maanantai 24. marraskuuta 2014

Kurpitsakeitto chiliöljyllä ja postaus arvonnalla

Samettisen pehmeä, takatulisuutta sisältävä kurpitsakeitto on ollut tämän syksyn ruokahitti. Olemme tarjonneet sitä jo kahdelle vierasperheelle ja tehneet muuten vaan muutaman muunkin kerran. Salaisuus lienee se, että keitto on nopea ja helppo kokoonsaattaa ihan tavallisista raaka-aineista. Keitto tulee myös halvaksi, mikä ei ole ihan itsestäänselvyys varsinkaan vierastarjottavissa. 
Olemme tarjonneet keittoa "keittiöntervehdysomaisesti" hiukan juoksevampana snapsilaseista. Tuolloin ylle paahdettiin muhjaannutetun kurpitsan siemeniä ja tumpsautettiin väriksi savupaprikajauhetta. Toisella kertaa keitto jätettiin paksummaksi ja tarjottiin alkuruokana. Sillä kertaa pinnalle ripsittiin paahdettua sipulia antamaan mukavaa suutuntumaa. Annos koristeltiin vielä lehtipersiljalla. 
 
    
Lanfranchin chilillä maustettu auringonkukkaöljy on oikein omiaan tähän kurpitsakeittoon. Se on yllättävän mausteinen, joten pienikin määrä öljyä riittää. Näitä Lanfranchin espanjalaisia öljyjä eri makuineen löytyy ihan marketin hyllystä.

KURPITSAKEITTO
kahdelle lounaaksi tai neljälle pienet alkukeitot

2 perunaa
1 porkkana
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
½ rkl Lanfranchi chiliöljyä
½ rkl Lanfranchi oliiviöljyä
3 dl vettä
suolaa
3 timjaminoksaa
1 ¼ dl kurpitsasosetta
1,5 dl kermaa

pinnalle:
paahdettuja kurpitsansiemeniä (ohje alla)
tai rapeaksi paahdettua sipulia

Pilko kasvikset pieniksi paloiksi. Laita chiliöljy ja oliiviöljy kattilaan. Kuullota sipuleita sekä valkosipuleita hetki chiliöljyssä. Lisää peruna, porkkana sekä suolaa ja timjamia. Lisää vesi ja keitä reilu vartti, tai kunnes kasvikset ovat kypsiä. Poimi timjaminoksat keitosta ja soseuta keitto sauvasekoittimella silkinpehmeäksi. Lisää seokseen kurpitsasose. Sekoita tasaiseksi ja lisää kermaa kunnes keitto on haluamasi rakenteista. Jaa annoksiksi ja ripsi päälle suutuntumaa ja makua tuomaan esimerkiksi paahdettuja kurpitsansiemeniä tai paahdettua sipulia.

Keiton makua voi muunnella käyttämällä vaikka rosmariinia timjamin sijaan. Chilisyyttä kannattaa passata oman maun mukaan. Tarjoamiimme keittoihin on laitettu ½-1 rkl chiliöljyä isomman määrän jakaessa milipiteitä sopivasta liian mausteiseen. Veden tilalla voi käyttää myös kasvislientä.
PAAHDETUT KURPITSANSIEMENET

4 dl kurpitsan siemeniä
2 tl (tryffeli)suolaa
1/4 dl Lanfranchi oliiviöljyä
½ tl  savupaprikajauhetta

Ota kurpitsasta erilleen siemenet.
Laita leivinpaperille.
Lorota päälle oliiviöljyä ja mausteeksi paprikajauhetta ja suolaa. Sekoita.
Paahda 200 asteisessa uunissa rapeiksi, noin 10 minuuttia.


Muissakin blogeissa on kokattu Lanfranchin öljyistä herkkuja:
Riikka on tehnyt koukuttavia lehtikaalisipsejä
Suvi on pyöräyttänyt chilisen mutakakun 
Janna on ollut vietnamilaisissa salaattitunnelmissa
Veera on tehnyt chili-hunajapähkinöitä.
Me kokeilimme myös lisätä Lanfranchin sitruunaista oliiviöljyä suppilovahverotahnaan, mikä toimikin mukavan raikkaana lisänä ja muutti sienitahnan maun aika toisenmoiseksi.

Mihin teillä käytetään öljyjä? Onko sinulla takataskussa joku erityishyvä vinkki varsinkin maustettujen öljyjen käyttöön? Öljyisellä tai sitten vaan osallistuvalla kommentilla osallistut Lanfranchi-tuotepaketin arvontaan. Anonyymit muistakaa laittakaa sähköpostiosoite kommenttiin mukaan mahdollisen voiton osuttua. Arvonta suoritetaan 30.11 kello 12. Siihen asti on aikaa osallistua.

Yhteistyössä Lanfranchi

28 kommenttia:

  1. Kurpitsaohjeet ovat aina niin tervetulleita. Kurpitsasadon kohdalla kun monet maanmyllääjät tuntuvat kamppailevan hiukka ylisuuren sadon kanssa.
    Mitä öljyihin tulee, niin mielenkiinnolla jään odottelemaan muiden hyviä vinkkejä...

    VastaaPoista
  2. Käytän öljyä mm. bataattiranskalaisten tekoon. Niihin varmasti sopisi myös maustetut öljyt.
    s.kansakoski(at)luukku.com

    VastaaPoista
  3. Käytän öljyä oikeastaan melkein joka ruokaan, mutta maustettuja versioita en ole kovinkaan paljon suosinut. Voisivat sopia esim. paahdettuihin pähkinöihin, juuri erilaisiin keittoihin, salaatin kastikkeeseen (sellaisenaan tai osana kastiketta), lihan maustamiseen... Aika moneen juttuun!

    VastaaPoista
  4. Ei nyt mitään hyvää vinkkiä, joten vaan mukaan arvontaan =D.
    siinatar@gmail.com

    VastaaPoista
  5. Tein melkein samanlaista kurpitsakeittoa...

    VastaaPoista
  6. Itse en kovin paljoa ole maustettuja öljyjä käyttänyt. Mutta varmasti sopivat esim salaatinkastikkeisiin, ja esim. sitruunaöljy voisi sopia myös leivontaan. Aasialaisiin dippeihin varmasti sopisi chiliöljy, ja jos majoneesia haluaa tehä, niin saa ainakin valmiiksi maustettua. :) lamerinquecit@gmail.com

    VastaaPoista
  7. Lanfranchin chiliöljy on ollut meillä käytössä aasialaiskeittiöiden annoksissa - toimii!

    VastaaPoista
  8. Olen käyttänyt ihan vain salaattikastikkeena.
    vaatehuttuja(@)gmail.com

    VastaaPoista
  9. Ai kuinka kivalla tavalla tarjottu keitto:) Itse rakastan yrttisiä öljyjä,ja teen lähes viikottain joko ruohosipuli-valkosipuli tai persilja-valkosipuliöljyä.Valmiiksi maustttuja öljyjä olen tainnut kerran ostaa sitruunaisen öljyn muodossa.

    VastaaPoista
  10. Olen maustanut itse öljyjä, lähinnä oliiviöljyä valkosipulilla, erilaisilla itse kasvatetuilla yrteillä ja -chilillä. Nyt mukaan arvontaan, jos vaikka onni suosis valmiiksi maustetuilla... :)

    VastaaPoista
  11. Merjahttp://ripaustryffelia.wordpress.com/24. marraskuuta 2014 klo 21.44

    Ryhveleitä, ryhveleitä öljyyn :)

    VastaaPoista
  12. Öljyä tulee käytettyä etenkin uunijuuresten kanssa, jotka ovat muuten suurinta herkkuani!
    mmyheartishere@gmail.com

    VastaaPoista
  13. Kurpitsakeitto on yksi suosikki kasviskeittoni ehottomasti! Omani maustan kookosöljyllä tosin;) puristan pannulle pari valkosipulin kynttä, jotka paistan kevyesti kookosöljyssä. Lisäksi keiton täydentää chili ja kookoskerma, nam!

    VastaaPoista
  14. Lähinnä itsetehdyn valkosipuliöljyn kanssa olen puuhastellut mutta mielenkiinto heräsi oitis!

    Jennijulia.peltola@gmail.com

    VastaaPoista
  15. Ihania reseptejä. Ja öljyjä haluaisin käyttää enemmänkin, mutta jostain syystä olen vähän arka kokeilemaan uusia. Lähinnä oliivi- ja rypsiöljyä tulee siis käytettyä. Mukaan myös arvontaan. e1101012@edu.vamk.fi

    VastaaPoista
  16. Vakkarikäytössä on oliivi- ja rypsiöljyn ohella seesamöljy, joka tosiaan on enemmän mausteöljyn asemassa.

    Joka vuosi teen ja annan ihmisille lahjaksi valkosipuli- ja chiliöljyä. Jaelin vastauksesta bongasin yrttiöljyt, joten ne taitaa mennä kokeilulistalle viimeistään kesällä, kun saa omasta maasta yrttejä.

    kanatarha@gmail.com

    VastaaPoista
  17. Rypsiöljy päivittäisessä käytössä, muita (esim. oliivi ja sesam) silloin tällöin.

    VastaaPoista
  18. Maustettuja öljyjä en vielä ole juurikaan käyttänyt, mutta tämä olisi loistava tapa päästä alkuun!

    eeva.gustafsson a suomi24.fi

    VastaaPoista
  19. Lurauttelen maustettuja öljyjä usein ruoanlaitossa sen mukaisesti, mikä ruoka on kyseessä, korostamaan pääainesten makuja ja yhtälailla lämpimiin ruokiin kuin salaatteihinkin kastikkeeksi.

    VastaaPoista
  20. Ai mä taidan olla aivan noviisi mausteöljyjen käytössä. No onneksi on siis uusia harrastuksia teidossa.

    VastaaPoista
  21. Sitruunalla maustetussa öljyssä olen paistanut kalaa, saa mukavaa lisämakua.
    eeva22@hotmail.com

    VastaaPoista
  22. Lähinnä salaatteihin tulee käytettyä. Pitäisi varmaan opetella monipuolisemmin käyttämään noita.

    arskari(at)gmail.com

    VastaaPoista
  23. Nam onpas herkullisia kuvia!

    Sitruunalla maustettua öljyä meillä käytetään aika paljon, erilaisiin salaatteihin enimmäkseen. Yksi lempparini on couscous-salaatti tuolla sitruunaisella öljyllä maustettuna. Myös hummukseen oon kokeillut muutamaa erilaista maustettua öljyä mut olis tosiaan kiva testailla niitä lisää :)

    kaakaokermavaahdolla@hotmail.com

    VastaaPoista
  24. Öljyä käytän ihan normaalisti ruoanlaitossa, en ole tutustunut mausteöljyihin, niitä pitää kokeilla. kaimaen1 at luukku.com

    VastaaPoista
  25. Neitsytoliiviöljyä on mulla aina, laitan sitä salaattiin. Laadukas oliiviöljy maistuu parhaalta pelkältään, se ei tarvitse muita mausteita. Tosin vaaleaa leipä on erittäin hyvää yrttimaustetulla oliiviöljyllä siveltynä.

    VastaaPoista
  26. Käytän öljyjä paljon erilaisissa salaatinkastikkeissa, jotka teen lähes aina itse. Samoin patonki / muu vaalea leipä on hyvää "dipattuna" oliiviöljyyn ja balsamicoon. june1(at)luukku.com

    VastaaPoista
  27. Lämmin kiitos kaikille osallistumisesta. Random.org valitsi voittajaksi numeron 10, joka on Tuitiina. Onnea voittajalle!

    VastaaPoista
  28. No mutta tämä oli kyllä mieluinen voitto :) Kiitos!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin