sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Glögi-juustokakku valkosuklaalla

Ihanaa, että joskus kyläilyt onnistuvat nykyäänkin ilman viikkoja aiemmin lähettyjä kutsuja ja suunnitelmia. Tuumasimme Jukan kanssa alkuviikosta, että perjantaina meillä ei olisi mitään ohjelmaa. Samalta istumalta päätimme kokeilla josko kahdella ystäväperheelläkin olisi vapaata. Meitä lykästi ja saimme yökylään yhteensä seitsemän henkeä. Poitsumme huone oli yhtä isoa petiä, kun sänkyjä yhdisteltiin ja patjoja aseteltiin lapsia varten. Aikuisille levitettiin sohvasänky olohuoneeseen ja pumpattiin patja tyttären huoneeseen. Sopu sijaa antaa. 
Lupasin illaksi rentoa syötävää, mikä meinasi nyt luomupossun kaslerista muhitettua kuubalaista ropa viejaa. Laitan ohjetta siihen myöhemmin, sillä sitä ehdittiin jo instagrammin puolella pyydelläkin. Jälkiruuaksi tein pitkästä aikaa juustokakun, johon halusin näin pikkujouluaikaan glögikiilteen. Sopiva ohje löytyi Maku.fi-sivustolta. Tein torstai-iltana pohjan ja moussen ja kiilteen vasta perjantaina puoliltapäivin töiden jälkeen. Näin jaettuna kakun leipominen ei tuntunut lainkaan työläältä tai aikaa vievältä. 
  
Lopputulos oli oikein maukas! Mousse oli ihanan pehmoista rakenteeltaan ja valkosuklaisuudessaan kovasti tuhtia. Piparkakkupohja sopi hyvin joulunalusaikaan. Glögikiille punaisuudessaan teki kakun kauniiksi. 
Tosin uumoilin kiilteen tulevan tummemmmaksi, enkä niin tarkkaan tasoitellut moussea. Kiille olikin kovasti läpikuultavaa, jolloin kaikki möykyt näkyivät selvästi. Kertokaas taitavat leipojat millä keinoin kiilteen saisi tummemmaksi ilman liian tukevaa glögimakua?


GLÖGI-JUUSTOKAKKU VALKOSUKLAALLA
noin 16 palaa

pohja
200 g piparkakkuja
100 g voita

valkosuklaamousse
2 dl kuohukermaa
300 g maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä)
150 g valkosuklaata
1 dl tomusokeria
¼ tl vaniljaa TAI 1 tl vaniljasokeria
4 kpl liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua

glögikiille
3 kpl liivatelehteä
3 dl glögiä

pohja:
Murskaa piparkakut puhtaassa pakastepussissa, kaulimella päältä painaen tai surrauta monitoimikoneessa jauhomaiseksi.
Sulata voi. Sekoita siihen piparimuru.
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 22 cm) reunan ja pohjan väliin. Painele keksimuru tiiviisti vuoan pohjalle. Siirrä kakkupohja jääkaappiin odottamaan.

valkosuklaamousse:
Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto lusikalla kännellen. Paloittele valkosuklaa. Sulata suklaa miedolla teholla mikroaaltouunissa välillä sekoittaen. Yhdistä kermavaahto, tuorejuusto ja valkosuklaasula. Mausta seos tomusokerilla ja vaniljalla.
Liota 4 liivatelehteä kylmässä vedessä viisi minuuttia. Kuumenna sitruunamehu kattilassa ja nosta pois liedeltä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois. Sekoita liivatteet hyvin kuumaan sitruunamehuun, jolloin ne liukenevat mehuun. Anna liivateseoksen jäähtyä pieni hetki. Sekoita se muihin mousseaineksiin ohuena nauhana. Levitä ja tasoita mousse piparkakkupohjalle.
Nosta juustokakku jääkaappiin muutamaksi tunniksi (tai yön yli) hyytymään.

glögikiille:
Liota 3 liivatelehteä kylmässä vedessä viitisen minuuttia. Mittaa 1/2 dl valmista glögiä kattilaan. Kuumenna glögi kiehuvaksi, ja nosta kattila pois liedeltä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen neste pois ja liuota liivatteet kuumaan glögiin. Lisää liivateseokseen loput 2 1/2 dl glögiä. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi ja valuta se varovasti valkosuklaamoussen päälle. Nosta kakku jääkaappiin hyytymään 4–5 tunniksi tai yön yli.


Säilytä glögi-juustokakku ennen ja jälkeen tarjoilun jääkaapissa.

25 kommenttia:

  1. Ihanalta näyttää. Glögihyydykekakku alkaa olla jo aika perinteinen joulukakku monessa perheessä. Tuo valkosuklaa sopii siihen makupariksi oikein hyvin!

    VastaaPoista
  2. Ja jatkan vielä... Siis elintarvikevärillähän tuota saisi tummennettua tai lisäämällä hieman pelkkää mehutiivistettä joukkoon. Nämä nyt ensimmäisenä tuli mieleeni.

    VastaaPoista
  3. Varsinaiseen jouluun tämä olisi meille varmaan turhan tuhti. Suolaisia tulee syötyä aina siihen malliin että makeaksi riittää muutama konvehti. Kiitos vinkeistä!

    VastaaPoista
  4. Tosi herkullisen näköinen. Mä itse tykkään kovasti kaikista moussekakuista!

    VastaaPoista
  5. Ihana kakku! Sopii niin pikkujouluun kuin itse jouluunkin. Se on tosi ihanaa, että kyläilyt puolin ja toisin joskus onnistuu vähän spontaanimmin! :)

    VastaaPoista
  6. minni: niin minäkin! Ei vaan auta kauhean usein tehdä ;).

    Helinä eikö!

    Dinnerit: Minusta tällainen hiukan spontaanimpi lähestyminen kyllä tervetullutta. Ettei kaikki ole aina niin "ohjelmoitua".

    VastaaPoista
  7. Olen ihan varmasti maistanut joskus jotain vastaavaa, ihana kakku!

    VastaaPoista
  8. Varmasti Alisa, en ole taaskaan ihan ekassa aallossa näiden glögikakkujen kanssa :D

    VastaaPoista
  9. Glögikakku on hyvää, mutta jostakin syystä sitäkään ei ole tullut tehtyä pitkiin aikoihin. Tilanne vaatii korjausta!

    VastaaPoista
  10. Vinkkasin tämän kakun juuri kavereille pikkujouluihin :)!

    VastaaPoista
  11. Mä olen monena jouluna tehnyt vähän saman tyyppstä kakkua, mutta luumumoussella. Täytyy kokeilla valkosuklaata, varmasti herkullista.

    VastaaPoista
  12. Kuulostaapa ihanalta, spontaanilta illalta! niitä on nykyään kaikilla tosi vähän, kalenterit on tukossa monta kuukautta eteenpäin.

    Meillä vauva on tuonut väljyyttä ja spontaniutta kalenteriin ja elämään, ei ole joka viikonlopulle menoa ja nykyään voi tehdä ihan spontaanejakin retkiä ja kyläilyjä tai olla vaan kotosalla, mikä on sekin ihanaa :)

    VastaaPoista
  13. Tuan kun vielä oppis joskus, että niihin kyläilyihin voi hiukan varautua jakamalla tekemistä usealle päivälle, Mulle käy aina niin, että teen 3 asiaa yhtä aikaa: kokkaan, siivoon ja itken. Ei vaiskaan, vieraat on iloinen asia, en siis itke. Joskus vähä häpeen.

    Tuutteko maalis-huhtikuus meille? I know, ei kovin extempore, mutta...

    VastaaPoista
  14. Ihana kakku. Laitoin hyytymään juuri kaappiin. Oletteko kokeilleet pakastaa?

    VastaaPoista
  15. Tollaiset extempore yökyläilyt on niitä parhaita. Ei liikaa odotuksia.

    VastaaPoista
  16. Glögijuustokakku on kyllä hyvää, täytyisi tehdä oma versio vaaleasta glögistä tai sitten siitä mustikkaversioisesta :)

    VastaaPoista
  17. Glögikakku on klassikko! Tekisin glögin itse naftisti laimennetusta mustaherukkamehusta, jolloin väristä tulee tummempi ilman väriaineita.

    VastaaPoista
  18. Jotain tällaista pitäisi tehdä portviintastingiin, kiva ohje. Olisiko onnistunut ilman liivatetta?

    VastaaPoista
  19. Herkullinen kakku kyllä, monta joulun herkkumakua samassa paketissa :)

    VastaaPoista
  20. Klassikko, jonka olen jotenkin unohtanut! Tosin en ole tehnyt valkosuklaista versiota, tämä voisi olla aika kiva vieminen työpaikan kahvipöytään.

    VastaaPoista
  21. Saara toivottavasti meni perille :)

    Minna luumumousse kuulostaa mielenkiintoiselta!

    Annemi ihanaa että vauva toi niitä vapaita. Meillä kävi alkuun toisinpäin kunnes tajuttiin ottaa aikaa ihan itsellekin.

    Nanna kyllä tullaan! Pistäppä yksärinä joku tietty päivämäärä niin sadaan lukkoon!

    Kaisa ei olla kokeiltu pakastaa. Kokeilitko sinä?

    VastaaPoista
  22. Mari no niinpä. Tosin tällä sakilla tulee aina yllätyksiä, halusi tai ei :D

    Kirsi: omenaglöginen - joo!

    Minttu niin mikäpä jottei!

    Aila en tiedä. Tiedän että valkosuklaa jäykistää myös, mutta en tosiaan osaa sanoa tekisikö se sitä tarpeeksi. Epäilen ettei, sillä valkoisessa osassa oli mukava moussemainen rakenne olematta liian tiivis.

    Lotta näinpä juuri!

    VastaaPoista
  23. Janna multakin moista toivottiin töihin :). Sopinee aika hyvinkin.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin