torstai 27. tammikuuta 2011

Mustaherukkainen kuohuva

Kir royal on pomppinut lähiviikkoina silmilleni sieltä, täältä ja tuolta. Kun sain kuulla sen sisältävän Cassista, mustaherukkalikööriä, olin jo myyty ennen maistamista. Ja myös sen jälkeen. Minä rakastan mustaherukan makua ja väriä.

Oikeintehtyyn Kir Royaliin tulee shamppanjaa ja Cassista, joten tämä meidän kuohuviiniversio on pelkkä Kir. Halusin kuitenkin nimetä kuohuvan suomalaisittain, jotta se ei kuulostaisi joltakin välimallin ratkaisulta.

Mustaherukkalikööri tuo drinkkiin makeutta ja marjaisuutta. Kuohuviinin kepeys saa väistyä, kun mausta tulee tuhdimpi, paksumpi. Siksi tämä kuohuva sopii mielestäni erinomaisesti myös talviseksi juomaksi.

Tarjosimme juomaa tervetuliaisiksi pikku napostelupalojen kera, kun saimme rakkaita vieraita yökylään. Kuohuviininä toimi italialainen prosecco, sillä menukin sisälsi italialaisia herkkuja.

 

MUSTAHERUKKAINEN KUOHUJUOMA

1-2 cl mustaherukkalikööriä
10 cl kuohuviiniä

Drinkin voit koota kummin päin vain. Jos haluat liukuvärjätynoloisen juoman, lisää likööri kuohuviinin jälkeen. Mitä enemmän likööriä, sen makeampi drinkki.


6 kommenttia:

 1. Kiitos mukavasta blogistanne! Kir on muuten cassista ja valkoviiniä, hyvin tyypillinen aperitiivi Ranskassa.

  T. Sanna

  VastaaPoista
 2. Sanna: Wikipediakin näyttäisi kertovan tästä valkoviininkäytöstä. Kuohuviinillä käytettyä näytettäisiin kutsuvan nimellä Kir Pétillant (engl. kielinen Wikipedia). Normandialaiseen versioon tulee paikallista siideriä viinin tilalle, samoin Bretonissa. Suomenkileiseltä sivulta löytyi kiinnostava "Kir à la Mûr, jossa käytetään karhunvadelmalikööriä tai Suomessa lakkalikööriä". Tuota haluaisin myös maistaa. Siitähän saisi varsinaisen Suomi-drinkin, kun yhdistäisi lakkalikööriä ja suamalaista marjaviiniä, esimerkiksi "Kuiva Pihamaa"-viiniä.

  Kylläpä aukesikin mielenkiintoista tietoa kommenttisi myötä Sanna, kiitos!

  VastaaPoista
 3. Hämmennetään vielä vähän ;) Sannan mainitsema kir on kir au vin blanc, ja jos dijonilaisilta kysyy, se tehdään nimenomaan Bourgogne Aligoté -valkoviiniin. Suosittelen! Kir breton eli bretagnelaiseen omenasiideriin tehty kir on sekin ihana. Ja punaviini-kir ei sekään ole hullumpi.

  VastaaPoista
 4. Häm häm vaan pinea :). Kiitos näistä. Vaikea kuvitella tuota punaviini Kir:n makua. Pitänee testata ;).

  VastaaPoista
 5. Maku-lehden joulunumerossa oli käytetty puolukkalikööriä ja kuoharia, ja kun sattui ainekset löytymään, olihan sitä kokeiltava. En voi kyllä suositella, hapanta kuin fan!

  Lakkalikööriä voisi silti testata...

  Sanna

  VastaaPoista
 6. Uskon. Joskin puolukkaliköörillä saa varmaan kauniin väristä! Uskoisin tuon lakan kyllä toimivan.

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin