tiistai 24. maaliskuuta 2009

Kazakstanilainen pata illalliseksi Nursultan Nazarbajeville

Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev vierailee parhaillaan Helsingissä. Hänen tulonsa kunniaksi teimme Reinin Lihan ohjeen mukaan varsin makoisaa Kazakstanilaista pataa. No, Nursultan ei tietenkään ehtinyt meille illalliselle, sillä hänen kalenterinsa oli täyttynyt muun muassa Tarjan ja Matin tapaamisista. Nautimme siten tästä mainiosta pataruuasta perheemme kesken.

Tässä tarvikkeet neljän hengen pataan:

n. 0,5-1 kg karitsan lapaa tai niskaa paloina
2 sipulia
1 paprika

Kastike:
1,5 tl kardemummaa
1,5 tl currya
1 prk smetanaa
suolaa

Sekoita kaikki kastikeaineet keskenään ja kuumenna kiehuvaksi. Alkuperäinen ohje neuvoo suurustamaan tarvittaessa ohrakkaalla, mutta mielestäni tämä kastike on jo valmiiksi riittävän sakeaa. Hyödynsin jälleen mainiota emaloitua Sarpanevan pataa. Ruskista lihat padassa. Kaada päälle pilkotut sipulit ja paprika. Kaada sekaan vielä kastike ja sekoita. Laita pata uuniin 180 asteen lämpöön noin kahdeksi tunniksi. Tarjoile riisin kanssa.

Aika pitkä valmistusaika tällä padalla on, mutta lopputulos on erittäin hienostunut. Kasvikset kannattaa jättää aika isoiksi paloiksi, sillä ne pienenevät lähes olemattomiin kypsennyksen aikana.

12 kommenttia:

  1. Slow foodia parhaimmillaan. Kuulostaa vallan herkulliselta, yksinkertaisuus kunniaan :)

    OpenID on nimennyt minut täten uudestaan, sama vanha Hanna täällä kuitenkin kommentoi :P

    VastaaPoista
  2. hannn: persoonallisempi tämä sun uusi nimimerkki :). teitä Hannoja onkin muutama, joten nyt teidät erottaa paremmin.

    pata oli siis niiiin herkullista ja persoonallisen makuista, ettei millään uskoisi tulevan noin simppelisti ja vähillä raaka-aineilla. sopi myös hyvin tällaiseen kevään odotteluunkin. ei ollut "talvimaisen raskas".

    VastaaPoista
  3. Nursultan olisi varmaankin ollut tyytyväinen,jos olisi ehtinyt teille illalliselle..;-)

    VastaaPoista
  4. ihanan kuuloista, tätä kokeilen kyllä kon raksu kotiutuu taas reissustaan. Tavallaan tuli hyvään aikaan tuo ruokahaasteen äänestys - voin reissluleskeillä ihan olan takaa täällä ja luistaa ruuanlaitosta... eiku kerätä uusia ideoita, niinhän se oliki ;)

    VastaaPoista
  5. Yaelian: :D

    Nelle: se oli tosi ihanaa! mietittiin voiko neste millään riittää mutta kyllä vaan piisasi.

    reissuleskenä olo on aika tuttua. silloin kyllä tulee mentyä ruuanlaitossakin monesti siitä missä aita on matalin (ja jos et kerro Pastikselle niin silloin me joskus haetaan kaupasta lasten kanssa pakastepizzaakin ;)).

    kävinkin jo äänestämässä. vaikeaa oli, mutta otin sitten valintaperusteeksi sen, mitä juuri äänestyshetkellä mieluiten söisin.

    VastaaPoista
  6. hehe, pidetään tämä pakasteosio reissuleskien välisenä salaisuutena. Mulla on paha tapa haudata itseni töihin kun leskeilen. Silloin lapsukainenkin on yleensä toisaalla eikä kukaan pakota mua käyttäytymään kuten aikuisten kuuluu :)

    Joo, kaikki annokset on tosi mahtavan oloisia - toivon totisesti ettei tule tasapeli - mä varmaan tarvitsen nopat tai jotain jos niin käy:)

    VastaaPoista
  7. Kuulostaa todella hyvalta! Taytyykin kokeilla sitten kun ilmat taalla vahan viilenevat.

    VastaaPoista
  8. Nelle: en kyllä ole kateellinen yhtään sinun ja siskosi osaa jos tasapeli tulee.

    Laila: juu ei tämä mitään ihan hellepäivän ruokaa ole. kannattaa kyllä kokeilla. Olimme tosi yllättyneitä miten upeat maut tulivat näin yksinkertaisesti.

    Luotimme siihen että lihakauppias pistää sivuilleen varmasti parhaat reseptinsä jotta saa myytyä lammastaan uudestaan ja uudestaan. Emmekä pettyneet!

    VastaaPoista
  9. Mä olen iskenyt simmuni tuohon reseptiin myös.

    VastaaPoista
  10. kannattaa iskeäkin. se on HYVÄÄ!

    VastaaPoista
  11. Oli tosi hyvää!! Tein pääsiäisenä. Kiitos simppelistä ja hyvästä ohjeesta:)

    t; Anna

    VastaaPoista
  12. kiva kun palasit kommentoimaan. ja vielä kivampi että onnistuit meidän reseptivinkkauksella. pitäisi tehdä taas itsekin joku päivä, on niin hyvää!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin