perjantai 21. kesäkuuta 2013

Manteliporkkanat - paahteisuutta ja väriä

Viimeksi naputtelemassani jutussa uumoilin, että Vihreä pöytä-kirjan sivuista tullaan inspiroitumaan. En silloin kyllä arvannut että näin pian. 

Kun miehet eilen tulivat verkoilta made-, ahven- ja kuhasaaliin kanssa, olimme kovasti iloisia. Pää rupesi surruuttamaan kesäisen lautasen perään. Sellainen päätettiin kokoonsaattaa suht nopeasti. Uutuudeksi hyväksikoettujen primöörien kanssa päätettiin tekaista manteliporkkanat Vihreä pöytä-kirjasta. 

Porkkanalisuke oli oikein maistuva, vaikkemme reseptoituja ketunleipiä sen kanssa nyt syöneetkään. Mantelit paahtuivat hiukan liian tummiksi, mutta makua se ei haitannut. Seuraavaksi ehkä paahtaisin mantelit eri pannulla tai pilkkoisin suht kookkaat kesäporkkanat puolikastakin pienemmäksi. Omenaviinietikka vaihtui mökkiolosuhteissa valkoiseksi balsamicoksi. Aivan ihana ja nopea kokonaisuus, jota tullaan varmasti tekemään toistekin.

MANTELIPORKKANAT

n. 500 g kevätporkkanoita
1 dl kuorettomia manteleita
puhdistamatonta merisuolaa
n. ½ dl oliiviöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa (tai valkoista balsamicoa)
(ketunleipää)

Puhdista porkkanat. Rouhi mantelit veitsellä.
Kuumenna osa oliiviöljystä. Lämmitä mantelia öljyssä koko ajan sekoittaen kunnes sen väri muistuttaa maitokahvia.
Lisää porkkanat. Kypsennä 4-6 minuuttia niin, että porkkanan kuori alkaa rutistua. Lisää tarpeen mukaan öljyä. Mausta suolalla ja siirrä porkkanat sivuun. Lorauta sekaan omenaviinietikka.
Laita porkkanat tarjoiluastialle, kaada mantelikastike päälle. (Tarjoile ketunleipien kanssa.)

Me nautimme manteliporkkanat nahkoineen paistetun kuhan kanssa. Menossa mukana myös keitettyjä uusia perunoita, kalanperkeistä keiteltyyn liemeen tehtyä valkoviinikastiketta ja varhaiskaalipaistosta.

Vihreää kaalipaistosta varten paistoin hetken voissa pannulla kesäsipuleita varsineen ja lisäsin kaalia suikaloituna.  Kaalia pehmensin ihan vain muutaman minuutin, jotta kaunis väri ja napakka suutuntuma säilyy. Mausteeksi käytin lipstikkaa ja suolaa. Mantelit menivät kivasti myös varhaiskaalin kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin