Kaikille urdun-kielisille lukijoillemme haluan selventää että kyseessä tosiaan on چپاتی
Chapati-leipä on Intiasta kotoisin oleva ohut leipä. Superyksinkertainen taikina kaulitaan (tunnin) lepuuttamisen jälkeen ohuiksi rieskoiksi ja paistetaan pannulla. Simppeliä ja hyvää! Ohje löytyi Marianne Kiskolan "Kasvisruokia Aasiasta" keittokirjasta.
2 dl grahamjauhoja (meillä sihti-)
3/4 dl vettä
(suolaa)
öljyä
Lisää halutessasi suolaa jauhoihin. Tee jauhoihin syvennys. Alusta vesi jauhoihin vähän kerrallaan samalla vaivaten. Peitä ja anna levätä tunnin.
Tee taikinasta 8 palloa ja kaulitse ne ohuiksi rieskoiksi.
Paista öljyssä valurautaisella paistinpannulla leivät molemmilta puolilta (meillä blinipannu). Painele paiston aikana taikinaa kostealla pyyhkeellä tai kääntämiseen tarkoitetulla lastalla, jotta leipä paistuu tasaisesti.
Täällä vielä valmistusohje videon muodossa. Videolla mm. vinkataan, että vaikka et saisikaan leivästäsi ihan pyöreitä, ne maistuvat silti hyviltä - mullistava repliikki :D. Videon täti lisää myös öljyä taikinaan ja kääntelee leipiä tämän tästä. Itse tyydyin kääntämään vain kerran lettujen tapaan.
Me nautiskelimme elämämme ensimmäiset chapatit katkarapuisen keiton kanssa.
mmm intialaista.. Luuletko, voisiko noita tehdä muuten kuin valurautapannulla vai onko se juuri se salaisuus? Mulla on harmikseni keraaminen liesi, joka on törkeän hyvä vokkaamiseen, mutta ei valurautapannuille:(.
VastaaPoistaHaa ne taisi sanoa tuossa videolla, että teflonpannukin käy.
VastaaPoistakirjankin ohjeistuksessa todetaan, että parhaan lopputuloksen saa valurautapannulla, mutta onnistuu varmasti myös teflonilla.
VastaaPoistavoi kökkö ettei valuraudat käy liedellesi. meillä ainakin on valurautapannut paljon käytössä kun teemme pihvejä tai lettuja. tai chapati-leipiä :D
Mä oon aina kironnu miksei Suomessa voi olla kaasuliesiä asunnoissa. Ne saa tarpeeksi kuumaksi juuri wokkaukseen ja kaikki pannuviritelmät sopii niille. Keraaminen on hyvä kuumenemaan, mutta hyvin valikoiva kattiloiden suhteen:(. Sähköliesi ei taas kuumene tarpeeksi.
VastaaPoistanyt kun mietin kaks kertaa...meillähän ON keraaminen liesi. eikä pannut tahi liesi oo mennyt miksikään valurautakeitoksista. mitä pitäis tapahtua...? tuo oli täällä kun muutettiin eikä otettu asiasta sen kummemmin selkoa.
VastaaPoistamä haaveilen induktioliedestä...
Hyppysellinen: siis täh? Oonko mä sit jotenkin pihalla tuon valuraudan kanssa (sehän ois ihan mahtavaa). -lähtee googlaamaan-
VastaaPoistaHeh mä vastailen sulle täälläkin niinkun monellekin kirjoittelisin:). Siis pannuihin. Nopeasti googlattuna keraamiseen ei saisi käyttää rautaa, kun naarmuttaa, mutta keskusteluista päätellen riippuen pannusta JA liedestä tuleeko naarmuja vai ei. En taida uskaltaa kokeilla..
VastaaPoistakiitos tästä Rossana! joskus on näköjään hyvä olla tietämätön joistain asioista. aion jatkaa valurautalinjallani. jos naarmuuttaa jatkossa, niin voi harmi - meidän täytyy sit hankkia uusi liesi induktio-"mallisena" ;)
VastaaPoistatuli vielä mieleen, että onko tuo vinkkaamani "Kasvisruokia Aasiasta" sulle tuttu? olen varma että pitäisit sen visuaalisesta ilmeestä.
Olen tainnut selailla tuota kirjaa, mutta mä olen vähän ennakkoluuloinen kirjoja kohtaan jonka esittelyssä sanotaan: "Kaikki ohjeet on muokattu mahdollisimman vaivattomasti suomalaisessa keittiössä toteutettaviksi." Mun täytyy ilmeisesti antaa uusi mahdollisuus tälle kirjalle:). Kauniit kirjat on kyllä mun heikkous...
VastaaPoistaen mä ajatellutkaan nyt reseptejä vaan kokonaisuuden ulkonäköä ;)
VastaaPoistaMä tein teflonchapateja ja ne onnistuivat ihan mainiosti. Kiitokset mahtichapativinkistä!
VastaaPoistaTäytynee katsastaa tuo keittokirja!
oho! sinäpä panit tuulemaan. ollos hyvä vaan!
VastaaPoista