perjantai 26. maaliskuuta 2010

Sumisalaatti

Viikonlopun alkua juhlittiin meillä grillaamalla. Entterin kylkeen haluttiin jotain uutta, jolloin aloin selailemaan kotoamme löytyvää aineistoa. Glorian viides ruokakirja pelasti Laila Snellmanin suulla: sumisalaatti. Minua viehätti salaatin ulkonäkö ja aineslistan luettuani myös mielessä väikkyvä maku. Lopputulos oli meidän keittiömme mittapuun mukaan eksoottinen ja herkullinen. Lapset eivät välittäneet (mirinin?) mausta, mutta me aikuiset tykkäsimme kokonaisuudesta kovasti.

Googlettamalla enklannin kielellä sumisalaatteja löytyi vaikka kuinka. Rehukeko tuntui mainittavan itämaiseksi monessa lähteessä ja sinne raaka-aineina käytetyt nuudelit ja riisiviinietikka kieltämättä viittavatkin. Kaalina näkyi käytetyn sekä puna- että valkokaalia, tai näiden yhdistelmiä. Pieniä variaatioita löytyi esimerkiksi siementen osalta, mutta pääosin salaatit olivat aika samanmoisia. Mantelilastuja oli monessa, meillä ei.

Oma salaattimme mukailee kovasti edellämainitun mallimamman reseptiä. Suluissa hänen käyttämänsä. Kastikkeen Snellman vain sekoittaa yhteen ja lisää raasteeseen.

SUMISALAATTI

noin kilo punakaalia
2 porkkanaa
pari kourallista sipulinvarsia pakkasesta (tai 4 kevätsipulia)
½ dl seesaminsiemeniä
(4 rkl mantelilastuja)
1-3 pkt pikanuudeleita

KASTIKE
4 rkl riisiviinietikkaa (meillä miriniä)
2 rkl sokeria
1 tl merisuolaa
1 dl (oliivi-tai) rypsiöljyä
ripaus mustapippuria
suolankukkia ripoteltuna salaattiin

Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla koko ajan sekoittaen. Tähän riittää muutama minuutti. Paahtaminen tuo paremmin siementen makua esille. Meillä käytettiin sekaisin mustia- ja vaaleita seesaminsiemeniä.

Kuumenna pienessä kattilassa riisiviinietikka, sokeri ja suola, kunnes ovat sulautuneet yhteen. Jäähdytä. Tulos on siirappimainen. Lisää joukkoon öljy.

Suikaloi kaali ohueksi. Raasta kuoritut porkkanat. Silppua kevätsipulit tai sipulinvarret.

Yhdistä kastike ja raaste. Tämän voit tehdä jo vaikka edeltävänä päivänä ja monet reseptit suosittivatkin kaalin maustumaan panoa hyvissäajoin ennen tarjoamista.
Murskaa nuudelit vaikka omassa pussissaan. Tyttäremme tykkäsi tästä hommasta kovasti. Hän mätki pienellä kaulimella äänekkäästi nuudelia palasiksi. Lisää nuudelimurska keittämättömänä raasteen sekaan. Lisää myös paahdetut seesaminsiemenet. Sekoita ja tarjoa. Lisää tarvittaessa suolankukkia.
Sumisalaatti sopi erinomaisesti grillatun lihan kaveriksi. Löytämissäni ohjeissa oli myös kiitelty salaatin piknikille soveltuvuutta. Suosittelemme lämpimästi!

ps. Tuleeko jollekin muullekin sumisalaatista mielleyhtymä formuloihin?

4 kommenttia:

  1. Tuon tapaisia salaatteja olen tehnyt vuosikausia ja nyt selvisi nimikin:-)Ehdottomasti yksi lempisalaateistani!

    VastaaPoista
  2. hauska juttu :D.

    helppo, edullinen ja kaunis salaatti - ehdottomasti minun ja Jukankin makuun.

    VastaaPoista
  3. Kylläpä teillä pukkaa nyt kokeiltavia reseptejä. :)
    Sumisalaatti (Onneksi ei siis schumisalaatti tai vois jäädä tekemättä) on pakko tehdä ja tuo edellinen lohi-käärme on mitä mainioin keksintö lapsiperheeseen.

    VastaaPoista
  4. Nanna: Kylläpäs ilahduttaa mieltä tuollaiset kommentit!

    Lohi-käärme on kyllä mainio, joskin 5v poikamme protestoi aluksi koska oli odottanut että kala olisi lohikäärmeen muotoinen :).

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin