torstai 6. kesäkuuta 2013

Alkukesän raparperi-melonisalaatti

Juhlajärjestelyt eivät aina ole ihan stressittömiä. Meillä tuppaa käymään niin, että minä suunnittelen tarjottavat ja Jukka karsii niitä. Joskus käy niin, että mies näkee suunnitelman vain otsikkotasolla ja totuus iskee sitten valmistellessa. Niin kävi nytkin, kun valmistelimme lastemme synttäreitä

Tämä salaatti osoittautui hieman työläämmäksi kuin olin ajatellut, etenkin kun se piti passata 25:lle henkilölle. Mikään mahdoton urakka ei ollut, mutta mutiseva mies olisi ilmeisesti ottanut mieluusti aamun lunkimmin ja paistatellut hellepäivää ulkosalla koko ajan. 

Lopputulos palkitsi kuitenkin maukkaudella ja vinkeydellä. Pähkinäinen vinegretti oli mainio juttu ja komppasi erityisesti porkkanoiden ja fetan kanssa yksiin. Raparperi toi sokerisuudessaankin kokonaisuuteen hapokkuutta ja vesimeloni kesän pirskahduksia. 

Resepti on arvostelukappaleeksi saadusta Katja Bäcksbackan "Ruokatorstain Kesä"-kirjasta, joka selailun perusteella vaikuttaa oikein mukavalta ja houkuttelevakuvaiselta. 

RAPARPERI-MELONISALAATTI FETALLA

raparperi:
3 raparperinvartta
1 dl omenatäysmehua 
2 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
2 rkl ruokokidesokeria
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

lisäksi:
500 g vesimelonia
4 (varhais)porkkanaa
salaattia (meillä vuonankaalia, maksaruohoa, ja pinaattia kasvihuoneesta)
nippu tuoretta tilliä
200 g fetaa

hasselpähkinävinegretti:
1 dl raparperin kokoonkeitettyä lientä
½ dl avokadoöljyä
½ dl rouhittuja hasselpähkinöitä

Leikkaa raparperit vinottain. Halutessasi voit myös kuoria raparperit ohuelti nappaamalla reunasta käsin, mutta alkukesästä tämä ei mielestäni ole tarpeen. Siirrä raparperit kattilaan ja mittaa sekaan mehu, etikka, sokeri, suola ja pippuri. Kiehauta ja keitä minuutti tai kaksi, kunnes raparperi on pehmeä muttei hajoavainen. 
Siivilöi raparperinpalat liemestään. Jos lientä on yli 1 dl, keitä sitä hetki kasaan vinegrettiä varten.

Poista melonista kuoret ja siemenet. Viipaloi. 

Yhdistä raparperiliemeen öljy ja hasselpähkinät. Tarkista maku tarvittaessa suolalla, pippurilla ja etikalla.  

Kuori tai raaputa porkkanat puhtaaksi. Suikaloi kuorimaveitsellä. Laita porkkanasuikaleet vinegrettiin maustumaan vähintään 15 minuutiksi. Me jätimme ne maustumaan useaksi tunniksi jääkaappiin. 

Huuhtele ja kuivaa salaatit. 

Annostele vadille salaattia, melonia, sipluttua tilliä ja keitettyjä raparperipaloja. Lisää vinegrettiset porkkanasuikaleet vasta hieman ennen tarjoilua. Murusta päälle fetaa. 

7 kommenttia:

  1. Minulla alkaa juuri juhlastressi laantua:D Voi että sitä otti turhia paineita pienistä yo-juhlista! Kaikilla oli mukavaa ja ruoat maistuivat ja mitä minä? Stressasin ja valvoin ennen ja jälkeen. Jos joku neuvoo, mistä ostetaan rentoutta, ostan ison paketin!

    VastaaPoista
  2. I love your blog, its fantastic!! Ohh how much i miss helsinki :D

    VastaaPoista
  3. Campis: Minä harvoin saan varsinaista stressiä aikaan juhlista, mutta Jukka mutisee hiukan enemmän. Minulla ei ole oikein varaa stressata kun monesti haluan (hänen mielestään) liian montaa sorttia. Olemme kyllä lähentyneet ajatuksissa tässä suhteessa toisiamme ja minun määrällisyyteni tarjottavissa on mielestäni vähentynyt. Hääpäiväjuhlissa stressi minimoitiin tarjoilijoilla, vaikka ruuat valmisteltiin itse. Se oli viisas veto!

    Noelia: Thank you! I found many Nordic recipes from your blog. Have you lived here?

    VastaaPoista
  4. onpas jännä kombo! Mikäli bloggareiden ruokahaasteeseen osallistuminen kiinnostaa (stressitöntä hupia kuten aina :-)!) niin kesän teemana oli juurikin raparperi!

    http://www.andalusianauringossa.com/2013/06/kesan-ruokahaaste-raparperi.html

    VastaaPoista
  5. Raparperia ja tilliä, mielenkiintoista.

    VastaaPoista
  6. Andalusiana: Ei oikein osaa osallistua kokonaan toisen reseptillä. Mutta kiitos kun huomioit meidät oikein erikseen kutsulla!

    Veera: Tilli ei maistunut kovin vahvasti, mutta kaikki maut yhdessä oli hurjan hyvä setti!

    VastaaPoista
  7. Mistä tuli mieleen että Köpiksessä Fiskebarissa tilli oli naitettu onnistuneesti valkosuklaan ja omenan kanssa. Ei olis arvannut miten oiva yhdistelmä se onkaan!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin