maanantai 20. helmikuuta 2012

Perunankuorisipsit

Käsi ylös kuka tykkää siitä Taffelin hölläillään-mainoksesta? Minä en. Se on ÄR-syttävä. Vaikka se kai yksi mainoksen tarkoitus onkin.

Sen sijaan tykkään - ja koko perhe tykkää- kovasti friteeratuista perunankuorista, jotka voittavat maussa mennen tullen parhaimmatkin sipsit. Jos siis teet perunaruokia, pese potut ensin hyvin ja kuori vasta sen jälkeen. Näin saat oivaa ainesta friteeraamiseen. Itse säilytin kuoria pari päivää jääkaapissa kuorimisen jälkeen ja toimivat silti oikein mainiosti.

Minulle tulee väistämättä mieleen näistä perunankuorista yksi aika onnistunut Tallinnan-keikaus, jonka aikana söimme aurinkoisella terassilla näitä rapsuvaisia melko varmasti olutta samaan aikaan siemaillen. Tämä reissu tapahtui ajanjaksona eLa. eli ennen Lasten syntymää, tyttäremme kummien kanssa. Reissusta mainittakoon vain, että tuli syötyä, juotua, laulettua, tanssittua ja...sanoinko jo juotua?

FRITEERATUT PERUNANKUORET

puhtaita perunankuoria
rypsiöljyä
sormisuolaa

Laita öljy lämpeämään paksupohjaiseen kattilaan. Upota öljyyn digitaalinen paistolämpömittari. Kun se näyttää toivotun 180 asteen lämpötilan, tipauttele perunankuoria öljyyn noin kourallisen verran kattilan koosta tietysti riippuen. Irroittele perunankuoria toisistaan, jotta öljyyntyvät kukin yksilöinä. Kun kuoret ovat toivotun kauniin ruskeita, nosta ne reikäkauhalla talouspaperin tai keittiöpyyhkeen päälle valuttamaan ylimääräiset öljynsä. Ripsi samantien ylle sormisuolaa. Odota kunnes öljy on taas 180 asteista (mikäli lämpötila on laskenut tai noussut) ja upota seuraava kuorisatsi sekaan.

8 kommenttia:

 1. Kun paistelet ja friteeraat öljyssä aina silloin tällöin, pullotatko jäähtyneen öljyn ja käytät uudelleen? Missä vaiheessa laitat öljyn pois?

  Viimeksi kun tein lihapiirakoita, käytin öljyä kahdella paistokerralla. Sitten väri ei ollut enää mieluisa ja laitoin öljyn pois. Maussa ei kyllä ollut huomauttamista.

  VastaaPoista
 2. Mä oon niin monta kertaa miettinyt, että pitäis koklata tämmösiä, kun tuntuu niin tyhmältä heittää ne perunankuoret menemään. Mums!

  VastaaPoista
 3. Luuletko Merituuli, että samalla tapaa toimisivat esim nauriin tai baataatin kuoret?

  VastaaPoista
 4. Sirkku: Kyllä pullotan uudestaan. Toisinaan teen sen siivilän läpi, jos öljyssä on paljon mutua. Öljyä voi käyttää uudestaan kerran tai kaksi. Riippuu tietysti siitä mitä on friteerannut ja kuinka paljon. Pidemmän päälle öljy kyllä maistuukin huonolta lopputuloksessa. Myös sen kelpoisuus friteeraamiseen huononee.

  Pitkä: Ei mekään sentään aina, mutta joskus :).

  Campasimpukka: Mikä jottei, kokeile! Jos lastut ovat kovin ohuita, kannattaa miettiä friteerauslämpötilaa. Esimerkiksi nokkoset friteerataan 140 asteessa.

  VastaaPoista
 5. Onkin mainio idea. Waste nothing, niinku sanotaan.

  VastaaPoista
 6. Kyllä parhaat asiat ovat yleensä yksinkertaisia = kolme ainesta!

  VastaaPoista
 7. Ankerias: Niinpä. Sipulin kuorilla ei taitaisi toimia ;).

  CJ: Älä muuta sano!

  VastaaPoista
 8. Mä olen joskus tehnyt itse saippuaa mieheni kanssa. Käytin yhden kerran rasvana siivilöityä munkinpaistoöljyä (siis rypsiöljyä). Yhtä lailla toimi, kuin 'tuorekin' öljy. Eikä saippua tuoksunut mitenkään munkille. Öljyä ei siis ole pakko heittää menenmään. Loppujen lopuksi tulee ehkä kalliimpaa jätettä, jos perunankuoret friteeraa öljyssä ja sitten heittää öljyn menenmään...

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin