keskiviikko 17. kesäkuuta 2009

Risotto villivihreästä ja friteeratut nokkosenlehdet

Jauhosavikkarisotto ei kuulostanut kovinkaan hyvältä. Ainakin minun korviini se antaa kuivan ja tylsän kaiun. Siksi nimesin risottokokeiluni otsikon mukaisesti. Maussa sen sijaan ei ollut valittamista, joskin parmesaani jyräsi aika voimakkaasti. Jauhosavikkaa siis ensi kerralla paljon enemmän! Vitamiinit tuli kuitenkin popsittua napaan ja onhan tuo vihreä riisien joukossa piristävää. Puhumattakaan villien hakureissun piristävyydestä!
Villiyrtti-tapahtumassa opimme, että kasvimaiden kitkettäväksi päätyvä jauhosavikka onkin syömäkelpoinen. Eikö olekin helpottavaa, että jonkun motkottaessa kitkemättömästä kasvimaasta voi häntä nyt katsoa hitaasti ja lausua:"Se on kyllä minun hyötypuutarhani..." varsinkin kun pihatähtimökin on syömäkelpoista.

Jauhosavikkaa sopii käyttää pinaatin tavoin. Kasvi on kuulemma ulkonäöllisesti aivan identtinen quinoan kanssa ja sen siemeniä voikin käyttää samalla lailla kuin quinoaa. Huippua!

Lehtien keruu tapahtuu, jälleen kerran, nuorina, mieluiten ennen kukkimista, sillä silloin vitamiinit ja muut ovat vielä parhaiten tallessa. Lehdet ryöpätään nopeasti kiehuvassa vedessä ja laitetaan saman tien juoksevan kylmän veden alle siivilään, jotta kypsyminen pysähtyy ja värit pysyvät kauniina. Sitten ruuan sekaan.

Risotto-tunnisteestamme löytyy niin monta risotto-ohjetta, etten sitä ala taas kertaamaan. Ryöppää jauhosavikat edellämainitulla tavalla ja lisää melkein valmiiseen risottoon yhdessä parmesaanin kanssa. Laitoin kahden hengen annokseen - siis noin 2,5 desiin riisiä- puoli desiä ryöpättyjä jauhosavikoita. Enempi olisi ollut parempi!

Koristele annos mielenkiintoisen ihanilla friteeratuilla nokkosenlehdillä.

8 kommenttia:

 1. Kuulostaa erinomaisen hyvältä ja väritkin ovat niin kauniit.Ihanaa Juhannusta!

  VastaaPoista
 2. Yaelian: se oli...! Hyvää Juhannuksenjatkoa myös sinulle!

  VastaaPoista
 3. Blogisi on saanut minulta pienen tunnustuksen. Tunnustusta ei ole pakko jakaa eteenpäin, itse haluan sanoa sillä lähinnä sen, että kiitos blogistasi, jatka samaan malliin. Ja hyvää kesänjatkoa!

  VastaaPoista
 4. Sirpale: no ompas hienoa saada tuollainen tunnustus, kiitos paljon! Oikein hyvää kesänjatkoa sinullekin - josko se säiden puolesta pian edes alkaisi ;)!

  VastaaPoista
 5. Ja meillä oli tänään risottoa. Olipa hyvä vinkki tuo jauhosavikka, pitää nyt kokeilla ensin perheen kesken miten maistuu. Mutta luulen, että maistuu.

  Tuolla taaempana oli tosi herkullista ruokaa. Niitäkin pitää kokeilla.

  VastaaPoista
 6. arleena: kiitoksia kovasti. suosittelen kokeilemaan. ihanaa kun luonnosta löytyy kaikkea herkullista!

  VastaaPoista
 7. Ekoruokaa viimesen päälle! Loistavaa!
  Nuo nokkosen lehdet ovat kauniin näköisiä koristeena. Ite oon kokeillut friteerattuja lehtiä aiemmin basilikalla ja nekin ihan nättejä kyllä :) Pitäisi varmaan itekkin käydä tuolla puskassa kykkimässä ja kasveja ettimässä?

  VastaaPoista
 8. Insanity_ eikö! no minä en ole kokeillut taas basilikaa, enkä Yaelianin aiemmin mainitsemaa persiljaa. mutta täytyypä kokeilla. tottahan sinne kannattaa lähteä kyykkimään, hop hop :)!

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin