätkö mä en edes ajatellut noiden raaka-aineiden kotimaisuutta kokonaisuudessa, ennen kuin sanoit. me vain halusimme yhdistellä hyvää ja omaan mieleemme sopivaa. mutta totta!

    Ei tuo kallioimarrekossu meillä ihan arkipäivää ole (onneksi), mutta nykyään aika tuttu snapsi. Tykkäämme erikoisesta mausta kovasti ja joitakin juurenpätkiä löytyy vielä kuivattuna lasipurkissa. Valmiina sukeltamaan kossuun tai vaikka vaniljakreemiin.

    VastaaPoista
  3. Näyttää tosi hyvältä. Tunnustan: en ole ikinä tehnyt blinejä itse. Ehkä palaan tähän ohjeeseen vielä...

    VastaaPoista
  4. Haarukka: kiitti! voi kuinka paljon tunnustuksia itselläkin olisi tehtävänä, mutta käännetään se mieluummin näin: ihanan paljon luvassa kaikkea kokeiltavaa!

    palaa ihmeessä! myös nuo olut blinit ovat hyviä! jos laitat viinaa sekaan, niin rennommalla ranneliikkeellä sitten että huljahtaa enemmän - jos sitten vaikka maistuisi ;).

    VastaaPoista
  5. Ihania herkkuja!Blinit on hyviä ja lisukkeilla niihin saa vaihtelua.:) Meilläkin on taas mateilla herkuteltu melkein kyllästymiseen saakka, kun verkkoihin niitä tuntuu nyt jäävän. On syöty keittona, muhennoksena, sitruunavoissa paistettuna... Mätiäkin on saatu jo niin mukavasti talteen, että blinejä pitää lähiaikoina tehdä.:)

    VastaaPoista
  6. kmsu: no mä olen ihaillut teidän kalansaaliita! se sitruunavoijuttu vaikutti mielenkiintoiselta! meillä on madetta vielä pakkasessa, joten niitä vois tehdä joku päivä.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin