sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Nuotiomakkaraa - tunnelmaa ja makua!

Pääsiäistunnelmointiimme Jukan isän luona kuuluu aina nuotiomakkaran paistaminen. Aikaisempina vuosina järven jäälle on viritetty myös napakelkka, mutta tänä vuonna pintaan kertynyt vesi esti sen.

Nuotio sytytettiin peltilevyn päälle, jonka alla oli eristeenä mineriittilevy. Näin koko komeus pysyi jään yläpuolella. Ensimmäisessä paikassa jää kylläkin petti notskin ympäriltä, mutta vahingosta selvittiin papan housut vaihtamalla ja nuotiota pulkalla siirtämällä (jälkimmäistä emme virallisesti suosittele, ensimmäistä sen sijaan hyvinkin lämpimästi).

Makkarat tuikattiin käristymään Jukan aikoinaan tekemiin makkaratikkuihin. Vatajan nitriitittömät, aromivahvistamattomat ja maidottomat, hyvin sianlihaisat ja sopivansuolaiset lenkinpätkät sekä nakit kiedottiin niin haluaville pekoniin. Kaksi pekonisuiroa per lenkkipala tuntui sopivalta. Jotta pekonin päät eivät jääneet repsottamaan, niihin tuikattiin liotetut puutikut tueksi. Veteenupotuksesta huolimatta jotkut tikut alkoivat palaa nuotion loimussa, mutta siitäkin selvittiin reippaalla ranneliikkeellä lumeen tuuppaamalla.

Hyvää oli, voitte uskoa!

Lisukkeena ketsuppi tai sinappi, juomana mehu, olut tai siideri.

6 kommenttia:

 1. nam, näitä teemmekin seuraavan kerran, kun kotona tai partiossa paistamme makkaraa nuotiolla.
  herkullista pääsiäisenjatkoa!

  VastaaPoista
 2. suosittelemme. oli pekonisen hyvää :). ei niin että tuo makkara sitä kaipaisi, mutta lisänä hyvä.

  herkullista Pääsiäisenjtakoa sinnekin!

  toivottelee lettuaamiaiselta juuri noussut

  VastaaPoista
 3. Oi, tuli ihan nostalginen fiilis kun muistelee lapsuuden pääsiäisiä mökillä ja jäälle rakennettua napakelkkaa, pilkkimistä sekä kyläriehaa poniajeluineen ja makkaranpaistoineen. Niin ja keppipullaa!

  Ihania kuvia :)

  VastaaPoista
 4. Makkaraa pekonilla, nerokasta!

  VastaaPoista
 5. piti tulla vielä lisäämään, että olen nuoruudessani viettänyt aikaa paljon Nummelassa siskoni luona, sieltä myös kertyi paljon herkullisia makumuistoja.

  VastaaPoista
 6. hannn: keppipullakin on käynyt mielessä, mutta ei ole yltänyt toteutusasteelle. ehkä ensi vuonna?

  Veera: eikö? ei ainakaan pääse tuo massa vyötärönympäriltä kutistumaan ;).

  inkamaria: kiva oli kuulla tämäkin :). meilläkin on täältä jo monia maistuvia muistoja, vaikka asuinvuosia on takana vasta vajaa 1.

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin