keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Tanskan turneella, osa 2: Nyborg ja ravintola Østervemb

Huristaessamme Kööpenhamista kohti Koldingin hotellia (joka taas oli aika liki Legolandiaa), päädyimme nälkäisinä ja onnenkantamoisen ajamana Nyborgissa ravintolaan nimeltä Østervemb. Sisäänastuminen tapahtui sen jälkeen kun toinen omistajista ystävällisesti kertoi frokostenin tarkoittavan lounasta, ei aamiaista.

Yläkuvassa komeilee oma annokseni, pannulla paistettua punakampelaa itsetehdyllä tartar-kastikkeella ja raikkaan värisillä, marinoiduilla sipuleilla. Maistui hienon selkeältä tumman, ohuelti rapeakuorisen leivän kanssa.
Jukka nautiskeli possua (?) tykötarpeineen (annosta ei löydy nettisivulta). Mielenkiintoiset mustat viunaleet porkkanan päällä olivat kuulemma hitaasti "poltettua" purjoa, joka toi annokseen savuisuutta ja karvautta.
Ruokien lisäksi pöytään tuotiin myös ravíntolassa itsetehtyä, hyvää leipää vielä lämpimänä.
Sisustus ravintolassa oli suoraan sanoen kaksijakoinen. Yläkuvan värimaailma ja kalusteet toivat väistämättä mieleen suomalaisen seurakuntasalin...
...ja tämä seinällinen oli vain erikoinen.
Toisaalta taas paikasta löytyi näinkin kauniita asetelmia. Ravintolasta tuli mieleen, että sitä sisustaa kaksi hyvin erityyppistä ihmistä, jotka eivät pääse sopuun siitä mitä ravintolaan laitetaan.

Lounasmenu oli suppeahko, mutta kattava. Olemme monesti huomanneet, että mitä suppeampi lista, sitä mietitympi lopputulos. Lapsille tosin ei löytynyt mitään.
Sisustusnurinoista huolimatta ihastelin kattausta molemmilla aterioinneilla. Niin - me siis palasimme illastamaan ravintolaan paluumatkalla Köpikseen, lomamme lopuksi. Yläkuvassa näkyy toisen ateriointimme aloittanut leipäkori ja Fyn-saaren erikoisuus, savunmakuinen tuorejuusto (Fynsk flødeost). Levite tarjoiltiin kauniisti erilaisista kahvikupeista.
Tyttäremme symppis voileipälautanen.
Perheemme tyttöjen valinta oli kanirisotto runsaalla parmesaanilla, makeilla tuoreherneillä ja - maissilla. Mukana oli suurina paloina tuoretta herkkutattia. Kokonaisuus oli hurjan maukas, lihaisa ja tasapainoinen. Herneet ja maissi toivat annokseen raikkautta ja väriä. Tyttäremme otti annoksen kukan kotiin asti tuliaiseksi, syömättä siitä juuri mitään.  
Pojat ottivat pitkään kypsytettyä vasikkaa, napakaksi kypsennettyjä tuoreita vihanneksia, polentaa ja vasikanliemikastiketta. Poikamme söi vain lihan todeten siskolleen syövänsä lehmän poikasta. Jukka söi kaiken, hyvällä ruokahalulla.

Tarjoilijan ehdottamat viinilasilliset sopivat makuumme mainiosti.

Otimme (moukkamaisesti, joskin omaa nälkäämme kuunnellen?) vain yhdet annokset kummallakin käyntikerralla ohittaen alku- ja jälkiruuat. Kaikki syömämme oli kaunista, selvästi hyvin harkittua ja erittäin maistuvaa. Suosittelemme lämpimästi, mikäli Nyborgin liepeille osutte.
Nyborgin kävelykadulla vastaan tuli myös herkkukauppa Osteboden Fru.Hansen, josta löytyi kaikenmoista hyvää ja kaunista. Juustoille ja leikkeleille oli varattu oma viileähuoneensa tämän "päähuoneen" vierestä.
Suklaata ja karkkeja, viinejä ja hilloja, teetä, öljyjä, värikästä kattaustarviketta...tuolla olisi viihtynyt vaikka miten kauan.
Ostimmekin Fru.Hansen puodista ja lähikaupasta iltaherkut hotellille. Ettei nälkä vain pääsisi yllättämään.

Nyborgissa on myös muutama hyvin mielenkiintoinen keittiötarvikeliikekin.
Nyborgin kaupunki sijaitsee Ison-Beltin sillan kupeessa, Fyn-saaren puolella.

4 kommenttia:

 1. Mahtava tuo seurakuntasali :D Näitä Tanska -postauksia on tosi kiva lukea, meillä on mahdollisesti ensi kesänä vuorossa vastaavanlainen reissu. :)

  VastaaPoista
 2. Katri: Ravintolassa lie (nettisivujen perusteella) toinen kin, tavallisemmin sisustettu ravintolasali, joka ei ollut nyt käytössä. Tämä oli aika pieni huone terassin perällä. Terassikin oli kiva, mutta ilmat olivat sen verran vilpoiset, ettei ulkona syöminen maistunut.

  Sinä kun olet innokas kirpparien kiertäjä, niin niitä löytyi helposti joka pitäjästä. Minäkin olisin tykännyt katsastaa niiden tarjontaa, mutta nautimme nyt ennemmin yhdessä rantatouhuista ja muusta.

  VastaaPoista
 3. Mun pitänee siis tehdä Tanskaan kaksi matkaa: toinen perheen ehdoilla ja toinen vain itseäni ja romuja ajatellen. Hyvä ajatus! :)

  VastaaPoista
 4. Niinä hetkinä jolloin lapset kitisi ja vitisi, mutistiin Jukan kanssa että millos ja minne lähdettäis reissuun kaksin. Tuollakin olisi aikuisten kesken keksinyt vaikka mitä...Ja sitten taas toisaalta, lasten iloa oli ihana seurata!

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin