keskiviikko 3. syyskuuta 2008

Beef-fajita


Pitkästä aikaa teki mieli texmexiä. Viime kerrasta olikin jo kulut tovi, kun viimeksi aprillipäivänä herkuttelimme fajitaksilla Amsterdamissa. Minulle on aina yhtä hankalaa katsoa texmex-ravintoloiden ruokalistoja, kun en muista oikeita termejä. Ruokalistat notkuvat burritoja, enchiladoja, fajitaksia, ym. mutta aina on yhtä vaikeaa muistaa niiden eroavaisuuksia. Tähän olen koonnut muutamia avaintermejä texmexiin liittyen ja lähteenä olen käyttänyt oman tulkintani lisäksi seuraavia:

http://www.ravintolakatu.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=23
http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/sanaind.html
http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Etusivu
http://www.santamaria.fi/

Burrito
Burrito on suuri ja pehmeä tortilla (kts. tortilla myöhemmin), joka tarjoillaan lämpimänä. Burrito voidaan täyttää lihalla, kalalla, kasviksilla, pavuilla, taco- tai salsakastikkeilla, ranskankermalla. Täyte voi olla myös voimakkaasti tai tulisesti maustettu, esim. chilillä, jalapenolla tai erilaisilla valmiilla mausteseoksilla. Burrito voidaan tarjoilla myös hedelmätäytteisenä jälkiruokana. Burrito voidaan syödä käsin tai lautaselta ruokailuvälineillä

Enchilada
Enchilada on täytetty ja rullattu tortilla, joka pannaan uunivuokaan, päälle levitetään taco- tai salsakastiketta sekä juustoraastetta ja kuorrutetaan uunissa. Klassinen enchilada valmistetaan tortillasta, mikä paistetaan kevyesti öljyssä ja kastetaan sitten enchiladakastikkeeseen. Nimi tulee sanasta 'enchilar', mikä tarkoittaa 'mausta chilipippurilla'. Enchiladakastike onkin tomaattipohjainen, joka on maustettu punaisella chilillä ja monilla muilla mausteilla. Täytteenä Enchiladassa voidaan käyttää samoja raaka-aineita kuin burritossakin. Varsinaisesti enchiladaa ei tarvitse laittaa uuniin, koska täyte ja kastike ovat jo valmiita, mutta uunissa ruoka saadaan sopivan lämpimäksi ja juusto sulavaksi. Kuorrutuksen takia enchilada syödään lautaselta.

Fajita,
Fajita on nimitys lämpimälle aterialle. Kaikki fajitan osat tarjoillaan erikseen ja jokainen voi täyttää tortillansa juuri oman makunsa mukaan. Fajitan täytteeksi voidaan tarjoilla esim. lihasuikaleita, paistettuja kasviksia, taco- tai salsakastikkeita, ranskankermaa, jalapeñoja, juustoraastetta jne. Fajita syödään käsin tai lautaselta. Historia kertoo, että fajita oli amerikkalaisen tex-mex-keittiön tapa hyödyntää halpa liha. Faja, suomeksi nauha tai kaistale, on ohutta kuvelihaa, meikäläistä soppalihaa. Se erotellaan kalvoista, marinoidaan tequilan ja valkosipulin kera limettimehussa, pariloidaan ja leikataan hyvin ohuiksi suikaleiksi.

Guacamole
Avokadotahna– tai kastike, joka tehdään kypsistä avokadoista, sitruuna– tai limemehusta, hienonnetusta sipulista ja tomaatista. Monen meksikolaisen ruoka-annoksen peruslisuke.

Nachos
Nachot ovat pieniä maissilastuja, vastaavia kuin perunalastut.

Salsa
Salsa on espanjan kielen kastiketta tarkoittava sana. Muissa kielissä sitä käytetään yleensä kuvaamaan dippeinä tai lämpimän ruoan kanssa käytettäviä, usein kuumentamattomia kastikkeita. Salsan raaka-aineina käytetään mm. tomaattimurskaa, sipulisilppua, paprikaa ja mausteita. Kokemuksen mukaan Meksikossa salsa sisälsi aina mausteena tuoretta korianteria.

Taco
Taco on rapeakuorinen maissitasku, joka täytetään kasviksilla, lihalla, kanalla, juustolla, salsalla, tomaatilla, paistetuilla pavuilla, yms. Tacot syödään käsin.

Tortilla,
Meksikolaisvaikutteisessa keittiössä käytetty pyöreä ja ohut ”leipä”, joka tehdään joko vehnä– tai maissijauhoista. Espanjalaisessa keittiössä tortillalla tarkoitetaan täytettyä munakasta.

No niin, nyt ovat termit hallussa? Herkuttelimme tällä kertaa beef-fajitoilla. Niihin tarvitaan:
(erivärisiä) paprikoita viipaloituna
sipulia renkaina
naudan sisäfilepihvejä n. 100-150g per ruokailija
juustokuminaa
kanelia
suolaa
pippuria

Kuumenna valurautapannu, johon reilusti voita/öljyseosta. Varmaan teflonillakin saa paisteltua, mutta se ei ole niin kiva tarjoiluastia. Paista paprikoita ja sipulia pannussa niin että sipulit hiukan pehmenevät ja paprikat saavat väriä. Siirrä syrjään. Paista kuumassa pannussa sisäfilepihvit haluttuun kypsyyteen. Mausta juustokuminalla, kanelilla, suolla ja pippurilla. Leikkaa pihvit viipaleiksi. Nosta pannuun paprikat ja sipulit pediksi ja asettele lihaviipaleet päälle. Tarjoile heti. Tarjoiluun isoja tortilloja, ranskankermaa, jalapenoviipaleita (tai turkinpippureita kuten meillä). Lisäksi tarjoilimme nachoja sekä valmista juustokastiketta lämmitettynä. Meillä tortillat odottelivat Meksikon-matkaltani hankkimassa tortillakorissa.


Nam, oli erittäin hyvää syödä kokolihaa tortillan välissä! Normaalisti tulee tehtyä niitä jauhelihaseoksia. Ruokajuomana olut sopii parhaiten mutta punaviinikin toimii.

2 kommenttia:

  1. Tänään oli tarkoitus kokkailla teidän ohjeella beef fajitaksia :P Eipä ole tullut mieleen tehdä itse, vaikka usein ulkomailla ollaan syöty fajitaksia. Tähän olisi kyllä varmaan kelvannut ulkofilekin, mutta mennään nyt sisäfileellä :D

    VastaaPoista
  2. Kyllä sisäfile kruunaa tämänkin herkun. Herkullisia hetkiä beef fajitaksien parissa!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin