tiistai 12. heinäkuuta 2016

Leivänpaahtimessa paahdetut munakoisot

yhteistyössä ARLA 
Munakoiso on minulle ainainen intohimon aihe, kun ruuasta puhutaan. Tämä vihanneshedelmä hurmaa paitsi ulkonäöllään, myös maullaan ja monipuolisuudellaan. Munakoisoruuissa on vähän samaa kuin sieniaterioissa - lihan syöminen vähentyy. Blogistamme löytyy useita munakoisoreseptejä, joissa kasvista käytetään ihan eri tavoilla. Näistä esimerkkinä vaikkapa grillatut munakoisot sahramijogurttikastikkeella, munakoisovuoka villisialla, cheddar-bataattitäytteiset munakoisokääröt ja munakoisoraaste

Voitte siis kuvitella miten ilostunut olin kun näin MieliRuoka-blogissa Outin kokeilemana leivänpaahtimella paahdetut munakoisotoastit. Himoamani munakoiso yhdistyy helppoon ja nopeaan reseptiin, joka toteutetaan hullunhauskasti leivänpaahtimella. Aikoinaan ylioppilaslahjaksi saamaani paahdinta on (tässä muutaman vuoden ajan) käytetty meillä aiemmin...tuota...leivän ja karjapiirakoiden paahtamiseen. Tasan. Vaan nyt muuttuu meininki. Outi on testannut myös bataattikiekkojen paahtamista, niitäkin onnistuneesti. Idean hän oli saanut taas tuulian blogista. Ihan hullua ja mahtavaa! Leivänpaahdin onkin kasvispaahdin!
Idea ja toteutus on hirvittävän yksinkertainen:
Siivuta munakoiso noin puolen sentin viipaleiksi ja leikkaa paahtimeen mahtuviksi paloiksi. 
Paahda leivänpaahtimen suurimmalla teholla 2-3 kierrosta, riippuen miten tehokas paahtimesi on. 
Päällystä paahdetut munakoisot millä ikinä mielit. 

Lopputuloksena on päältä rapsakat, sisältä pehmeät munakoisosiivut ilman öljyllä läträämistä. Päälle laitettavat lisukkeet vievät ruuan aasialaiseen, välimerelliseen tai mihin vaan suuntaan. Meillä jääkaapin sisältö määräsi tällä kertaa päälle laitettavat herkut ilman että niitä oli erikseen leivänpaahdinmunakoisoille tuumailtu. Jotain kosteaa tai tahnaa tulee heti munakoison pinnalla olla, jotta kokonaisuus ei käy kuivakaksi ja täytteet pysyvät hyvin siivun päällä. Outi käytti omissa paahdetuissa munakoisoissaan tahinia ja suositteli myös hummusta, me etenimme Arla Apetinan laktoosittomilla välimerellisillä juustopaloilla. Kutsumme niitä tutummin fetaksi, vaikka tarkimmat henkilöt saattavatkin siitä ärsyyntyä. Murskasimme ennen päällystämistä fetan haarukalla, joskin voihan fetasta tehdä vaikka tahnaakin yhdessä ranskankerman kanssa
Suosikkipäälliseksi nousi feta-mustapippuri-kantarelli-krassinlehti. Tähän kokonaisuuteen paistoimme pannulla nopeasti kesän ensimmäiset lilliputtikantarellit. 
 Raikas ja klassinen yhdistelmä oli feta-mustapippuri-aurinkokuivattu tomaatti-tuore tomaatti-basilika.
 
Kirpsakan kivaksi kokonaisuukseksi muodostui feta-mustapippuri-aurinkokuivattu tomaatti-pikkelöity varsiselleri. Jukka sai omaan munakoisoonsa eiliseltä grilliaterialta jäänyttä sataykastiketta. 
Munakoisotoastit käyvät hyvin gluteenittomaksi aamupalaksi, jossa munakoiso korvaa leivän. Me innostuimme leivänpaahtimella paahdetuista munakoisoista eniten alkupala- tai brunssitarjottavana. 

maanantai 11. heinäkuuta 2016

Taipei Zoo, Maokong Gondola ja hyvät vinkit

Eläintarhat ovat kovasti lastemme, varsinkin tyttäremme mieleen. Olemmekin ottaneet tavaksi vierailla meille uusien kaupunkien eläintarhoissa (tai vastaavissa) jos ne kuulostavat yhtään menemisen arvoisilta. Niin tälläkin kertaa kun olimme Taiwanin Taipeissa. 
Eläintarhassa on monesti mielenkiintoista katsottavaa myös aikuisille, joskin toisissa paikoissa eläinten oloihin olisi voitu kiinnittää enemmän huomiota. Taipei zoo:ssa eläinten olot vaikuttivat olevan hyvin eriarvoiset. Toisilla tuntui olevan tilaa ja virikkeitä enemmän kuin toisilla. Virtahepojen aitaus ihmetytti erityisesti ahtaudessaan, mutta se saattoi johtua myös meneillä olevasta remontista. Toivottavasti! 
Eläintarhan vierestä lähtee upeita maisemia tarjoava Maokong Gondola, jonka vaijerilla killuvista kopperoista voit tiirailla korkeuksiin kohotessa Taipein kaupunkia, metsäisiä rinteitä ja rinteillä koreilevia temppeleitä. 
Gondola-kopperoita on kahdenlaisia - lasipohjalla ja ihan perinteisellä umpipohjalla. Menimme ylöspäin koko perhe tavallisessa kopissa, mutta alaspäin halusimme poitsun kanssa ehdottomasti koppiin, joka tarjosi näkymiä myös pohjastaan.
 
Gondolan hinta tuntui ensin kovalta, kun emme ymmärtäneet miten pitkän matka oli. 
Maokongin eri pysäkeillä olisi ollut esimerkiksi teemaistelua ja temppelivierailumahdollisuuksia, mutta kuumuuden uuvuttamina ja eläintarhan aukioloajan suppeuden vuoksi päädyimme vain reissaamaan kopeissa ylös ja alas. Siinä oli meille jo elämystä kerrakseen! 
  

Eläintarhassa ohitimme aikataulusyistä linnut kokonaan, mutta muuten kiersimme koko alueen. 


Isopandat taisivat olla tyttäremme suosikkeja Taipei Zoo:ssa. 
Poitsumme suosikiksi nousivat dino"patsaat", jotka oli koottu näyttelyksi Education Centeriin. Centeriin oli oma, ihan pieni pääsymaksunsa, olisiko ollut alle 3 euroa koko perheeltä. Ilmastoitu tila ilahdutti hikoilevaa sakkia. 
Eläintarhassa maistoimme pikalounaaksi riisiburgeria, joka meinasi kahta riisilevyä ja niiden väliin laitettua kanakastiketta. Maistui jokseenkin riisiltä ja kanakastikkeelta. (Kaupungilla japanilaisketsu Mos Burger myy myös riisihamppareita, mutta toistamiseen emme niitä enää maistaneet. Nightmarketeilta taas saa samalla idealla koottuja riisihodareita). 
Laitetaan luvatut vinkit vielä helpottamaan päivääsi, kun vierailet Taipein eläintarhassa. Meille nämä olivat ainakin ehdottomia juttuja kuumankosteassa ilmanalassa.

HYVÄT VINKIT
  • Mene paikalle ajoissa jotta ehdit sekä Maokong Gondolaan että eläintarhaan. Gondola aukeaa viimeistään klo 9, eläintarha menee kiinni jo klo 17.
  • MRT vie kaupungista eläintarhan portille hienosti ja halvasti
  • Aloita gondola-ajosta
    • käy korkeimmalla pysäkillä asti
    • lähtiessä voi olla pitkä jono läpinäkyvälattiaiseen hyttiin. Älä huoli. Ota tavallinen hytti ja tule takaisin hytillä josta näet pohjan läpi (eri jonot). Takaisinpäin tullessa piti jonottaa vain muutama minuutti, kun lähtiessä jono oli klo 11 noin tunnin. 
  • Jää gondolasta pois takaisintulleessa "Taipei Zoo South Stationilla". Eläintarha on meinaan rakennettu rinteeseen ja näin pääset kulkemaan sen ALAmäkeen. Liput eläintarhaan voit ostaa tiskiltä poistuttuasi Gondolasta. Kaupunkijuna vie lyhyen matkan perille eläintarhaan. 
  • huonolla säällä gondolat eivät kulje, eivät myöskään maanantaisin. Kannattaa tarkistaa aukiolot                     nettisivulta, varsinkin jos sinulla on aikaa passailla sopivaa päivää vierailuun. 
  • Eläintarhan sisätilat (esim. panda- ja pingviinitalo) ovat kukin vuorollaan maanantaisin suljettu. Suosittelemme siis muuta kuin maanantaita vierailupäiväksi. 

     

Pistetääs tähän vielä bonukseksi hellyttävä videolinkki Taipei zoon nettisivuille. Minä en ainakaan ennen tiennyt edes lajia muurahaiskäpy, englanniksi pangolin

perjantai 8. heinäkuuta 2016

Hakatut pannarit eli flaky scallion pancake

Hakatut pannarit tuntuu aika rajulta nimeltä, mutta minusta se on tekotapansa vuoksi aika kuvaava nimi. Ilmava pannukakku saattaisi olla suorempi käännös, mutta se ei minun mieleeni oikein toimi. 

Taiwanin reissua suunnitellessa etsin kuumeisesti erilaisia katuruokaherkkuja ja niiden valmistuspaikkoja. Suosituksia löytyi onneksi paljon selkeilläkin karttamerkinnöillä. Yhdeksi etukäteen halutuimmaksi katuruuaksi nousi juurikin nämä pannukakut. 

Ilmavat, kesätsipulipaloja taikinaansa kätkevät pannarit paistetaan tasaisella alustalla. Taikina on kerroksellista, joka tekee pannukakuista osaltaan ilmavia. Toinen vaikuttava tekijä on pannareitten hakkaaminen pihdeillä ja lastalla paistamisen loppuvaiheessa. Tuloksena on ihanan repeytyvä, todella maukas pannari. Paistaminen mainion suihkepulloöljytyksen kanssa näkyy tässä ottamallani meluisalla videolla:



Makuvaihtoehtoja pannareissa on useita kinkkuisesta ja juustoisesta munaiseen tai kaikilla mausteilla otettavaan. Vaikka yhteistä kieltä taitavien paistajien kanssa ei löytynyt, hosottamalla hommasta selvittiin oikein mallikkaasti. Itse maistoin pannarin, jossa oli taiwanilaista basilikaa ja munaa. Se maistui yhtä aikaa raikkaalle ja täyteläiselle kastikkeiden ja mausteiden mielenkiintoistaessa makumaailmaa. Lapset nassuttivat menemään kinkkuversion ja alkuperäisen pannarin ilman lisukkeita. Hinnat eivät päätä huimaa. Nykykurssin mukaan pannarit maksoivat noin 56c-1,4 euroa lisukkeista riippuen. 
Moni paikka tarjosi kevätsipulisia pannareita, mutta itse törmäsimme näihin ilmaviin versioihin Taipeissa vain tällä kojulla (joskin tietysti muitakin varmasti on). Tämä Yong Kang kadulla sijaitseva Tian Jin Flaky Scallion Pancake-koju on mainittu monessa lähteessä huipuksi, joten pistinpä karttamerkin mikäli joku samalle kojulla halajaa. Suosittelen sitä lämpimästi! Kävelymatkan päässä on myös muitakin herkuttelupaikkoja, kuten esimerkiksi huippu dumplings-paikka Din Tai Fung ja Smoothie House josta saa kuuluisaa mangojäätä. 
Me käpyttelimme lasten kanssa nautiskelemaan hakatut pannukakkumme Daan puiston rauhaan ja vehreyteen. Siellä oli hauska seurailla lammen lintujen ja eläinten touhuja.  





Joku harvinaisempi tsirppa taisi olla liikenteessä.

keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Cocktailhurmaa at Fourplay, Taipei, Taiwan

Cocktailhurma on juurikin sana, joka  tulee ensimmäisenä mieleen Taiwanin Taipeissa sijaitsevasta Fourplay-baarista. Pöytiin kannetaan cocktaileja hehkulamppua matkivissa, ledialustoilla kirkastetuissa laseissa tai vaikkapa suurissa simpukankuorissa. Tujakkaan shottiin kaadetaan sekä absinttia että giniä ja erään juoman keralla kuuluu ottaa henkäykset myös heliumpallosta. Ihan hullunhauskaa! Pöytäseurueet kertovat tarjoilijoille omat toiveensa, joiden pohjalta taitavat baarimikot tekevät drinkit mielikuvituksellisiin astioihin. Drinkkimenuja ei ole. 

Meidät paikkaan houkutteli ulkopuolella nähty gin-mainos. Ginejä löytyikin hyllyltä reipas 20 erilaista, monet meille uusia mikä on merkityksellistä. Minä sain kehitettyä ihastuksen ikäytettyihin ruisgineihin, joiden viskimäisyys teki erilaisuudessaan vaikutuksen. Näistä hyvänä esimerkkinä St. Georgen Dry Rye Reposado Gin. Huomatessaan gini-innostuneisuutemme baarimikko antoi meidän maistaa kaapissa piilossa olevia pulloja, joihin oli tehty omia uutoksia. 
Ehdottomasti vinkein Fourplayn oma uutos oli Gordon´s pulloon talletettu kalakastike-pesto-gin. Kalakastike toi giniin raakana maistettuna suolaisuutta ja syvyyttä olematta yhtään merellinen, pesto maistui lähinnä pähkinäisenä jälkimakuna. Tonicin kanssa emme enää hienoja sävyjä löytäneet, emme myöskään minulle tehdyssä drinkissä. Yksi baarissa tehdyistä omista uutoksista oli tryffeligini, jota tyydyimme vain haistamaan. Tymäkkä sienen tuoksu enteili hyvää makua. Tätä giniä käytetään kuulemma tryffelirisottoa valmistaessa. Baarista sai pikkusyötäviä kuten esimerkiksi juurikin risottoa, pastaa ja kanaa. Melkein viereisessä rakennuksessa on saman poppoon Fourplay & Cuisine, jonka ymmärsimme ravintolaksi. Siellä emme käyneet. 
Kuvassa juomaa siivilän läpi simpukkaan sihtaava mestaribaarimikko Allen kertoo olleensa alalla 15 vuotta. Hän juurikin on suunnitellut Fourplayn mielikuvitukselliset cocktailit. Suurimmaksi innoittajakseen mukava mies kertoo ruokakulttuurin. Erilaisten ruokien yhdistelmistä ja makumaailmoista hän saa ideoita, joita kokeilee sitten drinkeissä ennakkoluulottomasti. "Tärkeintä on saada ihmisille hyvä fiilis cocktaileilla, pitää hauskaa", hän kertoo. Katsoppa baarimestarin otteita hyvin kuvaavat videot täältä ja täältä
Kävimme baarissa kaksi kertaa jälkiruokadrinkeillä, ja kerran heti alkuillasta lasten kanssa ennen illallista. Ilman lapsia istahdimme aina baaritiskille katsomaan Allenin työskentelyä. Apulaiset toivat oikeanmoiset lasit, yrtit ja jääpalat, jotta mestarisekoittelija sai keskittyä rauhassa cocktailien valmistukseen. Opimme mm. että rosmariininmakua ja -tuoksua voi suihkauttaa pullosta loppusilaukseksi ja että gin & tonicin suuret jääpalat veistellään Fourplayssa kirkkaiksi ennen lasiin laittamista. 
Lapsille tehtiin toiveenmukaiset mehut, hienoilla koristeilla tietysti. Koko henkilökunta oli erittäin ystävällistä ja he osasivat pääosin aika hyvin englantia, toiset loistavasti. GT maksoi meikärahaan käännettynä noin 9 euroa, tilaamamme coctailit noin 12 euroa. 
Fourplay on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka jos Taipeihin joskus suuntaat. Fourplayhin pystyy tekemään myös pöytävarauksen, mikä lieneekin suositeltavaa jos aiot nautiskelemaan isommalla porukalla. 

Fourplayn facebookin karttamerkintä vie sinut vikapaikkaan, googlekartta täällä oikeaan kohtaan Dongfeng kadun itäpäähän. Lähin MRT pysäkki on Daan.  

***
Tämä kirjoitus lisätään taas totutusti MATKAT-välilehdelle, josta löytyvät reissujuttumme maittain aakkostettuna. Fourplay avaa Taiwanin postaukset, joita tulee varmasti aika monta tässä tulevina viikkoina. Reissumme Taiwanin kahdessa suurimmassa kaupungissa, Taipeissa ja Kaoshiungissa on ollut todella mielenkiintoinen ja herkullinen. Joten pysy kuulolla!

maanantai 4. heinäkuuta 2016

KW - loistohampurilainen

Moottoripyöräkauden startattua etsin koko ajan uusia lounaspaikkoja suhteellisen lähellä kotia. Pääsen toisinaan töistä puolilta päivin ja tuolloin haluan monesti lounastaa noin tunnin päässä kotoa. Tänä vuonna ensimmäinen tällainen lounas tuli nautittua toukokuussa Karjaalla ravintola KW:ssa. Kausi tuli avattua loistavasti, sillä KW.n hampurilainen ja lohkoperunat olivat ihan parasta antia mitä Suomessa olen saanut. 
Itsetehdyn sämpylän väliin oli koottu mediumin pihvin lisäksi rapsakkaa pekonia, sopivasti sulanutta cheddaria ja tuoreita kasviksia. Hampurilaisen majoneesi oli eri kuin perunoiden viereen kulhotettu, mikä toi kuvan loppuun asti viedystä ajatuksesta ja makumaailmoiden passaamisesta. Perunat olivat päältä ihanan rapsakoita ja sisältä pehmoisia - juuri sellaisia mistä pidän. Annos oli todella tuhti, mutta reippaana tyttönä söin kaiken huuhtoen ruuan alas alkoholittomalla oluella. 
KW:n sisustus oli lounastamiseen siisti ja kodikas. 
Hampurilaissetin jälkeen kieltäydyin mahapinkaraisena jälkiruuasta, kunnes näin kakkupalat vitriinissä. Yht äkkiä vatsaani tuli tilaa juurikin kahvittelun verran. Jälkiruokakahvit ja porkkanakakun söin viihtyisällä terassilla auringon paahtaessa riittävästi nahkahousuille. 
Kuitin olen jo hukannut, joten tarkkaa hintaa lounaalle en osaa sanoa. Muistan kuitenkin ajatelleeni makuelämyksen olleen hinta-laatu-suhteeltaan hyvä. 
Blog Widget by LinkWithin