sunnuntai 16. toukokuuta 2010

Ylenpalttista saaristoelämää

Hymyilyttää edelleen...Olemme nauttineet viimepäivät kaikilla aisteilla ylenpalttisen runsaasti suomalaisessa saaristomiljöössä auringon lämmittäessä hellesäteillään.

Saimme alkukeväästä kutsun Nellen ja miehensä mökille. Innostuimme kutsusta saman tien. Tuolloin emme vielä aavistaneet, että isäntäpari avioituisi juuri pari päivää ennen saarelle menoa. Näin onnellisesti kuitenkin tapahtui ja saarimenu oli sitämyöden valtavan runsas ja upea. Mukana kanssamme nauttimassa oli myös toinen kokkaava sisko Mimmu poikaystävänsä kera.

Tuore aviovaimo puuhasi siskonsa avustuksella keittiössä hurjan tehokkaana, niin että tiskarin rooli oli ainoa mihin uskalsi itseään ehdottaa. Ja katsokaahan mitä ihanuuksia nautittavaksemme loihdittiin! Pyydän anteeksi jos jotain unohtui. Kaikkea ihanaa oli vain niin paljon! Vaikka joka ruuan kohdalla sitä ei erikseen sanota, kaikki oli maku- ja näkönystyröitä kutkuttavaa, lyhyemmin sanottuna ihanaa. Ohjeita varmaan tulee Siskot kokkaa blogiin, aikanaan.
Vierailu alkoi pikkusyötävillä ja shampanjalla.
Vuohenjuustocrostineita vihrepippurisiirapissa haudutetulla raparperilla

Appenzeller-juusto ja kinuski oli hyvin positiivinen yllätys makuparina.

Pähkinäisiä tuulihattuja

Mäti-smetanaleipäsiä

Porkkana-serranosalaatti vuohenjuustolla tulee löytämään tiensä meidänkin keittöömme.
Jälkiruokaherkkuja

Illalla nautittiin kuohuvaista upeissa maisemissa, lämpimän kesäsään vielä helliessä meitä.


Yön jo hämärtyessä sisälle katettiin illallinen, johon kuului kokonaisena paistettu kotimainen naudan sisäfile, ananas-fenkolisalsaa, vaaleaa leipää ja hummusta. Jälkiruokana pöytään nostettiin kakku, jossa oli mm. limoncellossa marinoituja mansikoita ja zabaione-kuorrutus.

Lauantai alkoi brunssilla, potenssiin sata, ainakin. Empä muista olleeni tällaisessa pöydässä monesti, jestas. Italialaisia salamileikkeleitä, juustoja...
...uppomunia ja ruohosipulilla maustettua mousselinekastiketta...
...olueeseen tehtyä linssichorizopataa, siianmätitäytteisiä tuulihattuja, vastapaistettuja pähkinäisiä sämpylöitä, kahvia, neljää sorttia tuoremehua ja Tasmanialaista Jansz-kuohuviiniä. Oikeasti, kaikki tämä brunssilla.
Päivä vietettiin leppoisasti, niin että Nellekin pystyi rentoutumaan ja seurustelemaan kanssamme. Pelattiin korttia, juotiin riittävästi, kierrettiin mökin ympäristöä ihaillen välkkyvää vettä, oltiin vaan ja nautittiin.
Jukka lanseerasi uuden "lunneri"-käsitteen. Koska vatsamme oli pinkarallaan vielä pitkään brunssin jäljiltä, söimme "lunchin" likempänä "dinneri"aikaa - nautimme siis "lunnerin". Värikkään kaunis pöytä katettiin rantamaisemaan, roseviineineen kaikkineen. Tarjolla oli herkkuleipiä, joiden ylle kokosimme edellisillalliselta jääneitä ruokia.
munakoisolisäke (jonka ohjetta odotan itsekin kovasti)
grillattua, limellä maustettua naudan sisäfilettä

ananas-fenkolisalsaa
keitettyjä, upeanliloja- ja makuisia punasipuleita
Jälkiruuaksi raparperisiirapilla maustettua kuohuvaista.

Myös valkoviiniä oli tarjolla.

Lauantain illallinen sisälsi kokonaisena grillattuja, tuoreita valkosipuleita. Eivätkö he olekin rustiikkisen kauniita?

Runsasöljyiset, uunissa kypsytetyt suolapotut olivat hurjan hyviä. Minä ronkin myös sieluni kyllyydestä pellille jääneitä, ruskistuneen paahtuneita valkosipulinpaloja - ihanaa!
Tuore aviomies grillasi vaimonsa hyvillä ohjeilla lampaanjalan upeaksi ruuaksi! Punaviinimarinointi ja kahvi-balsamicovalelu toimivat, sen voitte uskoa!
Sunnuntaiaamu (tai päivän puolta se melkein taisi olla) ei jäänyt yhtään lauantaisesta. Tarjolla oli taas vaikka mitä, mm. perunamunakasta.
Jättäessämme mökin kylpemään toukokuiseen helleaurinkoon mieli oli kevyt kaiken nautiskelun jälkeen. Tuhannesti kiitoksia "Perfect Housewife", isäntä itte ja Mimmu miehineen. Meillä oli aivan huippu viikonloppu!

Toivottavasti voimme tarjota jonain päivänä jotain takaisin, vaikka samanmoiseen emme millään yllä.

Lausuttakoon vielä onnittelut tuoreelle avioparille, Juicen sanoin (Musta aurinko nousee):

"---Minä rakastan sinua.
Sinä rakastat minua.
Ja sinä hymyilet ja katsot noin,
viet minut aamuun uuteen
kuin kesän ensimmäiseen sateeseen.
Sinun sieluusi kiinni päästä voin,
viet meidät tulevaisuuteen---"


8 kommenttia:

  1. Oi että, on varmasti ollut ihana viikonloppu ja mukavaa päästä nauttimaan hyvässä seurassa tuollaisista herkuista! Ihan pikkusen vaan tulin kateelliseksi :)

    VastaaPoista
  2. Vau,tuohan kuulostaa oikein 5 tähden vierailulta:-)

    VastaaPoista
  3. ... Mutta mitään 5-tähden vierailua ei kasata ilman 5-tähden vieraita. KIITOS. Oli tavattoman mukavaa!

    Jos vaikka ensimmäisiä reseptejä sitten illalla, lampaan jalkahan löytyy myös jo blogista, mutta muuten. Vähän tarttee saada arkea käyntiin vielä:)

    VastaaPoista
  4. Kiitos meidänkin puolesta! Oli ihan huippumahtava viikonloppu! :)

    Nyt taas takaisin Tampereella, täällä on muuten ihan tosi makee sää. Ihanaa, kesä! <3

    VastaaPoista
  5. Tähän ei voi oikein muuta todeta kuin että VAU :D

    VastaaPoista
  6. VAU indeed! vapaapäivät olivat kaikinpuolin onnistuneet: ruuan, seuran, ohjelman, tunnelman, juoman, ilmojen, maisemien suhteen...

    Linkkasinkin Nelle tuossa tekstissä teidän herkkulampaan reseptiin, kuten myös sipulireseptiin viime kesältä. Muita odotellaan täällä vesi kielellä. Etenkin mielessä välkkyy tuo porkkanasalatti. Saiskohan sen reseptiä jo viikonlopuksi kun juhlimme junnujamme sukulaisten kesken?

    VastaaPoista
  7. merituuli: ah, katsos vaan - multa jää aina jotenkin huomaamatta noita linkkejä kun ne on "käytyjä" :)

    No, porkkanasalaatti löytyy nyt blogista. :)

    VastaaPoista
  8. Kiitos paljon Nelle! porkkanasalaatti päätynee meillä grilliruuan kaveriksi ilman serranoa, mutta vuohenjuustolla. nam!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin