perjantai 13. elokuuta 2010

Rapsakka salvia

Salvia puskee lehtiään joka vuosi niin hurjasti, että tarpeeksi käyttöä niille ei löydä sitten millään. Samasta ahdistuksesta kärsii myös Chez Jasu.

Meillä on tänä vuonna kasvanut pienessä yrttipenkissämme punasalviaa, joka poikkeaa tavallisesta oikeastaan vain värinsä puolesta: osa lehdistä on punakoita. Lehtiä on männä kesänä tullut vain kuivattua ja laitettua Rakkauden ajopuun sisään. Aikaisempina aikoina yrtti on löytänyt tiensä saltimboccaan, myös kuhamaiseen.

Vaan nyt meni monta lehteä tähän ruokaan ja enemmänkin olisi maistunut! Ohje on raapustettu risoton kylkeen Stephanie Alexanderin ja Maggie Beerin kirjaan "Toscanalainen keittiö". Tykkään kovasti kirjan tunnelmakuvista ja sivujen karheasta tunnusta. Aika monta reseptiä on jo korvamerkitty tulevaisuuden kokeiluja varten.

Salvianlehdet olivat ihanan rapeita. Maku oli yllättävä: ei lainkaan salviamainen, vaan jotain ihanaa mitä en osannut määritellä. Jukka löysi lehdistä kinuskimaisuutta, mutta silti sopivissa määrin jotta lisäke muodosti hienon makuparin risoton kanssa.

RAPSAKAT SALVIANLEHDET

Kuumenna paistinpannu.
Laita sille reippaasti kylmää voita.
Lisää nippu salvianlehtiä ja sekoittele lehtiä keskilämmöllä. Pian voi muuttuu pähkinänruskeaksi ja lehdet ovat rapeita.
Itse siirsin lehdet talouspaperin ylle ennen risoton kylkeen siirtoa.

12 kommenttia:

  1. Nopeastihan sait tämän julki ;) Menee kokeilulistalle.

    VastaaPoista
  2. Meillä on ollut salvian kanssa sama ongelma, ja sen ratkaisuksi laitoimme hiljattain salviapestoa Sorsanpaistajan polkkaamalla reseptillä, joka sekin oli toscanalaista - ettei peräti samasta kirjasta? Voin suositella!

    VastaaPoista
  3. Kiitos loistavasta ruokablogista. Te olette kokkaavien siskosten lisäksi ehdoton suosikkini!

    Salvia-voi-pasta on ihana klassikkoherkku.

    Myös jauhotettujen maksaviipaleiden paistaminen salvia-voissa toimii. Paiston jälkeen pannuun lisätään loraus kunnon kermaa, suolaa ja mustapippuria. Ihan vain kevyt haudutus miedolla lämmöllä muhevoittaa maut, mutta maksa jää vielä sopivan roseeksi, nam :)

    VastaaPoista
  4. Chez Jasu: olin tuumannut laittavani salviat tänne piakkoin, mutta sinun postauksesi ryhdisti tilannetta :).

    suosittelen kyllä lämpimästi, aiomme ratistella näitä taas tänään lounaaksi kalan kanssa.

    Ketturouva: Sorsanpaistajien ohje täytyy kyllä laittaa kokeiluun. varsinkin kun minun pestokokeiluni ovat olleet ihan syvältä...
    http://www.sorsanpaistaja.fi/?p=1594

    Heidän käyttämänsä kirja oli nimeltään "Toscanan herkut".

    Anonyymi: Voi kiitos kauniista sanoistasi! Lämmittävät kovasti sydäntä!

    Tuo maksavinkki pitää pistää kokeiluun, sillä perheemme aikuisväestö pitää kovasti silkkisestä maksasta! Mitä maksaa sinä pruukkaat käyttää tällaisissa ruuissa? Me olemme tykänneet vasikan- tai broilerin maksasta.

    VastaaPoista
  5. Jännä tapa käyttää salviaa!Mulla kasvoi sitä purkissa yhteen aikaan,mutten kauheasti osannut sitä käyttää.

    VastaaPoista
  6. Kuulostaa herkulta. Meillä oli sama salvia"ongelma" kasvimaalla - puska kasvoi niin valtavan nopeasti. Isot lehdet paistettiin tempuraksi, älyttömän hyviä myös siten, vaikkei mikään perinteinen tempuran raaka-aine olekaan. Tavallaanhan idea on sama kuin pannulla paistamisessa, saavat vain frittitaikinan ylleen.

    VastaaPoista
  7. .. Ja minä taas käytän salviaa vaikka mihin. Kanan kanssa ihan älyttömän hyvää. Ja nuo voissa paistetut salvian lehdet ja sen paistoon käytetyn voin voi kaataa myös vaalean kalan päälle , toimii ihan sikahyvin!

    VastaaPoista
  8. Yaelian: näyttää olevan aika yleistä tämä salvian vaikea käytettävyys.

    pinea: tempura salvialehdistä olisi varmaan aika mainio! täytyykin kokeilla jolloinkin.


    Nelle: tein lauantaina kakkosversion paistetuista lehdistä. niistä piti tulla rapsakka lisäke kuhalle, mutta jätin hetkeksi vartioimatta ja paloivat. pöh! tarkka siis täytyy olla, opin.

    en muistanutkaan että tekin olitte tehneet salviasta voipaistettuja, kiva kun linkkasit!

    VastaaPoista
  9. Nami nam nam! Mä tykkään kovasti rapsakoista salvianlehdistä, niihin törmää Italiassa aina joskus varsinkin toscanalaisissa ruokalajeissa. Mutta meilläkin päin yleisiä ovat Pinean siteeraamat, frityyritaikinassa paistetut salvian ja muidenkin yrttien kuten basilikan lehdet. Ne ovat oikein maistuvia ja täällä ne tarjoillaan osana muita alkupaloja. Ja hyvää on! :)

    VastaaPoista
  10. Italiansalaatti: Ompas kiva kuulla tapoja sieltä ihan paikan päältä.

    Me olemme joskus paistaneet öljyssä nokkosia ilman taikinaa, hyvä suomalainen vastine.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin