torstai 25. kesäkuuta 2009

Hevos(voima)juhannus

Me söimme Jussina hevosta. Piste.

Tai ehkä hieman selittelyä, sillä selittelyksi kyseisen lihan syöminen aina menee. Ensinnäkin, maistoimme sitä ensimmäisen kerran fileen muodossa. Kyläpaikkamme isäntä grillasi viemämme piffit puolikypsiksi ja päälle ripsuteltiin vain suolaa ja pippuria - hyvää! Toisennakin, Suomessa heppaa ei pidetä pelkän lihan takia ja kun miettii miten hyvin hirnujia kohdellaan, eettisempää lihaa (riistan jälkeen) lienee vaikea kuvitella. Kolmanneksinakin, lihan hyödyntäminen eläimen kuoleman jälkeen on pelkästään järkevää. Me päädyimme heppaan hetken mielijohteesta Reinin tiskillä ihan uteliaisuussyistä. Kannatti. Kilohintakin oli halvempi kuin naudalla.
Kupuamme täytettiin myös lampaalla, joka oli marinoitu valkosipuli-yrttiöljyssä. Tarjoilemme lihat teille tässä raakana, koska valmiiden annosten kuvat olivat jostain syystä (nälkä?) hyvin epäkauniita.
Lisukkeena oli kuvassa kölliviä Weber-grillattuja vartaita grilliöljymaustettuna ja ilman.

Illalla napostelimme viinin kera valkohomejuustoa ja hyvää, ei liian makeaa viikunahilloa.

Samalla pelasimme mielenkiintoista ja hauskaa peliä nimeltä Sybarit. Se on ruoka-aiheinen tietokilpailupeli, jonka kysymykset koskevat ruokaa, juomia ja etikettiä. Välillä sai nauraa ihan katketakseen, kun tietämättömät pelaajat yrittivät keksiä epätoivoisia vastauksia (enkä nyt yhtään lue itseäni pois näistä tietämättömistä)! Huomatkaa yläkuvan viimeinen musta kysymys alakuvassa esiintyvine vastauksineen.
Juhannuspäivän valjetessa karavaanimme siirtyi Espoon kaupunkijuhannuksesta Tammisaareen, jossa ihailimme toinen toistaan upeampia Amerikanautoja. Nämä biilit olivat tulleet torille pällisteltäväksi Do-Dads:ien järjestämistä juhannuskekkereistä.Miksi Juhannuksesta puhutaan vasta nyt ja miksi olemme tapojemme vastaisesti olleet näin pitkään hiljaa - siitä enemmän ensi kerralla!

15 kommenttia:

 1. Upeita kaaroja! Mä olen itse asiassa syönyt kerran lapsena hevosmakkaraa, muistan näin.Isoisä vei jonnekin tehtaalle siellä alueella missä nyt on Kalasatama(metropysäkki) ja siellä oli sitä makkaraa hepasta.Sen koommin en ole sitä kyllä syönyt.....

  VastaaPoista
 2. Yaelian: minäkin olen aiemmin jotenkin karsastanut ajatusta hevosesta, mutta nyt asia muuttui. mietin siinä ostaessa, että kun nyt ei ole kasvissyöjä, mikä muka tekisi hevosesta sen erilaisempaa verrattuna esimerkiksi lampaisiin tai vasikoihin?

  autot olivat tosi upeita! oma suosikkini oli tuo tyylikkäästi madallettu mattamusta Chevy.

  VastaaPoista
 3. munsta on ihan ok syödä hepoista.

  etenkin tuo pointti siitä, että niitä ei pidetä pelkän lihan takia, on hyvä. (vähän samaan tapaan voisin harkita lammasturkin käyttöä, olettaen tietysti, ettei määkijää ole tapettu vain turkin takia.)

  jotenkin tuntuu luontevalta, että mitään ei tuhlata.*


  * tämä ei päde koiriin, ja tässä näemmekin että jokaisella on oma kipukynnyksensä.

  VastaaPoista
 4. Hevonen on hyvää! Muuallakin kuin maggarassa. Valitettavasti se on myös ihmisen kumppanieläin ja se aiheuttaa monilla ongelman syömistouhuun.

  Nykyään vaan ei hevoisiakaan saa enää noin vain käyttää ihmisruuaksi, ellei ole tallessa tautihistoria ja syötetyt lääkkeet. Ajatelkaa nyt, heppa joudutaan panemaan haaskioon terveyssyistä. Harmi.

  VastaaPoista
 5. se on tämä EU. No ei, kai pyrkimyksenä on vaan taata, että liha jota syödään on täysin turvallista. Jos hevonen on saanut jotain lääkettä tai rokotetta jota ei ole kirjattu, ei voida elintarvikeketjussa täysin varmasti luottaa, ettei eläimellä ole ollut jotain haitallista tautia tai ainetta elimistössään. Sääli, muttei voine mitään.

  VastaaPoista
 6. Peli vaikuttaa hauskalta, vaikka itsekin varmaan olisin melko tietämätön vastaaja :)

  Mulla on hevoskammo. Tiiän, että se ois eettistä lihaa ja en ole edes ollut mikään heppatyttö, mutta en mielellään syö edes hevospitoista meetvurstia. Pitäis joskus yrittää ylittää itsekin kynnys ja kokeilla heppapiffiä.

  VastaaPoista
 7. Moralisoidaanko Suomessa hevosenlihankin syöntiä? On mennyt jotekin ohi.

  Monessa maassa hevosenliha on erittäin arvostettua ja hevosenlihakaupat ovat erikseen. Mun mieheni rakastaa hevossashimia. Itse en ole sitä vielä maistanut, mutta ehkä seuraavalla reissulla?

  Mielenkiinnolla odotan uusia uutisianne :)

  VastaaPoista
 8. Olen hieman yllättynyt näistä rakentavassa hengessä annnetuista kommenteista. Olin jotenkin varautunut kauheaan viharyöppyyn, tietenkin anonyymisti annettuna. enkä nyt tarkoita näitä nimenomaisia kommentoijia, vaan yleensä ottaen.

  Liina: minustakin tuhlaamattomuus tuntuu luontevalta.

  onneksi me jokainen voimme ja pystymme vetämään itse rajan siihen mihin haluamme, sillä Suomessa lihaa tai sen korvaavia vaihtoehtoja on hyvin saatuvilla!

  -stjtr-: on hyvää, samaa mieltä ollaan!

  kyllä minusta toisaalta on hyvä että tietää mitä syö. turha nipottaminen on asia erikseen.

  Nelle: näin se menee.

  virpi: peli oli tosi hauska! tuli opittua monenmoista ja pidettyä hauskaa samalla, jälkimmäistä painottaen. kysymyksiä oli kaksi vaikeusastetta, joista sai itse valita. pisteitä ropisi tietysti sen mukaan. kysymykset vaihtelivat majoneesin pääraaka-aineista emännän rooleihin asti.

  jokainen saa kammota mitä haluaa. siinä ei ole mitään pahaa. mutta jos mitään periaattellista asiassa ei ole, suosittelen maistamaan!

  pinea: kyllä itsellä on tullut vastaan näitä, etten syö metwurstia kun siinä on hevosta (ks. Virpin kommentti :)) tai että miten voit syödä hevosta kun se on ihmisen ystävä? onko muilla samansuuntaisia kokemuksia, vai olenko se vain minä joka haistelee hevosensyömisvastaisuutta? reinin lihan myyjäkin perusteli hinnan "alhaisuutta" (esim. nautaan verrattuna)17e/kg sillä ettei heppaa oikein mene.

  hevossashimi kuulostaa namilta, itse olen raa'an lihan suuri ystävä. piffitkin pitää olla sellaisia veritihkuisia. oiskohan tuo riitävän hyvää syy itsellekin lähteä uusiksi ihanaan Tokioon ;)?

  VastaaPoista
 9. Hyppis, lähde ihmeessä :)
  Luin tuon Raholan tekstin hevosenlihasta, ja mielenkiintoista oli että siellä mainittiin Venäjälläkin syötäneen raakaa hevosenlihaa - siis sashimia. Mitenköhän he sen tarjosivat? Pitää varmaan etsiä käsiin tuo Larousse Gastronomique, johon Rahola usein viittaa... Mielenkiintoista tekstiä!

  (Mun täytyy tässä nyt tunnustaa, että olen itsekin ollut kasvissyöjä... Mutta vähitellen olen siirtynyt takaisin sekaruokailijaksi. Olen siis miettinyt näitä asioita monenmonelta kannalta ;) )

  VastaaPoista
 10. Hieno juhannusmenu! Enpä ole hevosta maistanut, mutta varmaan kiinnostava kokemus. Eräs tanskalainen ystävä yhä muistelee Suomenlinnassa syömäänsä hevosta, kun olimme siellä Panimo-ravintolassa. En tiedä, tarjoaako Panimo sitä enää. Kesän Italian reissulla olisi ilmeisesti mahdollisuus maistaa.. Onko teillä muuten mitään vinkkejä Roomaan, siis ruokaan liittyviä? Muuten mennään Caprille ja Etelä-Italiaan, Pugliaan.

  Sain Sybarit joululahjaksi pari vuotta sitten ja se on todella hauska peli oikeassa seurassa. Jouluaattona sitä pelattiin ja oli hauskaa, mutta joulupäivän eri porukassa olin melkein ainoa, joka tiesi vastauksia, joten kävi suurimmalle osalle hieman tylsäksi eivätkä intoutuneet edes luovasti keksimään vastauksia. Sen jälkeen peliä ei olekaan pelattu, pitäisi kaivaa se taas kaapista esille.

  VastaaPoista
 11. Oli hieno! pääosin ideointi tapahtui isäntäväen toimesta, me veimme lihat. alkupalat ovat näköjään unhottuneet, mutta tulen kyllä postaamaan ne joskus, olivat niin namia!

  Roomassa sai tosi hyvää ruokaa melkein mistä vain. Via Giobertillä, vain muutama kortteli keskustaan päin rautatieasemalta oli kadunkulmassa ravintola terasseineen, josta sai yltiöhyvää pizzaa. kävimme paikassa parikin kertaa. parempaa neljän juuston pizzaa emme ole saaneet missään!

  huonoin pizzakokemus ever oli myös Roomassa. tuo ruokapaikka oli myös kallein ja ainoa huono. Se oli kissa"puiston" kulmilla, kahvilatyyppinen paikka.

  Siskot kokkaa blogista kannattaa myös käydä kysymässä. Nelle mainitsi taannoin olleensa tuossa ihanassa kaupungissa. Kaunista matkaa!

  Pantheon ja Pietarinkirkko kupoleineen OVAT must!

  VastaaPoista
 12. Saapas nähdä, löydämmekö tämän pitsapaikan vai eksymmekö juuri tuollaiseen huonompaan kokemukseen. No, onneksi on aikaa seikkailla ja kokeilla kaikenlaista. :)

  Kiitos toivotuksista ja vinkistä, kyselenkin siskoksilta, josko tietävät hyviä vinkkejä.

  VastaaPoista
 13. Rauna: on ilo olla avuksi tai edes pikkuvinkiksi!

  VastaaPoista
 14. Näin kasvissyöjänä ja heppatyttönäkin peukutan vahvasti hevosenlihan puolesta! (Kunhan vain on suomalaista, ei tarvitse mennä kauas (ts. Eurooppa riittää) että hevosia kasvatetaan ruoaksi ja/tai kuljetetaan teurastettavaksi pitkiä matkoja vähintäänkin kyseenalaisissa olosuhteissa.) Suomessa hevosia kohdellaan hyvin, ja onkin kauheaa haaskuuta että sellaisten eläinten liha päätyy kaatopaikalle ongelmajätteeksi...

  Lisäksi sen verran mitä hevosenlihan mausta muistan, se on hyvääkin :)

  VastaaPoista
 15. Sohvi: samaa mieltä!

  jokos teillä on isot juhlat pidetty?

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin