lauantai 25. elokuuta 2012

Erihyvä hirvipata


Olemme saaneet ajat sitten ison mötikän jäistä hirvenlihaa. Antajillakaan ei ollut tietoa ruhonosasta, mutta tänään sulattuaan köntti näytti aika tavalla paistilta. Jukka löysi lihakimpaleelle mukavan ohjeen "Mestarit keittiössä" opuksesta. Sovelsimme ohjetta ihan vain vähän ja saimme oikein maittavan illallisen. Lapsetkin tykkäsivät! Kiitos Mikon perhe arvokkaasta lihasta!

Alkuperäinen ohje kulkee nimellä "hirvenlihahöystö". Inhoan höystö sanaa, sillä se ei kerro ruuasta oikein mitään. Höystö kuulostaa sitä paitsi jyystön ja höylän yhteenlittymältä, joka sekään ei tarkoita yhtään mitään. Siksi nimesin tuoksuvan pataruoan uudestaan. Ohjeen perunat ja tomaatit vaihtuivat jääkaapista löytyvään kurpitsaan. Teelusikallisen kuminansiemeniä jätimme suosiolla pois. Tavallisen paprikajauheen sijasta käytetty savustettu paprika maistui padassa oikein hyvin, vaikka sitä laitettiin aika maltillisesti. Me maltoimme muhittaa pataa vain kaksi tuntia, mutta tuskin ohjeistettu kolme olisi huonoa tehnyt.

HIRVIPATA KURPITSALLA

2 rkl oliiviöljyä
2 sipulia hienonnettuna
1 kg luutonta hirvenpaistia kuutioina
5 dl lihalientä
2 ½ dl tummaa olutta
1 valkosipulinkynsi silputtuna
2 rkl paprikajauhetta TAI 2 tl makeaa savupaprikajauhetta
suolaa
mustapippuria
reilusti kurpitsaa
persiljasilppua

Pilko liha paloiksi.
Kuumenna öljy isossa padassa ja ruskista siinä sipulisilppu. Siirrä sipulit padasta ja jätä odottamaan.
Ruskista lihapalat todella kovassa lämmössä tarvittaessa useammassa erässä.
Alenna lämpö keskilämmölle ja lisää kaikki lihat sekä sipulit takaisin pataan.
Lisää lihaliemi, olut, valkosipuli ja mausteet sekä reilusti suolaa ja mustapippuria. Kiehauta.
Peitä pata kannella ja vähennä lämpöä. Anna ruuan porista hiljalleen 2(-3) tuntia.
Pilko kurpitsa suupalan kokoisiksi. Lisää valmiiseen pataan ja anna pehmetä 5-10 minuuttia.
Tarjoile hyvän vaalean leivän ja tuhdin punaviinin kanssa. Leipäsiivuihin voit imeyttää ihanaa kastiketta.

2 kommenttia:

  1. Höystö ei kuulu minunkaan lempparisanoihini. Vatkuli on kyllä vielä epämiellyttävämpi ruokasana:)

    VastaaPoista
  2. Totta, vatkuli on myös...ihan tulee mielleyhtymä kiisselistä jossa on niitä limanomaisista klönttejä perunajauhotuksen epäonnistuttua. yyh...!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin