lauantai 21. maaliskuuta 2009

Filoneitsyys meni pinaatin ja halloumin kanssa

Filotaikinaa on pitänyt kokeilla siitä asti kun Kurpitsamoskablogin neitokainen maistatti meillä moisia leivonnaisia taannoisessa tapaamisessa. Ja nyt, melkeinpä seuraavana päivänä Risulinnan emäntä muistutti niistä kehuen hommaa vielä helpoksi ja nopeaksi. Halusin uskoa Risulinnan emäntää ja noukin leivinpaperitötsän näköisen pakkauksen kaupan pakasteesta.

Onneksi poimin, sillä filoaskartelu oli helppoa ja nopeaa. Lopputulos oli rapsakan maistuvaa ja sopi erinomaisesti keiton kanssa natusteltavaksi. Suosittelemme!

Anna filotaikinan sulaa pakkauksessaan huoneenlämmössä noin 2 tuntia. Itse sulatin kääröä vain 1,5 tuntia ja lopputulos oli oikein hyvä!

Tee täyte sillä aikaa kun taikina sulaa. Omaan täytteeseen otimme mallia Divaani-lehden numerosta 6/08 tehden vain puolikkaan, näin:

noin 80 g pinaattia
2 rkl pinjansiemeniä
100 g halloumijuustoa
1 valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa ja mustapippuria
voiteluun ½ dl öljyä (sulatettua voita tai kananmunaa)
(öljyä pannulla paistamiseen)

Keitä tuoreita pinaatinlehtiä kiehuvassa vesitilassa hetki niin että lahdet painuvat kasaan. Valuta lävikössä. Laita kaikki aineet monitoimikoneeseen ja pyöräytä tasaiseksi tahnaksi. Jos et omista monitoimikonetta, mieti taas kerran pitäisikö se pistää hankintalistalle ja hakkaa ainekset veitsellä pieneksi silpuksi.

Ota pakkauksesta vain tarvitsemasi määrä taikinalevyjä ja rullaa loput takaisin. Risulinnasta luin hyvän vinkin, että vielä käyttämättömät taikinalevyt säilyvät tiiviisti pakattuna jääkaapissa noin 2 viikkoa.

Jos teet filoleivonnaisesi kolminkertaisella taikinalla, seuraa tulevia ohjeita. Yksikin kerros riittää. Ohjeessa käskettiin olemaan ripeä, mutta meillä ainakin normaali hommailuntahti riitti. Uhkana kuuluu olevan taikinan kuivuminen ja sen jälkeen hankala käsittely.
Levitä ensimmäinen taikinalevy pöydälle ja sivele se valitsemallasi "tökötillä", meillä käytettiin öljyä. Laita toinen taikinalevy tämän päälle ja toista voitelu. Aseta tämän päälle kolmas levy, jota minä ainakaan en enää voidellut. Toisella kertaa yhtä taikinakerrosta käyttäessäni voitelin sen ainokaisen.
Leikkaa taikinalevy haluamasi kokoisiin paloihin, meillä pidemmältä reunalta jaettiin levy neljään, kapeammalta reunalta kolmeen osaan. Näin saimme aikaan 12 pientä levyä. Levitä täyte joka taikinapalaan.
Rullaa kääröksi. ”Liimaa” taikinareuna kääröön olemassa olevan levitteesi voimin, tai lisää sormiisi hiukan vaikkapa öljyä ja auta taikinaa liimaantumaan niin että paketti pysyy kasassa. Kääröstä tulee suurinpiirtein sellainen peukalonkokoinen mötikkä.

Koska meillä kääröjä tuli paistinpannullisen verran, paistoimme ne liedellä. Kääntelimme kääröjä tämän tästä öljyisellä pannulla saadaksemme joka puolelle ruskettuneen, rapsakan pinnan. Suurempi määrä kypsentyy kätevästi uunissa.


24 kommenttia:

  1. Nami nami! Täällä käytetään filotaikinaa paljon;makeissa ja suolaisissa leivonnaisissa,hyvää on!

    VastaaPoista
  2. Söpöjä! Mie rakastan pinaattia! Ne Kurpitsamoskan kolmiot olivat myös nameja!

    VastaaPoista
  3. Yaelian: oliskos antaa vinkkiä tuonne makeiden juttujen puolelle? varmasti laajennamme osaamistamme sinnekin päin, sillä filo oli helppoa kuin voitaikina.

    -stjtr- : meilläkin on ruvetttu syömään enemmän pinaattia - hyvää on!

    Olivat ne Moskan kolmiot kyllä hyviä, eikös niissä ollut mintturyyditettyä makua? ne olivat kunnon kokoisiakin näihin meidän minikääryleisiimme verrattuna.

    VastaaPoista
  4. Niissä oli herneitä ja minttua ainaskin.

    VastaaPoista
  5. -stjtr- kävin vilkaisemassa tuolla Kurpitsamoskan sivuilla (olipas vaivalloista painaa tuota postauksessakin sijaitsevaa linkkiä ;)) ja tosiaan - herneitä, minttua ja tilliä niistä löytyi. koristelu oli hoidettu ansioituneesti pistaasipähkinöillä.

    VastaaPoista
  6. Päivän yhteensattuma: minulla on ensimmäisen kerran elämässäni filotaikinaa :)

    VastaaPoista
  7. ari: no katoppa. mielenkiintoista nähdä mitä sinä niistä pyöräytät.

    toinen satsimme kätki sisälleen soijamaustettua, pieneksihakattua kaalia ja riisiä. eivät pöllömpiä nekään!

    VastaaPoista
  8. aah nam, nämä menevät hetsiltään kokeilulistalle :) tosi herkullisen näköisiä.

    VastaaPoista
  9. Makeista tulee ensin mieleen baklava, mutta strudeleita voi tuosta tehdä ja sen tapaista...

    VastaaPoista
  10. Niin ja laittaa ne silloin uunissa, ei paistettuna..

    VastaaPoista
  11. hannn jolla myös hannaa tarkoitetaan ?: kokeile ihmeessä! hyviä ovat. halloumi on aikast maukas tuon pinaatin kumppanina.

    Yaelian: kiitos vinkeistä ja tarkennuksesta ;). struudeli onkin (syötynä) tuttu juttu, baklava tietääkseni ei. vaan mitenkä siitä tulee varsova mieleen? voi olla että mielleyhtymät ovat tällä kohtaa ihan kummiakin...

    VastaaPoista
  12. Hyvältä näyttää! Ihan mahtavaa että uskaltauduit koittaa.. tosi kätevä ja filon sisällä menee melkein mikä vain :)

    VastaaPoista
  13. Pääsiäishanuun: Onnellisen tietämättömänä menin heti innoissani kurkkaamaan tätä hanua.. kääk?!!! ;) ;) Suosittelen paistoajan, 6h, vuoksi pysymistä voitaikinassa :)

    VastaaPoista
  14. Vaikuttaapa makoisilta! Ei ole tullutkaan halloumia syötyä viime kesän jälkeen, joten näitä pitänee askarrella pikaisesti :)

    Me olemme filoa käyttäneet useamminkin (suolaisiin juttuihin). Kuitenkin kerran unohtui ottaa taikina ajoissa sulamaan, ja tietysti sillä kerralla oli useampia ruokavieraita odottamassa suuhunpantavaa, joten siinä sitten yhteistuumin sulattelimme filoa käsien välissä ja nykersimme sitä vähä vähältä auki... Ihan hyviä burekkeja siitä lopulta tuli, mutta onpa myös taikina löytynyt sen jälkeen aina ajoissa pakastimesta pöydälle ;D

    VastaaPoista
  15. Risulinna: ;)

    Patalintu: mikrosulatus voiskin olla tuhoisaa, käsisulatus lienee lempeämmän turvallista :) tuollaiset unohdukset harmittaa ko hetkellä ainakin meikäläistä ihan tajuttomasti, mutta jälkikäteen vain hymyilyttävät.

    burekki - täytyypä tutustua asiaan. kiva kun tulee uusia vinkkejä filon käyttöön!

    VastaaPoista
  16. Juu, itseä otti hulluna päähän, mutta siitä muodostuikin ihan hauska ohjelmanumero.

    Jos googletatte, niin löytyy varmaan helpoiten muodossa burek :)

    VastaaPoista
  17. Patalintu: senhän vois laittaa jo kutsuun. ohjelmassa filon sulattelua, seurustelua ja päivällinen :)

    selvä pyy, burek-etsintään :)

    VastaaPoista
  18. Filoherkut ovat aina suussasulavia! Ihanan kuuloinen resepti, taytyy pistaa muistiin! Sopisi varmaan hyvin alkupalaksikin raikkaan salaatin seurana.

    VastaaPoista
  19. Laila: ihan varmasti kävisivät alkupalanakin.

    kiva kun kommentoit, niin löysin mainioon blogiisi. friteeratut sipulit näyttivät oikein herkullisilta!

    VastaaPoista
  20. Jaahas, mun on kyllä nyt ehkä ihan pakko ottaa tänään kaupasta ainekset näihin :) filotaikinaa olen halunnut kokeilla jo pidemään aikaa, olen vain odotellut että sopiva resepti osuu kohdalle. Nyt taisi osua, nämä nimittäin vaikuttaa aivan törkeän herkullisilta!

    VastaaPoista
  21. Sanna: sitä se oli, herkullista. ja kun on kerran kokeillut filotaikinaan piilotusta, miettii jo mitä sitä seuraavaksi sisuksiin upottaisi. ja minkäs muotoisia piiraita tekis. siitä vaan kokeilemaan!

    VastaaPoista
  22. Voi kiitos tuosta pääsiäishanulinkistä:-) tuli kyllä päivän naurut sillä!!!
    Burekeja tai burekaksia täälläkin löytyy, juustotäytteellä tosi hyvää!

    VastaaPoista
  23. yaelian: se hanu kyllä toimii kerta toisensa jälkeen :D

    katsoin noita burekeja netistä. olipas monennäköisiä ja -täytteisiä maasta riippuen. juustoinen ei olisi varmaan lainkaan huonoa...

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin