torstai 18. maaliskuuta 2010

Jasun tomaattinen papumuhennos

Pavut ja linssit eivät meidän keittiössämme läsnäolollaan juhli, niin harvoin niitä tulee kokeiltua. Puhun kokeilemisesta siksi, että oikein vakuuttavaa reseptiä ei vielä ole tullut vastaan. Ennen tätä. Voi tosin olla että makummekin on hivuttanut itseään suvaitsevampaan suuntaan, jolloin tällaisetkin murkinat uppoavat.

Resepti on Chez Jasun blogista. Meillä edettiin lasten vuoksi ilman chiliä. Tosin lapset eivät loppujen lopuksi edes syöneet koko settiä, mutta ihmekös tuo kun kidneypapujen maku ja varsinkin suutuntuma oli niin uudenmoinen.

Söimme upeanpunaisen muhennoksen tylsänväristen kielien kaverina, joten kokonaisuus oli hyvinkin tasapainoinen. Myös maultaan. Seuraavassa ohjeistus suoraan Jasulta:

TOMAATTINEN PAPUMUHENNOS
kahdelle nälkäiselle

oliiviöljyä
3 sipulia
3 valkosipulinkynttä
vajaa tl jeeraa
vajaa tl korianterin siemeniä
(1 tl chili-kaakao-mausteseosta tai molempia erikseen)
laakerinlehti
suolaa ja mustapippuria
ketsuppia
purkki tomaattimurskaa
purkki kidneypapuja

Leikkaa sipulit erikokoisiksi paloiksi: yksi aivan hienoksi, toinen ohuksi viipaleiksi ja kolmas reiluiksi lohkoiksi. Pilko valkosipulit. Kuullota sipuleita padassa oliiviöljyssä, kunnes ne alkavat pehmetä. Jauha jeera ja korianteri morttelissa ja lisää muiden mausteiden kanssa pataan. Hämmennä ja paista vielä hetki. Lisää loraus ketsuppia, tomaattimurska ja pavut. Anna hautua kannen alla aivan pienellä liekillä tunnista puoleentoista. Nestetilannetta kannattaa tietysti tarkistaa silloin tällöin. Me otimme loppupuoleksitunniksi vielä kannen pois padan päältä, sillä muhennos oli vielä melkoisen nestepitoista.

Seuraavaksi kokeiluun papu-linssisaralta mennee Kokkaavan siskon Nellen hehkuttama "jonkinsortindaalpaneer".

12 kommenttia:

  1. aika samallaista söin juuri pari päivää sitte. musta tollaset pavut menee oikeestaan varsikin kaikissa kastikkeissa jotka syödään riisin kanssa, ne vaan sopii. soijapavut on vaan pahoja :/

    VastaaPoista
  2. no hyvä sitten ettei laitettu het kärkeen soijapapuja. vaikka kaipa niitäkin täytyy testata josko menevät omaan makuhermoon. miten ne poikkeavat maultaan esim. näistä kidneypavuista?

    VastaaPoista
  3. soijapavut on musta jotenkin tunkkasen makusia.. ja niitä tosiaan pitää keittää todella pitkään. muistaakseni noi kidney pavut ja oikeestaan kakki muut paitsi kik-herneet maistuu aikalailla samoilta.

    VastaaPoista
  4. Kaikenlaiset pavut ovat musta tosi hyviä,ja monipuolisia ja niitä tuleekin syötyä paljon.Totta tosiaankin että ne soijapavut ovat vähemmän ok tuollaisissa jutuissa;soijapavut ovatkin parhaimmillaan vihreinä edamame-papuina. Nyt just ostin panda-papuja,tosi söpön näköisiä:-)

    VastaaPoista
  5. Kannattaa tosiaan kokeilla papuja ja linssejä. Mä tykkään kovasti kidney - pavuista, borlottipavuista ja sitten niistä suurista valkoisista. Mustapavut on vähän kovempia kypsänäkin, ne sopii hyvin vaikka perunacurryyn tai johonkin, missä on vähän pehmeää "mössöä" jo valmiiksi ympärillä. Ne toimii siellä kivoina "sattumina". :)

    VastaaPoista
  6. aleksi: selvä juttu! pistettään muistiin vastaisuuden varalle.

    Yaelian: millaisia ovat panda-pavut. maistoimme edame-papuja taannoin Tokion keikalla, mutta emme lämmenneet niille lainkaan. en silti osaa sanoa menisikö eri tavalla valmistettuna paremmin.

    Nelle: borlottipavut on ihana sana. yhtä mahtipontinen sanana kuin barokki - miten niin ihan asian vierestä!
    kiitokset mustapapuvinkistä.

    meillä on varmaan hurjasti oppimista eri pavuista ja linsseistä, mutta sehän on vain mukavaa!

    VastaaPoista
  7. Pavut ovat ihania, mutta on niissäkin eroja. Rakastan ihan homon... hirveästi kidneypapuja ja isoja valkopapuja, joita voisin syödä suoraan tölkistä (ja joskus syönkin, krhm). Hyvän marinadin kanssa kummatkin ovat todella herkkua salaatin joukossa tai kylmänä lisukkeena.

    Sen sijaan ruskeat pavut (nää, joita käytetään chili con carnessa) eivät nappa mua yhtään. Ne ovat jotenkin liian tiiviitä ja pureskeltavia noihin yllä mainittuihin jauhoisiin lajeihin verrattuna.

    Kokeilkaa tarjota lapsillenne joskus mustasilmäpapuja, jos törmäätte hyvään reseptiin. Ne ovat pieniä ja hauskan näköisiä. Näyttävät mielestäni ihan karkeilta :).

    VastaaPoista
  8. Niin ja ihan hyvä tapa totutella papujen maailmaan on kaiken näköiset tahnat ja levitteet. Hummustakin voi tehdä kikherneiden sijasta ihan mistä tahansa vähän jauhoisemmista pavuista :).

    VastaaPoista
  9. Mari: kiitos ihan ho...hirveästi näistä vinkeistä! Sinun ja edelläkinvinkanneiden avulla on helpompi suunnistaa kaupan papuhyllylle seuraavaksi. mustasilmäpavut kuulostaa ihan merirosvojen ruualta ;).

    VastaaPoista
  10. Mari: kiitos ihan ho...hirveästi näistä vinkeistä! Sinun ja edelläkinvinkanneiden avulla on helpompi suunnistaa kaupan papuhyllylle seuraavaksi. mustasilmäpavut kuulostaa ihan merirosvojen ruualta ;).

    VastaaPoista
  11. Oon kokeillut esim. kidneypapuja jo useampaan otteeseen tyrkyttää lapsille, mutta eivät tähän päivään mennessä ole niitä kelpuuttaneet.

    Itse rakastan (hyviä) papuruokia ja haluaisin niitä paljon enempi käyttää. Ihme juttu etteivät kelpaa ipanoille alkuunkaan, kun ne kuitenkin ovat tavallaan aika neutraaleja ja maku syntyy paljolti siitä missä muodossa ja minkä kanssa ne tarjotaan.

    Ehkä täytyy kokeilla seuraavaksi noita mustasilmäpapuja, jos vaikka meilläkin menis joku merirosvojuttu läpi :)

    VastaaPoista
  12. hyviä papuruokia on helppo rakastaa :). mäkin ihmettelen hiukan tuota lapsien tykkäämättömyyttä, mutta toivottavasti ajan kanssa...

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin