maanantai 16. marraskuuta 2015

Tyylikkäät talvikuusileivokset

Nämä huurteiset, valkoiset kuuset on helppo leipoa vaikka lastenkin kanssa. Yksinkertainen koristelu onnistuu ihan jokaiselta. Makea, muttei yltiösokerinen maku sopi kaikkien suuhun ainakin meidän perheessä, mikä ei ole ihan vähää se. Pystyyn nostettuna kuusiksi paljastuneet leivoskolmiot ovat näyttävä osa vaikka juhlapöytää. 

Pohjaan on upotettu jouluisia makuja kanelin, inkiväärin ja neilikan muodossa. Dansukkerin tumma muscovadoruokosokeri tuo oman täyteläisen makunsa leivoksiin ja sopii mielestämme erinomaisesti yksiin käytettyjen mausteiden kanssa. Kuorrute sekoitettiin yksinkertaisesti tuorejuustosta, tomusokerista ja sitruunamehusta.

Sain idean tällaiseen kuusimuotoon viime vuonna jostain joulujulkaisusta, mutta en milään muista enää lähdettä. Viimevuotiset kuuset tehtiin tuulamantorttusesti ja hyviä olivat nekin.

Ohjeet leivoksiin on tällä kertaa pilkottu ja kuvitettu hyvinkin yksityiskohtaisesti, koska kyseessä on Blogiringin ja Suomen Sokerin "Joulun Leipurikoulu"-kampanja

TYYLIKKÄÄT JOULUKUUSET
60 cm leveä pellillinen, noin 40 leivosta

pohja
225 g voita
3 munaa
2 dl maitoa
3 dl Dansukker tumma muscovado
7 dl vehnäjauhoja
4,5 tl leivinjauhetta
3 tl kanelia
3 tl kardemummaa
1,5 tl neilikkaa
1,5 tl inkivääriä

kuorrute
400 g tuorejuustoa
2 dl Dansukker tomusokeria
2 tl sitruunamehua
nomparelleja koristeluun

Sulata voi pienessä kattilassa liedellä tai sopivassa astiassa mikrossa. Anna jäähtyä hetken. 
  
Mittaa tarkasti vehnäjauhot, leivinjauhe ja mausteet kulhoon. Sekoita hyvin.
Ota iso kulho esille. Riko kananmunat yksi kerrallaan lasiin ja kaada kulhoon aina rikottuasi. Erotuksena munien rikkomisesta suoraan kulhoon pystyt tällä lailla toimimalla välttämään mahdollisten pilaantuneiden munien pääsyn taikinaan. 
Sekoita munien rakenne rikki puukauhalla ja lisää maito sekä sulatettu, jäähtynyt voi. Voin jäähtyminen on tärkeää jotta kananmunat eivät ala kypsyä kulhossa. 
 Lisää nestemäisen taikinanalun joukkoon Dansukkerin tummaa muscovadoa.
Jos sokerissa on pieniä paakkuja, murskaa ne kulhon seinämää vasten rikki. 
 Lisää kuivat aineet siivilän läpi taikinakulhoon. 
Sekoita puukauhalla tasaiseksi taikinaksi. 
Laita 60 cm leveälle pellille leivinpaperi ja levitä taikina mahdollisimman tasaisesti sen päälle. Lykkää 200 asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi, mutta tarkkaile taikinaa sillä uuneissa on eroja. Kokeile piirakkapohjaa coctailtikulla. Jos tikkuun ei enää tartu taikinaa, on pohja kypsä. Ota pois uunista.
Anna pohjan jäähtyä. Kun pohja on jäähtynyt, tee kuorrute.  
  
Kuorrutetta varten kumoa tuorejuustot kulhoon ja riko niiden rakenne notkeammaksi haarukalla. Sekoita joukkoon tomusokeri ja myöhemmin sitruunamehu.
 Levitä kuorrute mahsollisimman tasaisesti piirakkapohjan päälle.
Jos haluat, voit tässä vaiheessa ripotella nompparelleja koko kuorrutteen päälle, mikäli haluat samanlaisia leivoksia. 
Jaa piirakkapohja pitkittäin noin 7 centtimetrin levyisiksi paloiksi. Leikkaa sitten nämä palat siksakkimaisesti kolmioiksi. Puhdista välillä veitsi tuorejuustosta ja muruista jotta saat kaikkiin paloihin kauniin pinnan. Koristele kukin kuusi erikseen ripottelemalla nompparelleja mikäli haluat kuusista erilaiset. 
Säilytä leivonnaisia jääkaapissa tarjoiluun asti.
Suurin osa kuusista pysyy vaivatta pystyssä lautasella. Joistakin leivospaloista pitää pohjaosaa hiukan leikata viistoksi niin että kuorrutepuoli on aavistuksen verran pidempi.


Yhteistyössä Suomen Sokeri 

6 kommenttia:

  1. Yksinkertaisen hauska ja herkullinen idea, josta koristelemalla saa vaikka mitä!

    VastaaPoista
  2. Onpa tosi hauska idea! Ja kiitos tarkoista vaihekuvista, näillä ohjeilla ehkä uskallan kokeilla minäkin.

    VastaaPoista
  3. Ano: Totta! Koristelemalla saa vaikka mitä. Mietin kuorrutteen värjäämistä, mutta tykkään monesti luonnollisemmasta joten halusin pitää valkoisina "huurrekuusina". Samaten mietin kokokuorrutusta, mutta olisi tullut varmaan turhan tuhti. Erilaiset nomapperellit tai pikeeri toisi ihan erilaisen ilmeen. Siitä vaan kokeilemaan :)!

    Anne: Kiitos. Tämän leivonnaisen pyöräyttäisi kyllä helposti ilman vaihekuviakin, mutta kiva jos niistä on avuksi.

    Merja kiitos!

    VastaaPoista
  4. Onpas suorastaan nerokas leivonnainen, mutta semmoisiahan ne parhaat ovat. :)

    -Savusuolaa, Janica

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin