tiistai 2. maaliskuuta 2010

Porsaan ulkofileetä gongonzolapitoisella fenkolilla

Olen saanut pikkusiskoltani 30v synttärilahjaksi (22-vuotiaana?! mitäh?!) pikkukirjan nimeltä "ruokasuosikit Italia". Miettiessämme liharuokaa seuraamaan rapurisottoa Italia-menussamme Jukka bongasi tästä suloisesta kirjasta maukkaan possuohjeen. Koska luomupossun puolikkaastamme oli jäljellä pakkasessa vielä yksi ulkofilepala, oli secondo sinetöity.

Ohjeen mukaista sambucaa meillä ei ollut. Likööri olisi varmaan korostanut aniksenmaullaan fenkolin omaa makua. Osa porukasta ei välittänyt gorgonzolasta, mutta sehän on tällä ohjeella helppo jättää väliin. Samalla itse sai juustoa enemmän, mikä on aina tietysti hyvä. Salvian toimitus on kuulemma ökkötellyt, joten sitä emme yrityksistä huolimatta onnistuneet saamaan. Olisipa jo kesä ja ulkona yrttipuskat rehottamassa!

POSSUA FENKOLILLA
ainekset kahdeksalle

possun ulkofileetä 8 siivua, noin 1 cm paksuisina
öljyä paistamiseen
(2 rkl sambucaa)
1 iso viipaloitu fenkoli
gorgonzolajuustoa paloina, noin 40g per syöjä
kermaa
(1 rkl tuoretta pilkottua salviaa)
1 rkl timjamia
suolaa
pippuria

Poista possun ulkofileestä näkyvä rasva ja leikkaa se noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Laita viipaleet kahden tuorekelmun väliin ja nuiji kevyesti jotta litistyvät hieman.

Kuumenna öljyä pannulla ja paista lihat parissa kolmessa erässä keskilämmöllä kypsäksi asti. Lisää tarvittaessa öljyä. Ota pois pannusta ja pidä lämpimänä.

(Sekoita sambuca paistinpannuun, kiehauta). Lisää fenkoli ja kypsennä kolmisen minuuttia jatkuvasti käännellen. Ota pois pannulta ja pidä lämpimänä.

Vähennä lämpöä, lisää gorgonzola ja kerma. keitä jatkuvasti sekoittaen, kunnes seos on pehmeää. Ota pannu pois levyltä, sekoita joukkoon yrtit ja suola sekä pippuri.

Jaa liha lautaselle, päälle fenkolia ja lorottele ylle juustoinen kerma.

6 kommenttia:

  1. Tässäpä ohje kuin tilauksesta! Ostin tänään reilun kilon painoisen ulkofileen ja viipaloin sen pakkaseen. Puolikkaalle satsille on jo ohje tiedossa ja nyt on sit toisellekin puolikkaalle. :) Ja hyvin sujahtaa tähän italiateemaan!

    VastaaPoista
  2. Anzku: no kävipä somasti!

    me olemme myös grillanneet possun ulkofile"pihvejä" ja sijoittaneet ne hampurilaissämpylöiden väliin lisukkeineen - aikast namikasta sekin. Kokkaavat siskot keittelivät ansioituneesti ulkofilettä maidossa, mutta silloin palan pitää olla kokonainen. mekin kokeilimme hommaa muttemme yhtä suurlla menestyksellä - siitä ei sen enmpää :).

    VastaaPoista
  3. Vaikka tuosta meidän lähi-ässästä saa ihan kaikkea niin ei sieltä kyllä fenkolia löytynyt. Teinpähän sit ihan vaan possua aura-juustokastikkeessa... Hyvää oli sekin. :)

    VastaaPoista
  4. Fenkolilla saa kieltämättä hommaan lisähohtoa, mutta uskon sydämeni pohjasta että menee ilmankin! oikein aurinkoista viikonloppua Anzku teidän perheelle!

    VastaaPoista
  5. Kiitos, teille myös! :) Meillä ei tosin aurinko paista tänä viikonloppuna, pojat on molemmat kipeenä, pienemmällä korvatulehus. Piti esikoisen synttäribileetki perua. Mutta eipähän tarvii huomenna touhuta mitään, lötkötellään vaan koko päivä (ja teen jotain hyvää ruokaa tietysti)! Sekin on kivaa!

    VastaaPoista
  6. no joo, meidänkin junnulla on korvatulehdus (tähän asti tällä viikolla oltiinkin terveitä - ihme!). tyttö touhuaa kuitenkin normaalisti eikä särkyjäkään näy enää olevan kun lääkekuuri aloitettiin, joten suht normaaleja touhuillaan.

    tuollaiset juhlien perumiset on kyllä tosi ikäviä! sympatiat teille ja onnea sankarille kuitennii :)! toivottavasti pojat paranevat pian!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin