lauantai 6. maaliskuuta 2010

Bouillabaisse - ranskalainen kala-äyriäiskeitto

Jos haluat ihanien tuoksujen täyttävän kotisi, tee tämä keitto. Tai kun haluat todellista ruuanlaiton ihanaa kiireetöntä fiilistä, ala valmistelemaan tätä keittoa rauhallisesti hyräillen kevään ensimmäisten kuumien auringonsäteiden valaistessa leikkuulautasi, keittiösi ja samalla mielesi.

Tarjoa perheellesi ja isovanhemmille, kun he saapuvat naurussasuin ja hyväntuulisina päiväkodista isovanhempien juhlasta.

Ohje on Tina Norströmin kirjasta Tinan keittiössä. Maku on ihana appelsiininvivahteineen ja parmesaanitahnan pehmeyttäessä kokonaisuutta. Ja lautanen näyttävä kuorellisine simpukoineen ja kotimaisine kaloineen.

BOUILLABAISSE
4-6:lle

noin kilo erilaisia kalafileitä, simpukoita ja äyriäisiä
-meillä kuhaa, esikäsiteltyjä sinisimpukoita kuorineen pakkasesta, raakoja suolistettuja jättikatkarapuja
1 fenkoli
2 lehtisellerinvartta
2 sipulia
2 porkkanaa
5 valkosipulinkynttä
2 prk kokonaisena säilöttyjä tomaatteja
oliiviöljyä paistamiseen
1 maustemitta timjamia
1 maustemitta rosmariinia
½ appelsiinin kuori
yhden appelsiinin mehu
litra kalalientä (tai litra vettä ja 1½ rkl kalafondia)
½ l valkoviiniä
suolaa
mustapippuria
(sitruunamehua)

Leikkaa vihannekset ja purkkitomaatit pienehköiksi paloiksi.
Kuori appelsiinin oranssi kuori puolesta hedelmästä, älä ota mukaan valkoista osaa. Leikkaa kuori aivan pieneksi.
Kuumenna öljyä keskilämmöllä laakeassa kattilassa ja lisää yrttimausteet sekä sahrami. Kuullota kasvispaloja mausteisessa öljyssä. Kaada kattilaan tomaatinpalat, appelsiininmehu ja -kuoret, kalaliemi ja viini. Anna kiehuo hiljalleen 30-40 minuuttia. Tarkista maku suolalla ja pippurilla.

Leikkaa kalafileet suurehkoiksi paloiksi. Lisää kalapalat, esikeitetyt simpukat ja jättikatkaravunpyrstöt kuumaan liemeen. Ota kannellinen kattila heti pois levyltä. Anna kalapalojen kypsentyä 10 minuuttia. Tarjoa parmesaanitahnan kanssa.

PARMESAANITAHNA
1 prk ranskankermaa
50 g hienoksi raastettua parmesaania
suolaa ja pippuria

Sekoita ainekset. Mausta maistellen. (Alkuperäinen ohje suosittaa 100g parmesaania ja 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna, mutta me etenimme ilman).
Kirjoittanut Merituuli Jukan tunnuksilla :)

4 kommenttia:

  1. Näyttää todella herkulliselta!:P Pitää joskus kokeilla, kun kaikenlaiset merenelävät on meillä herkkua. Appelsiini tuo varmasti ihanan lisävivahteen ja parmesaanitahna kruunaa kaiken.:)

    VastaaPoista
  2. Kaarina Turtian Gastronomia sanakirjan mukaan keittoon laitetaan oikeaoppisesti ainakin skorpionikalaa ja lisäksi vähintään kuutta muuta kalaa. Turtia jatkaa että Suomessa keittoon sopivat esim. kirjolohi, kuha, kampela, ankerias ja katkaravut: olennaista on että kalalajeja on useita, jopa kymmenkunta.

    me halusimme pitää homman simppelimpänä. mutta kaloja tähän tosiaan saa uppoamaan! teillä on kyllä ihana tilanne kun tuota kalaa tulee - vaikka onhan siinä toki hommaakin kun verkkoja kokee.

    parmesaanitahna oli ihanaa, vaikka minä en yleensä pidä tuollaisista tahnoista.

    VastaaPoista
  3. Mmm, bouillabaisse on ihanaa :) Ihme kyllä, appelsiini sopii moniin ruokiin mausteeksi.

    VastaaPoista
  4. no on!

    ja mmmm-ihana oli blogisikin kun kävin kurkkimassa. kauniita kuvia ja tunnelmia. kiva kun kommentoit niin osasin perille :).

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin