maanantai 26. huhtikuuta 2010

Tuliaisia Tokiosta

Matkalta pitää tuoda tullessa muutakin kuin kokemuksia. Elektroniikka tulee monelle mieleen ensimmäisenä pohdittaessa Japanin tuliaisia. Jotain pientä kameratarviketta tarttui minunkin matkaan. Japanista löytyy vaikka mitä ostettavaa, kuten keittiöveitsiä. Niitä on pakko hankkia! Edellisen reissun veitsi on pysynyt äärettömän terävänä, joten Japanilaiset todellakin taitavat veitsien tekemisen. Ensimmäisessä kuvassa on hiukan erikoisempia veitsiä, mihin lie käyttötarkoitukseen. Minä osuin Tsujiki kalatorin laitamilla Aritsugu nimiseen veitsikauppaan.
Pieni kauppa oli aivan täynnä mitä erilaisimpia veitsiä. Kaikki veitset hiotaan, viimeistellään ja pakataan asiakkaan tilauksesta.
Meillä oli tarve pienelle vihannesveitselle. Sitten heräteostona hakkelusveitsi, tai mikä termi tuota korkeateräistä voisikaan kuvata? Pienemmän terä on 12 cm pitkä ja isomman 17 cm.
Merituuli oli tilannut kombu merilevää, jota löytyi kuivattuna myös Tsujikin läheisyydestä. Tässä puodissa oli vaikka mitä kuivattuja elintarvikkeita.
Innolla odotan mitä tästä merilevästä koskaan tehdäänkään.
Ostoslistalla oli myös "jotain tarjoiluastioita". No siinä vasta helppo tehtävä miehelle! Päätin suunnata edelliseltä reissulta tutulle Kappabashi kadulle, josta löytyy vaikka mitä tarjoiluastioista täydelliseen ravintolan keittiölaitteistoon.
Eräästä puodista ostin pari pientä ja yhden isomman vadin. Ostamissani oli hiukan erikoinen aallotettu pinta, jonka uskoin miellyttävän Merituulia. Ja niin myös kävi.
Eräästä paikasta sain lahjaksi terässaippuan. Se kuulemma poistaa esim. kalanhajun käsistä tehokkaasti. Näitä kuulemma saa myös Suomesta, mutta en ollut aiemmin kuullutkaan tällaisista.
Pitäähän aina jotain nestemäistäkin tuoda. Sakea tottakai! Lähimarketista ostin matalahkon mutta paksun pullon. Mausta ei ole vielä mitään tietoa, mutta eiköhän se tule juotua.
Toivelistalla oli myös luomusoijaa. Harmillisesti lähes aina oli tarjolla vain Kikkoman soijaa. Tuntuu turhalta ostaa ulkomailta samaa kuin Suomesta saa. Yritin kysellä luomua ja jonkun "ecocert" pullon löysin. Todellakin sana "ecocert" oli ainoa länsimainen kirjoitus kyseisessä pullossa. Minkä lie sertin tämä pullo on saanut, mutta ostin sen kuitenkin.
Lapsille tietty toin myös tuliaiset, mutta ne olivat perus taistelurobotti- ja tuhkimosettejä, joten niistä ei sen enempää.

14 kommenttia:

 1. Ainakin kalatiskillä työskennellyt poikaystäväni kuulemma käytti aikoinaan ahkerasti metallisaippuaa – ja toimii!

  VastaaPoista
 2. Maiju: mukava tietää. päässee meillä testiin jo ennen vappua.

  Yaelian: olin kanssa hirmu tyytyväinen. vain bentoihin tarkoitetut jutut jäi listasta uupumaan, mutta onhan tuota jo tuossakin.

  astiat olivat erityisen kauniit - pinta oli mielenkiintoinen ja väri uutukainen meidän keittiössämme.

  VastaaPoista
 3. Haa! Mäpäs arvaan, mitä siitä merilevästä ainakin tulee ;)

  VastaaPoista
 4. haa! mäpäs luulen että se on tieto eikä arvaus :)

  VastaaPoista
 5. ... varmaan luen liikaa blogeja ;)

  VastaaPoista
 6. Ihania kuvia! Näytin tietenkin miehellenikin, joka oli innoissaan. Kombu on kuulemma tosi hienoa kombua ja käytetään erityisesti dashiliemeen. Ja sake on Kurokirishima shochua, tehty perunasta ja tulee Kagoshimasta Kyushun saarelta. On kuulemma aika vahvan makuista.
  Kappabashi on mielenkiintoinen paikka, siellä menisi kokonainen päviä. Kauniit astiat ja hienot veitset on Jukka löytänyt!

  VastaaPoista
 7. minäkin olin kovasti iloinen kaikista tuliaisista!

  kiitos kommenteistasi taas pinea! sinulta ja mieheltäsi on mukava kuulla mitä Japanista on tuotu - sama homma se oli viimeksikin.

  minäkin olisin saanut Kappabashilla menemään vaikka kuinka ja kauan, mutta muu perhe oli eri mieltä :).

  mihin noita erikoisenmallisia veitsiä muuten käytetään ( aloituskuva), tiedättekö?

  VastaaPoista
 8. niin ja edelleen pinea, onko tuo luomusoijaa? :)

  VastaaPoista
 9. V tässä moi.. ne on nuudeliveitsiä nuo hassut joissa terä jatkuu kahvan alle :) Soba- ja Udon-nuudeleille.

  VastaaPoista
 10. no moi! ja kiitos tiedosta, ei olisi ihan heti tullut mieleen. blogimaailma on niin mainio kun täällä oppi toisilta vaikka mitä (näkemättä suurta vaivaa että ottaisi itse selvää ;)

  Tervetuloa V kommentoimaan vaan jatkossakin!

  VastaaPoista
 11. Juu, on luomusoijaa! Ja V vastasikin jo toiseen kysymykseen, eli nuudeliveitsiä ne ovat. (Ei mekään tiedetty, mutta päästiin jäljille tuon veitsikaupan nimen perusteella...)

  VastaaPoista
 12. pinea: Hyvä juttu että on luomua! Jukka sanoi että soijavaihtoehtoja oli aivan valtavsti, mutta luomuksi arveltua vain tämä yksi.

  VastaaPoista
 13. Hei! Myöhäinen vastaus siihen toiseen veitsikysymykseen: se leveälapainen veitsi on todennäköisesti nakiri-bouchou ja se on tarkoitettu vihannesten leikkaamiseen, siivuttamiseen ja silppuamiseen. Teimme juuri pienen katsauksen japanilaisiin veitsiin, se löytyy täältä.

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin