tiistai 12. heinäkuuta 2016

Leivänpaahtimessa paahdetut munakoisot

yhteistyössä ARLA 
Munakoiso on minulle ainainen intohimon aihe, kun ruuasta puhutaan. Tämä vihanneshedelmä hurmaa paitsi ulkonäöllään, myös maullaan ja monipuolisuudellaan. Munakoisoruuissa on vähän samaa kuin sieniaterioissa - lihan syöminen vähentyy. Blogistamme löytyy useita munakoisoreseptejä, joissa kasvista käytetään ihan eri tavoilla. Näistä esimerkkinä vaikkapa grillatut munakoisot sahramijogurttikastikkeella, munakoisovuoka villisialla, cheddar-bataattitäytteiset munakoisokääröt ja munakoisoraaste

Voitte siis kuvitella miten ilostunut olin kun näin MieliRuoka-blogissa Outin kokeilemana leivänpaahtimella paahdetut munakoisotoastit. Himoamani munakoiso yhdistyy helppoon ja nopeaan reseptiin, joka toteutetaan hullunhauskasti leivänpaahtimella. Aikoinaan ylioppilaslahjaksi saamaani paahdinta on (tässä muutaman vuoden ajan) käytetty meillä aiemmin...tuota...leivän ja karjapiirakoiden paahtamiseen. Tasan. Vaan nyt muuttuu meininki. Outi on testannut myös bataattikiekkojen paahtamista, niitäkin onnistuneesti. Idean hän oli saanut taas tuulian blogista. Ihan hullua ja mahtavaa! Leivänpaahdin onkin kasvispaahdin!
Idea ja toteutus on hirvittävän yksinkertainen:
Siivuta munakoiso noin puolen sentin viipaleiksi ja leikkaa paahtimeen mahtuviksi paloiksi. 
Paahda leivänpaahtimen suurimmalla teholla 2-3 kierrosta, riippuen miten tehokas paahtimesi on. 
Päällystä paahdetut munakoisot millä ikinä mielit. 

Lopputuloksena on päältä rapsakat, sisältä pehmeät munakoisosiivut ilman öljyllä läträämistä. Päälle laitettavat lisukkeet vievät ruuan aasialaiseen, välimerelliseen tai mihin vaan suuntaan. Meillä jääkaapin sisältö määräsi tällä kertaa päälle laitettavat herkut ilman että niitä oli erikseen leivänpaahdinmunakoisoille tuumailtu. Jotain kosteaa tai tahnaa tulee heti munakoison pinnalla olla, jotta kokonaisuus ei käy kuivakaksi ja täytteet pysyvät hyvin siivun päällä. Outi käytti omissa paahdetuissa munakoisoissaan tahinia ja suositteli myös hummusta, me etenimme Arla Apetinan laktoosittomilla välimerellisillä juustopaloilla. Kutsumme niitä tutummin fetaksi, vaikka tarkimmat henkilöt saattavatkin siitä ärsyyntyä. Murskasimme ennen päällystämistä fetan haarukalla, joskin voihan fetasta tehdä vaikka tahnaakin yhdessä ranskankerman kanssa
Suosikkipäälliseksi nousi feta-mustapippuri-kantarelli-krassinlehti. Tähän kokonaisuuteen paistoimme pannulla nopeasti kesän ensimmäiset lilliputtikantarellit. 
 Raikas ja klassinen yhdistelmä oli feta-mustapippuri-aurinkokuivattu tomaatti-tuore tomaatti-basilika.
 
Kirpsakan kivaksi kokonaisuukseksi muodostui feta-mustapippuri-aurinkokuivattu tomaatti-pikkelöity varsiselleri. Jukka sai omaan munakoisoonsa eiliseltä grilliaterialta jäänyttä sataykastiketta. 
Munakoisotoastit käyvät hyvin gluteenittomaksi aamupalaksi, jossa munakoiso korvaa leivän. Me innostuimme leivänpaahtimella paahdetuista munakoisoista eniten alkupala- tai brunssitarjottavana. 

14 kommenttia:

 1. Uuh, mitä ihania täytteitä :P Pikkelöity varsiselleri herätti välittömästi kiinnostukseni. Luulin ensin raparperiksi mutta ohjeesi lähtee oitis kokeiluun (munakoisolla ja ilman...)!

  VastaaPoista
 2. Katsoitko pikkelöidyn varsisellerin linkin taa? Ihana yhdistelmä sinihomejuuston ja pähkinän kanssa. Kokeilin nyt keväällä pikkelöidä myös raparperia. Viikon maustumisen jälkeen olivat ihan muhjaisen pehmeitä rakenteeltaan.

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen tässä miettinyt pitäiskö hyllyllä pölyttynyt leivänpaahdin ottaa esille;D
  Munakoiso on aina hyvää ,ja noin se tulee tehtyä helposti.Ihanat päällysteet:)

  VastaaPoista
 4. Ota ihmeessä. Minusta tämä on hauska tapa "kokata" munakoisoa.

  VastaaPoista
 5. P.S. Multa on lähitulevaisuudessa tulossa hyvä munakoiso-ohje,Pysy kuulolla;D

  VastaaPoista
 6. Eikä! Ei ole tullut mieleenikään. Loistava idea, ja nappaan heti käyttööni.

  VastaaPoista
 7. No ei olisi varmaan itsellekään tullut mieleen. Onneksi on ruokablogit :)

  VastaaPoista
 8. Tää on ihan loistava. Kiinnostamaan jäi vaan se, että mitä tapahtuu leivänpaahtimelle? Jäikö munakoisosta puhdistettavaa paahtimen sisään ja miten puhdistamisen hoiditte?

  VastaaPoista
 9. Leivänpaahtimessa paahdettuun bataattiin olen törmännyt viimeisten parin kuukauden aikana monessakin paikassa, mutta ei ole kiinnostanut tarpeeksi testatakseni. Munakoiso sen sijaan kuulostaa kyllä ehdottoman mahtavalta. Kaapissakin olisi yksi puolikas odottamassa jatkokäyttöä. Uskaltaiskohan sitä...

  VastaaPoista
 10. Kuulostaa oikein herkulliselta, ei muuta kuin kokeilemaan.
  Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
 11. Mikko: ei jäänyt putsattavaa. Paitsi pieni "kanttipala" putosi jotenkin kummasti pohjalle ja sitä hetki ravisteltiin ulos. Eli ei pieniä paloja leivänpaahtimeen :).

  Anna kokeile ihmeessä. Outillakin oli ajatus lähtenyt juurikin bataatista ja häntä minä matkin.

  Aurinkokujalla: Kokeile ihmeessä!

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin