lauantai 3. heinäkuuta 2010

Peruna-korvasienikroketti Kalantilaisista korvasienistä

Kun siskosi soittaa sinulle tohkeissaan, että heidän tontiltaan (kyllä, tontiltaan) on löytynyt korvasieniä ja kysyy haluatko sinä ne, vastaa kyllä. Näin minäkin tein, loistolopputuloksella!
Saimme myrkylliset sienemme pakastettuina. Rasian yllä oli teippaukseen kirjoitettu huutomerkein "ei käsiteltyjä!!!". Emme ole koskaan ennen tehneet korvasienistä itse mitään, joten hoidin keittokäsittelyn tunnollisen tarkasti, näin:

Ajoitin sienten keittämisen niin, ettei kotona ollut ketään muuta. Laitoin ikkunat auki ja liesituulettimen täysille. Kiehautin vettä suurimmassa mahdollisessa kattilassa, niin että sienet keittyivät varmasti väljästi. Viisi minuuttia kiehuttuaan sienet päätyivät siivilään, keitinveden loristessa viemäristä alas. Sienet huuhdeltiin hyvin. Sitten pesin kattilan ja toistin kiehuttamisen. Kiehutin sienet kolme kertaa, kuten reseptissä ohjeistettiin. Evira suosittaa vähintään kahta keittokertaa.

Tämän käsittelyn jälkeen päästiinkin itse asiaan, eli Talouselämän kuha-artikkelissa olleeseen Markus Rautalan reseptiin. Kalasta ja kastikkeesta puhuinkin jo aiemmin, tässä peruna-korvasienikrokettien ohje.

Kroketit olisivat hyvä vierastarjottavakin, sillä ne valmistellaan leivitystä ja friteerausta vaille valmiiksi pakkaseen. Huomioitavaa on, että kroketit sulavat yllättävän kauan, riippuen tietysti muodosta.

Krokettien maku oli hienostunut. Korvasieni maistui ja tuntui perunamassan joukossa. Leivityksen rapea pinta yhdistettynä pehmeään, ei silkoiseen sisusmassaan, oli oikein hyvä! Omista kroketeistamme uupui inan verran suolaa, joten sitä uskallan laittaa hiukan enemmän ensi kerralla. Massan sekaan sopisivat varmasti muutkin sienet.
PERUNA-KORVASIENIKROKETIT

500 g uuniperunaa, meillä Rosamunda
50 g (suolatonta) voita paistamiseen
1 iso (banaani)salottisipuli
100 g korvasieniä
2 keltuaista
suolaa
mustapippuria

LEIVITYKSEEN:
panko- tai korppujauhoja
saaristolaisleipää kuivattuina murusina
vehnäjauhoja
2 kokonaista munaa

Kypsennä perunat kuorineen uunissa 200 asteessa. Kuori.

Leikkaa sipuli ohuiksi puolirenkaiksi. Hienonna käsitellyt korvasienet.Kuullota sipulit ja sienet alhaisella lämpötilalla. Yhdistä seoa puuhaarukalla murkattuhin perunoihin. Lisää keltuaiset. Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Muotoile massasta haluamasi muoto. Pakasta yön yli.

Leivitä jäinen massa seuraavana päivänä. Pyörittele ensin vehnäjauhoissa, sitten rikotussa munassa ja lopuksi saaristolaisleipä-pankoseoksessa. Ole tarkkana kun leivität. Massan ympärillä pitää olla panerointia joka puolella.

Anna krokettien sulaa rauhassa. Friteeraa 180 asteisessa rypsiöljyssä, kunnes pinta on kauniin ruskea. Meillä massa lötkistyi melkoisesti, mutta lastan avulla sain nostettua kroketit öljyyn ja lopputuloa oli ihan hyvä, ei kylläkään mikään kulmikkaan tarkka.

Laita kroketit vielä lopuksi 180-asteiseen uuniin kuudeksi minuutiksi.

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa ihanilta. Vaikka korvasientä en tiedä koskaan maistaneeni... Saati sitten valmistaneeni ;) Mutta munkin siskon pihalla saisi kyllä mielihyvin kasvaa tuollaisia aarteita :D

  VastaaPoista
 2. Pinea kyllä mä luulen että sä tietäisit jos olisit valmistanut ;D.

  Sisko on miehensä kanssa rakentanut oman kodin ja nyt ensimmäistä kertaa tontin rajalle oli kasvanut näitä ihania "tippaleipäsieniä". Toivottavasti ne putkahtavat siellä pintaan ensi vuonnakin!

  VastaaPoista
 3. Korvasienet tykkäävät rikotusta maanpinnasta ja selluloosasta. Siskosi voi yrittää kannustaa sieniä kasvamaan kaivamalla matalan kuopan, johon laittaa sanomalehteä korvisten ravinnoksi. Tämä kuulemma on toimiva keino, itsellä ei ole ollut tilaisuutta kokeilla.

  VastaaPoista
 4. jaa niinku siihen korvasieniapajan viereen vai? kysyy tietämätön ;)

  VastaaPoista
 5. Luin vanhoja postauksianne ja otsikko piti lukea ihan kahteen kertaan, koska Kalantia niin harvoin näkee misään mainittavan, itsekin kun sieltä olen kotoisin. :)

  Ihanan raikas kuva tuo ylimmäinen.

  VastaaPoista
 6. Kotisutujen pomppaaminen kyllä kiinnittää huomiota.

  Kävin blogissasi katsomassa, hurjan kauniita kuvia! Fiilistelin etenkin Sisilian kuvia, sillä haaveilemme matkasta sinne.

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin