sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Juhlavat juustokulhot

Nämä juustokipot ovat minusta hienon näköiset. Törmäsin niihin Kitchen Provocateur blogin coctail-kutsu postauksessa. Sivumennen sanottakoon että sieltä löytyi muutakin mielenkiintoista kuin nämä juustoherkut, esimerkiksi "punajuuria vaahtokylvyssä"  ja "pikku muna on pieni kiva"-lusikkasyötäviä.

Kokeilimme juustokippoja tervetulotarjottavina reilu viikko sitten. Silloin laitoimme kuppeihin pelkkää parmesaania. Maku oli mielestämme turhan tuju, niin parmesaanista kuin pidämmekin. Provocateur keittiön maukas vuohenjuustotahna täytteenä ei maistunut juuri lainkaan, koska parmesaani varasti koko tilan.

Tänään kokeilimme uudestaan juustokuppeja yhdistämällä 1 osan parmesaania ja 2,5 manchegoa. Jo löytyi omaan makuumme sopiva seos. Nämä kupit tarjoilimme alkupalaksi, pienimuotoisella salaatilla täytettynä. Salaatin virkaa tekivät pinaatinlehdet sekä (parhaat päivänsä nähneet) viikunat lohkottuna. Ylle tipauttelimme balsamicoa.

JUUSTOKUPIT
4 kpl

2,5 dl manchegoa raasteena
1 dl parmesaania raasteena

Yhdistä raastamasi juustot. Laita ne leivinpaperoidulle pellille neljäksi yhtä suureksi "levyksi" niin että juusto sulaessaan muodostaa yhtenäisen "lätyn". Laita uunin vierelle juomalaseja tms. joiden päälle aiot juustolevyt laittaa kuppiintumaan.

Lykkää pelti 180 asteiseen uuniin ja anna juustojen sulaa. Tähän menee noin 4 minuuttia. Kannattaa tarkkailla juustoja etteivät pala.
Ota pelti uunista ja anna juustolevyjen jäähtyä pienen hetken. Ihan vasta uunista tulleina juusto on liian lämmintä pysyäkseen koossa, mutta liikaa jäähtyneenä ei enää laskeudu kauniisti kupin muotoon. Nosta lastaa hyväksi käyttäen kukin levy oman juomalasinpohjansa päälle ja taivuta tarvittaessa reunoja alaspäin. Anna jäähtyä sekä valuttaa rasvojaan. Kymmenessä minuutissa kupit ovat käyttökunnossa.
Jos mielit tehdä pieniä kuppeja vaikka sormisyötäväksi, 1 ½ rkl juustoraastetta per kuppi on aika sopiva määrä. Tällöin kananmunakennon päälle laitettu sulanut juusto saa mielenkiintoisen neliöpohjaisen muodon. Käytimme myös snapsilaseja ja pyöreitä jääpalamuotteja antamaan pikkukupin muotoa.

13 kommenttia:

 1. Kerrassaan hauska ja kivannäköinen idea!

  VastaaPoista
 2. Tosiaan, upeita ovat, oikeaa juhlatarjottavaa kyllä. Manchego on aivan mielettömän hyvää kyllä.

  VastaaPoista
 3. Upeita! Manchego on yksi suosikeista, joten täytyy joskus kokeilla näitä. Hyvät cocktailpalavinkit on aina tarpeen.

  VastaaPoista
 4. Kaippa tätä voisi kokeilla muillakin juustoilla. Ihan pliisuja en laittaisi, mutta toisaalta en kauhean vahvojakaan.

  Rauna tuolta tekstissä mainitsemastani Kitchen Provocateur-blogista löytyy monta muutakin mielenkiintoista coctail-palaa.

  VastaaPoista
 5. Hienoja! Ja varmasti hauska sekä näprätä että pistää poskeensa :)

  VastaaPoista
 6. Oliko nämä sellaista kertahaukkaisulla napaan-kokoluokkaa?
  Ehkä hieman hankalat haarukoida.... :)

  VastaaPoista
 7. Nuo kananmunakennokokoiset olivat sellaisisa sormisyötäviä, muutamalla haukkaisulla syötävää.

  Lasinpohjamuotoillut söimme kyllä ihan haarukalla ja veitsellä. Ensimmäinen paloittelu tuntui hankalalta, mutta sitten homma sujui hyvin!

  VastaaPoista
 8. Samanlaisia kuppeja tehtiin Australian Masterchefissä, jota satuin katsomaan joulun aikaan. Siinä tuomari oli sitä mieltä että nämä on suoraan 80-luvulta =) Mutta näyttivät siinä jo tosi hyviltä, kokki teki ohjelmassa noi paistinpannulla.

  VastaaPoista
 9. Uijui, mahtava idea! Samaa aloin pohtia kuin Tusla, suositteletko siis ennemmin tekemään pieniä kupposia? Ihan pakko testata.

  VastaaPoista
 10. Olga: Ka multa menee nämä ohi kun katson niin hintsusti töllöä. Nyt on tullut katsottua Master Chefiä ja Ruotsalaisten "Arvostele mun illallinen" versiota (josta tykkään kaikkein eniten). Olkoon mun puolesta 80-lukua - me tykkäsimme ja niin teki vieraatkin :).

  Jytis: Jos salaatilla haluaa täytellä, niin isompi on musta parempi. Tuo pienempikin vaatii sen pari haukkausta, mutta toisaalta voi "paloitella" hampain. Ei isonkaan palottelussa silti mitään ylitsepääsemättömiä tai noloutta aiheuttavia tilanteita ollut. Molempi hyvä, eriplaatuisiin tarkoituksiin. Ja voihan olla että eri juustolaadut/-yhdistelmät kovettuukin eri tavalla.

  VastaaPoista
 11. Ok, kiitos! Raportoin sitten miten kävi!

  VastaaPoista
 12. Täällä jäädään odottamaan rapottia. Kuitti :).

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin