keskiviikko 29. elokuuta 2012

Tolkun ohje Aleksilta: Tattibriossi

Sienionni ja me emme ole kohdanneet vielä tänä vuonna. Muutama kourallinen kantarelleja on toki löytynyt, mutta tatit ovat loistaneet poissaolollaan tai toukkaisuudellaan paria pikkaraista lukuunottamatta. Sen sijaan kohtasimme metsässä maa-ampiaispesän, jonka jälkeen pimpparit kohtasivat minun ja tyttäremme reidet kihelmöivin seurauksin. Opimme ettei tule ottaa kuvaa ampparin pesästä jos karhu on kuopaissut siitä aimo palan pois. Kieltämättä olisi ärsyttänyt itseäkin. 

Pakkasesta onneksi löytyy vielä viimevuotisia sieniä, samoin lasipurkeista kuivattuna. Niitä hyödynsin tähän ohjeeseen, reilummalla kädellä kyllä kuin alkuperäisessä. Lopputulos maistuu tatilta, mutta voisi maistua vielä enemmän. 
Tattibriossien ohje on kuukauden ruokahaasteen satoa, Viva Ciapattan Aleksin reseptoima. Kerrankin mies oli kirjoittanut sen verran selkeän ohjeen tällaiselle semipaakarille, että uskalsin leipomisen aloittaa. Briossien muotoilemiseenkin Aleksi antoi kommenteissa hyvin kuvitetun ohjeen, jonka minä sanoitin: Tee ensin pallo, josta teet Barbapapan, josta muotoilet tuttikarkin, jonka tukehdutat itseensä. Muotoilun nystyrät jäivät hyvilläkin ohjeilla vajaaksi ja vuoka tuskin on aito briossivuoka. Kuivahiivankin lisäsin vasta normihiivan kohdalla (jauhoihin sekoittamisen sijasta), mutta taikina nousi silti kivasti. haparoinnista huolimatta hyvää tuli ja se lie pääasia. 

Näin menee ohje, joka on melkein kopsattu suoraan Aleksin blogista

TATTIBRIOSSIT 
10 kpl

1.
260 g jauhoja
150 g vettä
yksi pieni tatti tai 1½ dl paistettuja tattipaloja

Leikkaa sieni pieniksi paloiksi ja paista hyväksi pannulla, anna jäähtyä. Sekoita jauhot ja vesi yhteen. Anna levätä puolisen tuntia.

2.
keltuainen (säästä valkuainen voiteluun)
15 g hiivaa TAI 2 tl kuivahiivaa
15 g sokeria

Lisää aineet taikinaan ja vaivaa taikinaa raivolla kymmenen minuttia tai kunnes se alkaa olemaan tasaista.

3.
6 g suolaa

Lisää suola ja vaivaa, taikinan pitäis lähes heti muuttua paremmaksi.

4.
45 g voita paloina

Lisää voi parissa osassa taikinaan, vaivaa kunnes voi on tasaisesti taikinassa. Anna taikinan levätä viileässä puolisen tuntia. Muotoile briosseksi tai vuokaan yhdeksi leiväksi, anna nousta noin 45 minuuttia. Voitele valkuisella (ja koristele seesaminsiemenillä). Paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Jos jotkut kohdat tummuvat selvästi enemmän niin laske lämpöä.
Briossi on kita ammollaan kun tarjolla on luomucheddaria.

3 kommenttia:

 1. hi! may i know where did you get your brioche mould? thank you

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I think these molds are from second hand shop. Sorry I couldn´t help :). If you try to find special molds in Finland, maybe Kokkipuoti in Helsinki would be the right place to go?

   Poista
 2. thank you so much for the reply : )

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin