tiistai 19. elokuuta 2008

Chapati-leipä

Kaikille urdun-kielisille lukijoillemme haluan selventää että kyseessä tosiaan on چپاتی

Chapati-leipä on Intiasta kotoisin oleva ohut leipä. Superyksinkertainen taikina kaulitaan (tunnin) lepuuttamisen jälkeen ohuiksi rieskoiksi ja paistetaan pannulla. Simppeliä ja hyvää! Ohje löytyi Marianne Kiskolan "Kasvisruokia Aasiasta" keittokirjasta.

2 dl grahamjauhoja (meillä sihti-)
3/4 dl vettä
(suolaa)
öljyä

Lisää halutessasi suolaa jauhoihin. Tee jauhoihin syvennys. Alusta vesi jauhoihin vähän kerrallaan samalla vaivaten. Peitä ja anna levätä tunnin.
Tee taikinasta 8 palloa ja kaulitse ne ohuiksi rieskoiksi.
Paista öljyssä valurautaisella paistinpannulla leivät molemmilta puolilta (meillä blinipannu). Painele paiston aikana taikinaa kostealla pyyhkeellä tai kääntämiseen tarkoitetulla lastalla, jotta leipä paistuu tasaisesti.

Täällä vielä valmistusohje videon muodossa. Videolla mm. vinkataan, että vaikka et saisikaan leivästäsi ihan pyöreitä, ne maistuvat silti hyviltä - mullistava repliikki :D. Videon täti lisää myös öljyä taikinaan ja kääntelee leipiä tämän tästä. Itse tyydyin kääntämään vain kerran lettujen tapaan.
Me nautiskelimme elämämme ensimmäiset chapatit katkarapuisen keiton kanssa.

12 kommenttia:

 1. mmm intialaista.. Luuletko, voisiko noita tehdä muuten kuin valurautapannulla vai onko se juuri se salaisuus? Mulla on harmikseni keraaminen liesi, joka on törkeän hyvä vokkaamiseen, mutta ei valurautapannuille:(.

  VastaaPoista
 2. Haa ne taisi sanoa tuossa videolla, että teflonpannukin käy.

  VastaaPoista
 3. kirjankin ohjeistuksessa todetaan, että parhaan lopputuloksen saa valurautapannulla, mutta onnistuu varmasti myös teflonilla.
  voi kökkö ettei valuraudat käy liedellesi. meillä ainakin on valurautapannut paljon käytössä kun teemme pihvejä tai lettuja. tai chapati-leipiä :D

  VastaaPoista
 4. Mä oon aina kironnu miksei Suomessa voi olla kaasuliesiä asunnoissa. Ne saa tarpeeksi kuumaksi juuri wokkaukseen ja kaikki pannuviritelmät sopii niille. Keraaminen on hyvä kuumenemaan, mutta hyvin valikoiva kattiloiden suhteen:(. Sähköliesi ei taas kuumene tarpeeksi.

  VastaaPoista
 5. nyt kun mietin kaks kertaa...meillähän ON keraaminen liesi. eikä pannut tahi liesi oo mennyt miksikään valurautakeitoksista. mitä pitäis tapahtua...? tuo oli täällä kun muutettiin eikä otettu asiasta sen kummemmin selkoa.

  mä haaveilen induktioliedestä...

  VastaaPoista
 6. Hyppysellinen: siis täh? Oonko mä sit jotenkin pihalla tuon valuraudan kanssa (sehän ois ihan mahtavaa). -lähtee googlaamaan-

  VastaaPoista
 7. Heh mä vastailen sulle täälläkin niinkun monellekin kirjoittelisin:). Siis pannuihin. Nopeasti googlattuna keraamiseen ei saisi käyttää rautaa, kun naarmuttaa, mutta keskusteluista päätellen riippuen pannusta JA liedestä tuleeko naarmuja vai ei. En taida uskaltaa kokeilla..

  VastaaPoista
 8. kiitos tästä Rossana! joskus on näköjään hyvä olla tietämätön joistain asioista. aion jatkaa valurautalinjallani. jos naarmuuttaa jatkossa, niin voi harmi - meidän täytyy sit hankkia uusi liesi induktio-"mallisena" ;)

  tuli vielä mieleen, että onko tuo vinkkaamani "Kasvisruokia Aasiasta" sulle tuttu? olen varma että pitäisit sen visuaalisesta ilmeestä.

  VastaaPoista
 9. Olen tainnut selailla tuota kirjaa, mutta mä olen vähän ennakkoluuloinen kirjoja kohtaan jonka esittelyssä sanotaan: "Kaikki ohjeet on muokattu mahdollisimman vaivattomasti suomalaisessa keittiössä toteutettaviksi." Mun täytyy ilmeisesti antaa uusi mahdollisuus tälle kirjalle:). Kauniit kirjat on kyllä mun heikkous...

  VastaaPoista
 10. en mä ajatellutkaan nyt reseptejä vaan kokonaisuuden ulkonäköä ;)

  VastaaPoista
 11. Mä tein teflonchapateja ja ne onnistuivat ihan mainiosti. Kiitokset mahtichapativinkistä!

  Täytynee katsastaa tuo keittokirja!

  VastaaPoista
 12. oho! sinäpä panit tuulemaan. ollos hyvä vaan!

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin