maanantai 4. helmikuuta 2013

Feijoada (hko) eli jotakuinkin brasilialainen papupata

Siansorkan puolikkaat ovat majailleet jo aikansa pakkasessa toivoen kovasti pääsevänsä syötäväksi. En vain ole keksinyt oikein muuta sijoitustapaa kuin perinteinen hernekeitto. Sitten mieleeni tuli Madcookissa maistettu feijoada, brasiljalaista "papusoppa", johon oli tuolloin upotettu kokonainen sika. Tuumasin että meidän kattilamme vetoisuudella sikabiiteiksi riittävät sorkat ja sekalaiset, vähälihaiset luupalat. Seuraavaksi muhitan kyllä seassa myös suositeltua possun niskaa (elikkäs kasleria) ja kutsun koolle isomman sakin haarukoimaan. 

Jaoin padan valmistuksen kahdelle päivälle, jotta ehtisimme puuhata muutakin päivän aikana. En oikein osaa jättää uunia tai liettä päälle vaikkapa ulkoilun ajaksi.

Minulla ei ole mitään käsitystä autenttisesta kumppanista tälle liha-papupadalle. Oman mielihalun mukaan lautaselle päätyi keitettyä riisiä ja höyrytettyjä papuja. Kokonaisuus toimi loistokkaasti! Kuvauksellisuuden lisäksi nakkasin keitoksen ylle vielä korianteria, jonka antamasta makulisästä tykättiin myös. 

SIKALIEMI

2 sorkkaa puolitettuina
sian lihapitoisia luita
4 porkkanaa
2 sipulia

Huuhtele sikapaloista veret pois. Laita kattilaan, peitä vedellä ja pätki sekaan pestyt porkkanat ja kuoritut sipulit. Keittele pari-kolme tuntia kuorien vaahdon pinnalta. Anna jäähtyä.
Nouki luupalat ja sorkat pois, erottele niistä liha pois. Laita lihapalat hetkeksi syrjään. Kuori jäähtyneestä liemestä rasvakuori pois.

FEIJOADA(HKO)

600 g mustapapuja
3 sipulia
1 valkosipuli
öljyä paistamiseen
120 g savukasleria tai pekonia
280 g chorizo-raakamakkaraa
280 g yrttistä raakamakkaraa
500 g tomaattimurskaa
1 l sikalientä
luupaloista irroitettu sianliha
suolaa

Laita mustapavut astiaan ja kaada päälle kiehuvaa vettä. 
Kuori ja pilko sipulit. Pilko valmiiksi myös savukasler tai pekoni. Kuullota sipuleita hetki kattilassa öljyssä. Lisää savukasler tai pekoni ja paista hetki. Lisää perään myös raakamakkarat plumpsautellen niitä kuorestaan kuin siskonmakkaroita ikään.  Paistele muutama minuutti. Valuta mustapavut ja nakkaa ne myös kattilaan. Lisää vielä joukkoon tomaattimurska, sikalientä ja sianlihapalat. Keitä tunti-puolitoista tai kunnes pata on makuusi sopivan paksua ja mustapavut syötävän pehmeitä. Tarkista suolaisuus kohdilleen.

Jos kaslerpalan haluaa sekaan lisätä, vilkaiskaapa vaikka tätä ohjetta pitkine muhitusaikoineen. Tämä myös kirjanmerkiksi itselle.  

16 kommenttia:

  1. Joitakin vuosia sitten olin Arbiksen yhdistetyllä espanjan -ja kokkauskurssilla.Teimme joka kerta eri latinomaan ruokia;esim, Argentiina,Meksiko ja kun oli Brasilian vuoro,teimme tuota feijoadaa.Silloin söin vielä lihaa,mutten ihan kauheasti välittänyt.

    VastaaPoista
  2. Olisi kiinnostavaa kuulla mitä noista muista maista teitte (ja myös se miten voit muistaa kaiken niin hyvin)!

    Tämä on kyllä hyvin lihaisa, possuisa ja tuhti ruoka - helppo uskoa nykyisellä ruokavaliollasi ettei oikein maistunut :).

    VastaaPoista
  3. Hyvältä näyttää ;) Pitää olla kunnon lihansyöjä, että täm maistuu. Minusta feijoada on ihanaa, jopa kermaisen pehmeää mutta tietty kamalan raskasta. Feijoadaa syödään tosiaan riisin kanssa. Sen rinnalla tarjotaan aina myös farofaa (paistettua maniokki/tapiokajauhoa ja pekonia) sekä kaalta. Lisäksi voi olla vaikkapa appelsiinipalasia. Lisukkeista ja itse ruuastakin, mulla on yksi kuva blogissa: http://mausteinenmanteli.blogspot.com.br/2012/10/tehtavaa-keittion-puolella-to-do-haaste.html

    VastaaPoista
  4. Mausteinen Manteli: Ai sitä syödään riisin kanssa. Olis tietty pitänyt kysyä sinulta! Pekoni tohon vielä lisukkeeksi kuulostaa kyllä hurjan tuhdilta...Missä tilanteissa tuota feijoadaa sielläpäin syödään? Onko ihan perussettiä kuten meillä makrulåda?

    VastaaPoista
  5. Siansorkkia en ole koskaan maistanut, enkä tiedä uskaltaisinkokaan... Mutta kasslerista tehtynä tämä uppoaisi taatusti, näyttää herkulliselta!

    VastaaPoista
  6. ne pitkään haudutetut halvemmista lihapaloista valmistetut pataruoat ovat sitten mahtiavia...samaa makua ei saa millään muulla tavalla...

    VastaaPoista
  7. Muistan aika hyvin ,koska se oli sellainen kiva juttu.Kävin ylläpitämässä espanjaani Arbiksen keskustelukurssilla ja siellä järjestettiin 4 peräkkäisenä lauantaina tuollaiset kokkauskurssit argentiinalaisen ja muistaakseni meksikolaisen oepttajan kanssa ja puhua sai kokatessakin vain espanjaa;D Kun Meksikko oli kyseessä teimme mole-kanaa ja Perun-viikolla oi chevicheä ja muutakin.Brasilian viikolla sitten oli tuota feijoadaa ja joitakin makeita juttuja,muistaakseni joku mangoinen juttu.,
    Muuten,samaa tyyliä on myös cholent,juutalainen sapattipata.

    http://theshiksa.com/2011/01/26/cholent/

    VastaaPoista
  8. Argentiinasta oli muistaakseni empanadas-piirakoita.Tuollaiset yhdistetyt kieli-ja kokkailukurssit ovat todella kivoja:)

    VastaaPoista
  9. Riitta: No nyt ronklasin sorkista pois vain lihan, joten ei se sen kummempaa ollut. Joskus koitimme valmistaa "vain" sorkkia, mutta niissä on niin onnettoman vähän syötävää, ettei oikein lyönyt leiville.

    Herkkusuu: Ja ne vähemmän käytetyt osat on myös hyvä hyödyntää, näissä menee mainiosti.

    Yaelian: Kieli/kokkikurssit kuulostavat kyllä kivoilta. Siellä varmaan arempikin puhuja innostuu pulputtamaan ikäänkuin siinä sivussa.
    Uusimmassa Glorian ruoka & viinissä oli houkutteleva simpukka-empanadaohje, jota kokeilen kyllä joku päivä.

    VastaaPoista
  10. Feijoada on pitäis tehdä -listoilla. Siihen alle taitaa vaan tarvita kunnon urheilupäivän ;)

    Maistelin muuten (muiden lautaselta) viime keväänä Lyonissa jotain perinteistä täytettyä sorkkaa, ja se oli kyllä hyvää, vaikkakaan ei kaunista. On pitänytkin kaivaa jostain ruokalajin nimi ja etsiä ohjetta.

    VastaaPoista
  11. Tässä ruuassa on kyllä rustiikki-sana paikallaan!

    Vinkkaa kun resepti löytyy!

    VastaaPoista
  12. Huippua, me ajateltiin tehdä jotain feijoadamaista tuparisafkaksi, se kun sattuu vielä olemaan eka ruoka, mitä Jaakko on mulle kokannut :)

    VastaaPoista
  13. Onkin muuten hyvä tuparisafka - riittoisa, tuhti, edullinen ja varmaan suht harvan peruskokkailusettiä.

    Onko teidän reseptinne samantapainen? Minkä kanssa te feijoadaa syötte? Me haarukoitiin taas riisin kanssa.

    VastaaPoista
  14. aivan mahtavaa! itse olen tästä paljon kyllä kuullut, mutta enpä ole kyllä ikinä vielä itse rohkaistunut tekemään :-)!

    VastaaPoista
  15. Samantapainen joo, luulen että apinoidaan tätä teidän reseptiä enemmänkin.
    Riisiä sen kanssa ollaan syöty, varmaan nytkin. Myös tuo Mantelin mainitsema kaali-lisuke kiinnostelee.

    VastaaPoista
  16. Andalusiana: Helppoa kuin mikä, joskin aikaavievää.

    Hanna: Joo, kaali menis varmaan hyvin. Kunhan pilkkoo sellaiseksi että homma on mahcollista suuhunsaattaa pelkällä haarukalla, sillä sillai musta tällasta pitää syödä.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin