sunnuntai 29. elokuuta 2010

Syysruokaa - sienitäytetyt kesäkurpitsankukat friteerattuna

Olen jo kauan haaveillut friteeratuista kurpitsankukista, varmaan siitä asti kun näin ne Kasvimaalta Keittiöön blogissa. Ja vain tuokio myöhemmin sain aikaiseksi.

Köyliön mummulareissulta saimme mukaan mm. kesäkurpitsankukkia. Omalla pihallamme kasvanut, ÄijäArin tuoma kurpitsa on myöskin kukkimisvaiheessa, mutta nuo keltaiset kaunokaiset olivat menneet jo huonoiksi.

Koska mummulan ympäröivistä metsistä löytyi myös sieniä, sain ajatuksen täyttää kurpitsat sieni-sipuliseoksella. Ajatus osoittautui oikein maistuvaksi ja toimivaksi.

Pähkäilin, että täytetyt kukat pysyvät kyllä kiinni, jos ne laittaa suppuun friteeraustaikinasta nostamisen jälkeen. Taikina kun jäykistyy heti friteerattavan ympärille koskettaessaan kuumaa öljyä. Näin kävikin!

TATTI-SIPULITÄYTTEISET KURPITSANKUKAT FRITEERATTUNA
ohje neljälle kukalle

pari tattia tai muuta metsäsientä
sipuli
mustapippuria
suolaa

4 kesäkurpitsankukkaa

1 dl kivennäisvettä
1 dl vehnäjauhoja

Puhdista ja pilko tatit. Pilko myös sipuli. Paista pannulla hetki. Mausta.
Otin kukkien sisältä pois emin (tms.), mutta en tiedä onko se pakollista. Lusikoi sisään sieni-sipulitäyte.

Sekoita jauhoista ja kivennäisvedestä frittitaikina. Tämä on hyvin yksinkertainen versio, mutta toimiva. Nesteenä voit käyttää myös esimerkiksi olutta, mutta arvelin tässä kivennäisveden toimivan paremmin makunsa puolesta.
Käytä kukat taikinassa. Kierrä terälehtiä hieman yhteen tai suppuun. Nosta 180 asteiseen rypsiöljyyn (digitaalinen paistolämpömittari auttaa oikeassa lämpötilassa pysymisessä). Kääntele muutama minuutti, kunnes kukat ovat kauniin kullankeltaisia. Nosta talouspaperin ylle, joka imee ylimääräiset öljyt. Ripsi päälle sormisuolaa ja nauti heti.

Mieti rouskuttaessa mitä muuta voisit täytteenä käyttää...!

13 kommenttia:

  1. Namskis! Olen kerran saanut jossain ravintolassa friteerattuja kesäkurpitsankukkia ja hyvää oli!

    VastaaPoista
  2. Söin myös tänä kesänä ekaa kertaa ko. kukkasia, en aiemmin edes tiennyt niiden olevan herkkua. Sienillä täytettyinä toimivat varmasti myös!

    VastaaPoista
  3. telkkarissa on joskus kurpitsankukkia valmistettu ja olen katsonut kuolaten, uskon että oli hyvää

    VastaaPoista
  4. Yaelian: minä en muista syöneeni edes Japanissa -taisimme olla siellä väärään aikaan.

    Friteerasimme kukkia myös ilman täytettä. Tykkäsin itse ainakin enemmän näistä sienipitoisista.

    Jonna: miten sinun nauttimasi oli valmistettu?

    Finebyme: usko vaan, sillä namia oli :)!

    VastaaPoista
  5. Merituuli nämä on olleet mun listalla jo vuosia! Mulla on masterclass in italian cooking, jossa on ohje täytettyihin kurpitsankukkiin siinä ohjeessa täytteeseen tulee:

    36 bocconcinia (joka näyttäisivät wikipedian mukaan olevan jonkin sortin mozzarellahenkisiä juustoja)
    12 sardellifilettä (anchoa)
    1 tl kuivattua oreganoa
    mustaa pippuria

    Täyte muodostetaan vaan yksinkertaisesti silppuamalla kaikki yhteen. Frittitaikinaan laitetaan kaksi kovaksi vatkattua munanvalkuaista. Riittää 12 kukkaan, enkä tiedä onko hyvää!

    VastaaPoista
  6. Nelle: no herkulta kuulostaa tuokin! antamasi ohjeen frittitaikina antaa varmaan enemmän tilaa itse kukalle, vaikkakin sisälmys on aika vahva.

    äläkä pistä noita kirjavinkkejä. me mennään konkurssiin ;D

    VastaaPoista
  7. Oi kun ovat nättejä. Ja kiva kuulla, että meidän kukkatempurat innostivat! Toivoin, että noita pääsisi täällä tekemään enemmänkin, että torilta löytyisi... Mutta harvoin niitä näkee, ja yleensä ovat kalliita. Eli oman sadon kurpitsankukat ovat parhaita ;)

    (Luulen muuten, ettei Japanissa kesäkurpitsan kukkia ainakaan juuri käytetä, koko kesäkurpitsa on siellä aika harvinainen.)

    VastaaPoista
  8. pinea: niin ovat! kokeiltiin myös kehäkukkia ja isomaksaruohoa samaan syssyyn. Jälkimmäisestä oletkin jo lukenut omasta postauksestaan. Kehäkukat taas eivät olleet kummoinenkaan makukokemus. Oli kuitenkin hauska seurata niiden käytöstä öljyssä - vaikka terälehdet olivat ihan taikinasupussa öljyyn upotettaessa, kukka aukaisi terälehtensä auki ja jäi kellumaan öljyn pinnalle.

    Tuo Arin tuoma kurpitsa olisi ollut juurikin japanilainen (joku K:lla alkava nimi :), mutta sen kukat olivat jo menneet huonoksi.

    ps. huomasitko tori-innostuneena tämän postauksen Lontoosta http://sillasipuli.blogspot.com/2010/08/lontoon-herkkumuistoja-please-mind-gap.html

    VastaaPoista
  9. Merituuli, oli siinä frittitaikinassa siis muutakin, tai siis se oli muuten aika tavallisen oloinen mutta siinä oli lopuksi sekoitettu mukaan 2 kovaksi vatkattua valkuaista, varmaan tajusitkin :)

    Pahoillani noista kirjajutuista ;) Ja tietysti mahdollisesta konkurssista! ;)

    VastaaPoista
  10. Merituuli, huomasin kyllä! Se näytti aivan ihanalta. Englannistakin saa siis vaikka mitä!

    Se kurpitsa minkä Ari on teille tuonut, on varmaan kabocha-kurpitsa, jos se on k:lla alkanut. Yhtenä kesänä kasvatin niitä ja kolme kurpitsaa taidettiin saada. Hirmu hyvää, ja aika erilainen kuin muut kurpitsat (ei niin makea?). Tempuranakin varsin mainio (*vink, vink*).

    VastaaPoista
  11. Nelle: juu tajusin. tuli ostettua Enklannista se "Forgotten skills of cooking". En ole kerinnyt tutustumaan vielä selailua enempää, mutta vaikuttaa ylihyvältä.

    pinea: juu, se kabocha se on juurikin. Kurpitsa ei taida ehtiä millään valmiiksi asti :(. Mutta kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  12. en ole ikinä noita syönyt mutta kaikki täytetty on kivaa, varsikin sienillä. äitiltä oon yrittänyt pummata noita kukkia monesti mutta se ei ole tainnut ymmärtää ideaa :)

    VastaaPoista
  13. Sienet on kyllä niin hyviä!

    Täytetyistä tuli mieleen eräs reissumme Budapestiin. Tarjoilija väitti osaavansa suomea, ja otti tilauskemme vastaan siis suomen kielellä. Täytettyä paprikaa tilannut sai eteensä nuudeliannoksen.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin