perjantai 1. kesäkuuta 2018

Poltettu juustokakku


Tämä kakku ei kaipaa erikseen vatkailuja, eikä vaativaa koristelua. Itse asiassa ei mitään koristelua. Riittää kun sekoitat tuhdit ainekset tasaiseksi massaksi ja saat kypsennettyä sen oikeanmoiseksi - päältä palaneeksi, sisältä pehmoiseksi. 
Kyse on San Sebastianissa La Vina ravintolassa nauttimastamme juustokakusta. Netti on pullollaan tämän kakun hehkutuksia. Mietimme etukäteen voiko juustokakku nyt NIIN ihmeellinen olla, mutta maistettuamme huokailimme että voi. Varsinkin paksun, ihan rusinaisen makuisen sherryn kanssa nautittuna jälkiruokaelämys kohosi elämäni ihan parhaitten joukkoon.

Kakun koostumus on hyvin erilainen aiemmin nauttimiini. Se on jotain liivatteisen ja perinteisen paistetun juurtokakun välimaastosta. Maku on todella tuhti, kuten raaka-ainelistasta tuorejuustoineen, kermoineen ja munineenkin voi tulkita. Jos kakkua jää seuraavaan tai sitä seuraavaan päivään, maku muuttuu voisemmaksi vaikkei siinä voita olekaan. Poltettu pinta tuo oman hauskan makulisänsä pehmeällä karvaudellaan.
Olemme tehneet kakkua nyt muutaman kerran päättämään espanjalaista illallista ja aina se on ollut menestys. Luonnollisesti ihan La Vinan tasolle emme ole päässeet, mutta liki kuitenkin. Paikanpäällä he tietysti käyttävät jotain tiettyä paikallista tuorejuustoa ja kikkoja joilla saavat reunankin kakusta poltettua.

POLTETTU JUUSTOKAKKU

1 kg tuorejuustoa
5 dl kuohukermaa
5 isoa kananmunaa
350 g sokeria
1 rkl vehnäjauhoa

Laita leivinpaperi kuppimaisesti rengasvuokaan, siis sekä pohjalle että reunoille. Kakkutaikina on todella löysä, joten leivinpaperi estää taikinaa valumasta rengasvuuasta pois.
Yhdistä kaikki aineet kulhossa tasaiseksi massaksi sähkövatkaimella. Aloita notkistamalla tuorejuusto ja lisää sitten vähissä erin muut aineet.
Kumoa seos vuokaan.
Paista kakkua uunissa 45 minuuttia 200 asteessa. Laita tämän jälkeen uunin grillivastus päälle. Paista kakkua näin vielä 10-15 minuuttia. Pinta palaa näin oikeanmoiseksi.
Kakku on keskeltä hyllyvä kun otat sen pois uunista. Jäähtyessään kakku jämäköityy kyllä sopivaksi.
Tarjoa kakku jäähtyneenä. 

5 kommenttia:

  1. Tuhdit ainekset onkin tuossa kakussa:)Täällä oli juuri äskettäin pyhä jossa juustokakut ovat aika lailla pääosassa, ja tein mascarponejuustokakun, joka sekin oli aika tuhtia, mutta niin hyvää. Tuo on helppotekoinen kakku kun siihen ei tule erikseen pohjaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juustokakku on kyllä melkeinpä aina hyvää, versiona jos toisenakin! Tämä on tosiaan helppo kun saa rakenteen oikeanmoiseksi ja pinnan poltettua :)

      Poista
  2. No nyt on topakka kakku ja varmaan tekee ensin höpöä paistaa pinta noin tummaksi. :D Ihan kuin niitten canelejen kanssa.

    VastaaPoista
  3. Oi, kuulostaapa hauskalta! Itse en edes kaipaa pohjia kakuissa, joten tämä kuulostaa täydelliseltä minulle. :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin