torstai 25. syyskuuta 2008

Saaristolaisleipä

Tämä maltainen, runsaanmakuinen tumma leipä on ystäväni bravuuri. Jouluisin (ja muulloinkin) hän saa varustaa koko suvun herkullisilla saaristolaisleivillä. Eräänä kauniina päivänä (joka muuttui sitten hyvinkin kosteaksi illaksi) aika monta vuotta sitten saimme silloiseen asuntoomme tuliaisiksi tätä herkkua smetanalla ja mädillä ryyditettynä. Taisipa päällisessä olla mukana punasipuliakin. Jaa että maistuiko?! Silloin pyysin ohjetta omaankin käyttöön. Juhliini leivät pyöräytti rakas mieheni Pastapää minun istuessa kampaajalla kahvia siemaillen ja naistenlehtiä lukien ;)

Juhlissa ystäväni mies tuumasi että saa tällä reseptillä parempaakin ;) (kuten tietysti kunnon miehen kuuluukin, varsinkin kun vaimo on kuulolla).

Saaristolaisleipää 2 kappaletta

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl kaljamallasta (löytyy jauhohyllystä)
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
10 dl vehnäjauhoja
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
2 leipävuokaa

Sekoita hiiva lämpimään piimään huolellisesti.
Lisää kuivat aineet sekä siirappi pienissä erissä vehnäjauhoja lisättäessä. Sekoita hyvin.
Laita nousemaan peiteltynä lämpimään paikkaan tunniksi. Itse laitamme liinalla peitetyn kulhon tiskialtaaseen jossa on (hana)kuumaa vettä.
Voitele kaksi kahden litran leipävuokaa ja annostele taikina niihin.
Paista leipiä noin 160 asteessa 2 tuntia. Valele leipiä 1,5 tunnin jälkeen siirappi-vesiseoksella, jossa on yksi osa siirappia ja 3 osaa vettä.
Jäähdytä peitettynä.

Ystäväni ohjeisti leivän olevan parasta seuraavana päivänä, jolloin se ei ole vielä liiaksi tiivistynyt. Taidan olla samaa mieltä, sillä leivoin toiset leivät juhliini aikaisemmin ja kyllä ne edellispäiväiset olivat parempia. Leipä säilyy kuitenkin hyvänä pari kolmekin päivää, mikäli säilyy syömättä niin kauan.

Kokeilin toisiin leipiin myös ruisjauhojen tilalle ruisrouhetta, joka on siis huomattavasti karkeampaa tavaraa. En kuitenkaan tykännyt rouheiden iskeytymisestä purukalustoon, joten jatkossa käytämme hyväksihavaittua ruisjauhoa.

8 kommenttia:

  1. Minun on jo pitkään tehnyt mieli kokeilla saaristolaisleivän tekoa ja hyvä idea olisikin kokeilla sitä nyt, että voisi vaikka joululahja-ideana sitä hyödyntää :)
    (jos siitä tosiaan tulee sellaista mikä miellyttää maistajia :D )

    VastaaPoista
  2. kokeile ihmeessä greenie!leipä on kyllä loistava joululahjaidea! aika harva tekee sitä itse, mutta moni tykkää mausta. olemme itse vieneet joskus leipää tuliaisiksi kiedottuna keittiöpyyhkeeseen ja lisäksi purkillisen levitettä, johon olemme silpunneet tuorejuuston sekaan kylmäsavuporoa ja punasipulia.

    VastaaPoista
  3. Varmasti saaristolaisleipä etenkin otettaisi ilolla vastaan, sen verran siitä meidän perheessä/suvussa pidetään :) Enkä jouluna jaksa sitä kulutushyörinää mikä muka asiaan "kuuluu". Viime vuonna tein sisaruksille miehineen lahjaksi villasukkia ja hyvin kelpasivat :D
    Muutenkin minusta on ihanaa viedä tuliaisiksi leivonnaisia, tosin yleensä ne jostain kumman syystä ovat makeita. Yhtenä talvena tein koko ajan erilaisia suklaa-keksejä ja niitä sitten piti jaella kaikille, että sai taas luvan kanssa leipoa lisää...

    VastaaPoista
  4. minäkin pidän kovasti syötävistä lahjoista, mutta täytyy tunnustaa että olen muutenkin lahjaihminen. villasukat kelpaavat varmasti! oma mammani (siis isoäiti) kutoi niitä joku jouluksi, parhaimpana sain kaksi paria, mutta nyt kun hän on jättänyt tämän maailman, sukkia osaa TODELLA arvostaa. onneksi niitä on iso pino!

    VastaaPoista
  5. Kauniita kuvia on täälläkin! Lisäksi saaristolaisleipä on varsinaista herkkua, voisi kokeilla tätä ohjetta vaihtelun vuoksi. : )

    VastaaPoista
  6. kiitos anskusiili!

    herkkua on, totta!

    VastaaPoista
  7. Olen saanut kerran saaristolaisleivän ohjeen jossa kohdassa piimä lukikin
    PIIMÄÄ TAI APPELSIINITUOREMEHUA.

    Olen kokeillut molempia, ja hyviä ovat mutta tuo mehuversiokin on ihan jännä tuttavuus.
    Suosittelen!

    VastaaPoista
  8. innostunut kokeilija: kiva nähdä sinua näin kommenttilootankin puolella!

    ohhoh! appelsiinimehulla! se kyllä muuttaa leivän luonnetta niin että tarvitsisi varmaan keksiä uusia nimi :). mutta miksei, melkein kaikkea voi kokeilla ainakin kerran.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin