maanantai 10. toukokuuta 2010

Mustajuurikeitto

Jostain syystä tämän äitienpäivän juttu oli mustajuuri. Jostain syystä myös Äitienpäivän alkupalana on aina keittoa, kun katselin aiempia menuitamme. Nyt oli siis tehtävä mustajuurikeittoa. Löysin muutaman ohjeen googlaamalla, joita yhdistelemällä päädyin seuraaviin raaka-aineisiin.

MUSTAJUURIKEITTO


500 g mustajuurta
2 pientä perunaa
1 purjo
1 dl valkoviiniä
2 dl kasvislientä
2 dl kermaa
hiukan valkopippuria
suolaa
loraus konjakkia
koristeluun ketunleipiä (persilja tai basilikanlehdetkin käy)

Kuori ja paloittele mustajuuret. Laita mustajuuret sitruunalla (tai limeellä) maustettuun veteen, koska juuret tummuvat helposti. Pilko purjo ja perunat. Kuumenna reilu nokare voita kattilassa ja kuullota mustajuurta, purjoa ja perunaa hiukan. Lisää kasvisliemi ja valkoviini. Keittele, kunnes kaikki raaka-aineet ovat pehmenneet soseutuskuntoon. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kerma keittoon ja lorauta mukaan tilkka konjakkia. Kiehauta. Mausta keitto valkopippurilla ja suolalla.

Tarjoile keitto lämpimänä hyvän leivän kanssa. Meillä leipänä oli saaristolaisleipää.

Keiton päälle kannattaa laittaa koristeeksi jotain vihreää, esimerkiksi ketunleipiä, persiljaa tai basilikaa.

3 kommenttia:

  1. No ihana menu ollut teilläkin! Ja tää menee varmasti kokeiluun mullakin. Ja mä rrrakastan saaristolaisleipää.

    VastaaPoista
  2. Voih ketunleipiä, ihanaa :) Teillä on jälleen kerran ollut ihastuttava juhlamenu! Mustajuuri on mulle täysin tuntematon asia, mutta ihanan samettiselta vaikuttaa tämä soppa.

    VastaaPoista
  3. Jytis: Saaristoleipä sopii kyllä moneen paikkaan.

    Sanna: luulin että mustajuuri oli minullekin uusi tuttavuus, mutta vuosia sitten meillä on kuulemma tarjottu sitä joillekin vieraille. Hyvää ja pehmeän makuista.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin