keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Bánh xèo - vietnamilaiset suolaiset "letut"

Viikonloppuna kokkailimme vietnamilaisia ruokia kun saimme tyttäremme hyvän ystävän perheen meille vieraaksi. Kokkaillessamme sulassa sovussa yhdessä pienessä keittiössämme ihmettelimme Jukan kanssa oikein ääneen mitä on tapahtunut, kun niin hyvin mahduimme puuhaamaan samaan aikaan. Välillä vetää meinaten tosi kärttyisäksi kun toinen on koko ajan tiellä, ottaa juuri niitä välineitä mitä itse tarvitsisi tai valtaa koko lieden. Nyt tätä ei tapahtunut lainkaan vaan koko ajan oli ihmeen hyvä fiilis. 

Koko kattaus sisälsi paljon meille entuudestaan tuttuja kokkailuja, kuten vaikkapa sitruunaruoholla ja kalakastikkeella maustettua grillattua possua ja tuoreena tarjoiltuja kevätkääryleitä. Riisipaperikääryleet näyttivät nyt jo ihan mukiinmeneviltä, vaikkei niitä vieläkään kauniiksi voi kehua. 
Tällä kertaa teimme ekaa kertaa bahn xeo-lettusia, joihin minä monen muun ruokalajin lisäksi olen pöllööntynyt Vietnamin matkoillamme. (Kyllä kahden matkan jälkeen voi jo puhua monikossa!). Ruokalajin oikeantyyppistä lausumista voi opetella täällä, jossa kerrotaan myös letun saaneen nimensä paistossa kuuluvasta äänestä. Siihen kyllä tarvitaan ainakin minun korvillani rutosti mielikuvitusta. 
  
Tässä muutamia Vietnamissa nauttimiamme bahn xeo-lettusia. Letuthan tulee nauttia niin että että kääräisee palan lettua salaatinlehden sisään, lisää joukkoon esille laitettuja yrttejä ja dippaa koko hoidon nuoc nam-kastikkeeseen. Toisinaan meille ei kyllä tuotu lainkaan kääräisysalaatteja, jolloin söimme letut simppelisti puikoilla. 
Osa letuista tarjottiin henkäyksen ohuina, kuten tuossa ensimmäisessä kuvassa yllä. Toiset taas olivat paksumpia, minkä koin itse helpommaksi ainakin nyt ensimmäisellä kerralla. 

Meidän lettusemme paistettiin Vietnamista ostetun valmispussin tahtiin, jossa riisi-ja vehnäjauhon sekoitukseen lisättiin valmispussista niinikään löytynyt pikkupussi kurkumaa. Tämä sekautettiin kookosmaidon ja veden kanssa sekoittaen hyvin. 

Lettusia paistettaessa on ainakin kaksi tapaa tehdä se. Paistaa ensin pannulla possua ja salottisipulia ja lisätä sitten taikina tähän tai paistaa lettu itsekseen ja lisätä kaikki täytteet toiseen puolikkaaseen paiston loppuvaiheessa. Me lähdimme matkaan ensinmainitulla tavalla. Säästääksemme aikaa lettujen paistovaiheessa kypsensimme possun jauhelihan jo valmiiksi ja lämmitimme sen vain uudestaan pannulla sipulien kanssa. Täytteinä laitoimme vain ituja. Katkaravut olisivat kuuluneet myös settiin, mutta koska niitä oli jo kevätkääryleissä jätimme ne tästä pois. 

Vietnamilaiseen ruokaan myös pimahtanut SoppaHanna on tehnyt lettunsa gluteenittomina kokonaan riisijauhosta. Siirryn itsekin siihen tyyliin kunhan tuon valmispussin jauhoseos on kulutettu loppuun. 

BÁNH XÈO
neljä paksuhkoa lettua

3 dl jauhoseosta tai riisijauhoa
1 rkl jauhettua kurkumaa
1½ dl kookosmaitoa tai -kermaa
2 dl vettä
öljyä paistamiseen

täyte:
luomupossun jauhelihaa
(katkarapuja) 
kevätsipulia (tai salottisipulia)
ituja 

tarjoiluun:
nước chấm dippikastiketta 
yrttejä, esim. minttua, korianteria, basilikaa
(salaattia käärimiseen)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää nesteet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. 
Paista jauheliha valmiiksi. Pilko kevätsipuli. Sekoita dippikastike. 
Kuumenna paistinpannu todella kuumaksi, lisää öljyä ja sipulit sekä jauhelihat. Paista hetki. Kaada pannulle 
taikinaa ja paista hetki. Lisää toiselle puolelle lettua ituja (ja katkarapuja). Käännä toinen puoli tähän päälle. Siirrä tarjoiluastiaan ja paista seuraava lettu. 
Laita tarjolle myös yrtit ja salaatti sekä nước chấm

9 kommenttia:

  1. Ihania herkkuja:) Itse tykkään tehdä lettuja riisijauhosta;muutenkin riisijauho on ihan mahtava aines,jota tulee paljon käytettyä omassa keittiössä.Hyvän näköisiä nuo teidän letut:)

    VastaaPoista
  2. meillä kans tehtailtiin näitä viime kesänä - ja ihan gluteenittomina myös :-) on teillä kyllä mahtavata tarjoilut ollut (taas kerran!)
    http://www.andalusianauringossa.com/2014/06/makumatkailua-vietnamiin.html

    VastaaPoista
  3. Sanoiskohan mun pannu 'xeo' jos kokeilisin paistaa näitä. Haaveillut jo soppaHannan postista asti....

    VastaaPoista
  4. :) nuo riisipaperikääryleet näyttää PALJON paremmilta kuin ne, mitä itse sain aikaan. :) Saat joskus pitää tutoriaalin.:)

    Mulle Vietnam on makualueena kieltämättä vähän vieras kun en ole koskaan käynyt siellä suunnalla. :)

    VastaaPoista
  5. Juu, riisillä sitten kun tuo pussi on käytetty loppuun.
    Andis sulla näyttääkin olevan "väriaineena" currya kurkuman sijaan - maistuiko miten paljon?
    Nanna: aika helppo ruoka testata. Tän sekoittelussa ei kauaa nokka tuhise.
    Nelle eka neuvo olis että käytät ne riisipaperit vaan vedessä. Se saa olla aika jäykkä kun nostat ylös vedestä täytettäväksi. Silloin kuorta on helpompi käsitellä. Tämä oli ainakin meillä käänteentekevä juttu.

    VastaaPoista
  6. Vietnamilainen ruoka on niin herkkua! Itsekin ole kovasti hurahtanut erilaisiin aasian ruokiin, mutta banh xeo on kyllä vielä testaamatta. Listalla on...

    VastaaPoista
  7. Mä ostin niitä arkkeja eilen kaupasta. Ajattelin rohkaistuneena kokeilla taas jossain välissä. Puuh! :)

    VastaaPoista
  8. Me tehtiin noita lettusia Saigonissa kokkikurssissa, teidän ohje näyttää varsin autenttiselta! Fiksut, ostitte jauhopussukat mukaan!!

    VastaaPoista
  9. ulla: lista kokkauksen alle vaan!

    Nelle riisipaperiarkkeja varmaan kevätrullia varten? Muistat vaan että käytät ne vedessä kastellen yltä ja alta, sitten odotat hetken mikä mulla ainakin kuluu täytteiden kasaamiseen. Silloin riisipaperi on just hyvin kostunut ja helppo taitella ja rullailla.

    Merja: laitettiinko kokkikurssilla riisijauhojen sekaan vehnäjauhoa?

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin