maanantai 16. joulukuuta 2013

Maa-artisokkaa viinisti

Ensin oli Blogiringin kamppis, jossa piti keksiä kuivalle luomuviini Emiliana Naturalle ruoka ja kuvata se edustavasti. Ensimmäisen ideamme mukaan siitä piti tulla risotto. Sitten idea kehittyi ja Jukan äidin lahjottua meitä oman maan tuotteilla ruuasta piti tulla maa-artisokkarisotto. Muhkuraisia mukuloita kuoriessani tuumasin, että niistä riittäisi tarpeita ihan omaankin ruokaansa asti. Silloin päähäni pälkähti Sasu Laukkosen "palsterisotto", joka on tehty risoton tapaan, mutta riisin asemesta on käytetty palsternakan paloja. Päätin muuttaa risoton suuntaa ja tehdä sen "vain" maa-artisokkapaloista. 

Lopputulos oli hieno! Maa-artisokan ylväs, joskin maanläheinen maku pääsi täysiin oikeuksiinsa. Parmesaaniraaste kruunasi kokonaisuuden täyteläisemmälle puolelle. Suosittelemme lämpimästi tätä hyvin viinipitoista kasvisruokaa lisäkkeeksi aterialle tai vaikkapa alkupalaksi. Ja lasiin tietysti sitä samaa viiniä kuin ruokaankin, sillä varsinkin arkena ihminen vaatii jotain viiniä fiiniä. 

MAA-ARTISOKKA VIINISTI
kahdelle pienet annokset

300 g maa-artisokkaa
2 rkl voita
1 shalottisipuli
1½ dl Emiliana Natura luomuviiniä
1½ dl kasvis- tai kanalientä
suolaa
mustapippuria
parmesaania

Kuori maa-artisokat ja paloittele ne pieniin paloihin. Silppua sipuli ihan pieniksi paloiksi. Laita kasvis- tai kanaliemi lämpenemään. 
Kuumenna paistinpannu ja nakkaa sille voita. Kun voi on sulanut, lisää sipulipalat. Sipulien hiukan kuullotuttua lisää maa-artisokat ja pyörittele kaikki voissa. Lisää sitten viini ja kiehauta hetki. Lisää myös liemi. Keittele noin 20 minuuttia tai kunnes palat ovat napakan kypsiä. Kypseneminen riippuu tietysti maa-artisokkapalojen koosta. 
Nostele palat liemestä erilliseen astiaan, mikäli lientä on vielä jäljellä. Tarkista maku suolalla ja pikkuripauksella mustapippuria. Laita maa-artisokat lautasille ja raasta päälle parmesaania. Nauti ruokaan käyttämäsi viinin kanssa kynttilänvalossa. 

*

Blogien viinikuvista parasta voi käydä äänestämässä täällä ja voittaa hyvällä tuurilla itsekin luomutuotteita.


Yhteistyössä Emiliana Natura

4 kommenttia:

 1. Ensimmäinen ideani oli myös maa-atisokkarisotto :D. Kaupan tarjonta vaan oli niin huonoa, että idea piti vaihtaa lennosta. Risotto ilman riisiä täytyy ottaa kokeilulistalle.

  VastaaPoista
 2. Nam, kuullostaa herkulliselta! Maa-artisokka on kiva raaka-aine. :)

  VastaaPoista
 3. Minna sun ohrattosi näyttää myös tosi hyvältä. Mä en ole ohratoissa onnistunut priimasti kotona, mutta ravintolassa kyllä saanut hyvää.

  Siiri maa-artisokka on kyllä yllättävän monipuolinen. Meillä on tehty ainakin keittoa, uunissa paahtaen, jääkylmässä vedessä rapsakaksi lilluttaen, risottoa...Herkku ja Koukku-blogissa oli tehty justsillään laatikkoa maa-artisokasta.

  VastaaPoista
 4. Piti heti tulla tsekkaamaan sun resepti, munhan on melkein kuin kopio tästä :D....Great minds think alike vai miten se nyt meni.

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin