sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Mansikoita pihasauniolla väritettynä

Raikas on monesti adjektiivi, jota kaipaa kesäisiin jälkiruokiin. Helppo on toinen. Tässä herkussa riittää sekä raikkautta että makeutta, konstailemattoman helposti. Aktiivinen valmisteluaika on myös tosi lyhyt. Mielenkiintoisen ruuasta tekee villiyrtti pihasaunio. Minä nypin omat kukkamme luvalla mansikkarivien välistä, kun olimme lasten kanssa keräämässä punaisia mollukoita lähitilalta.

Resepti on Sami Tallbergin Villiyrtti Keittokirjasta. Olen kovasti innostunut tästä opuksesta.

Mietin aluksi mitä eroa on kamomillasauniolla ja pihasauniolla, mutta tutkiessani asiaa ero onkin ilmeinen: pihasaunion mykerön ympärillä ei ole lainkaan laitakukkia (terälehtiä). Kasvit soveltuvat pitkälti samanlaiseen käyttöön, mutta pihasauniossa on kamomillan aromien lisäksi ananaksen makua.

Tallberg kertoo kirjassaan, että pihasaunio on täydellinen "match" mm. vadelmien kanssa. Carelian keittöpäällikkö mainitsee, että heidän ravintolassaan myydyin jälkiruoka elo-syyskuussa 2009 oli juurikin jäätelö, josta löytyi pihasauniota metsävadelmien ja murennetun marengin kanssa. Vaaleat kalat ja lihatkin kuulemma tykkäävät kasvista.

Lehdet ja kukat on hyvä käyttää raakoina, varret kelpaavat uutoksiin kunhan sihtaa varret lopuksi pois. Kukkien käytössä kannattaa edetä varovasti, sillä niiden maku on todella intensiivinen.

PIHASAUNIOLLA MAUSTETTUJA MANSIKOITA MAKEASSA LIEMESSÄ
kahdelle

300 g mansikoita perattuna ja puolitettuna
50 g sokeria
½ sitruunan mehu
1 dl vettä
1 rkl pihasaunion lehtiä ja kukkia hienonnettuna

Kiehauta sokeri, vesi ja sitruunan mehu. Anna jäähtyä. Lisää peratut mansikat ja pihasaunio. Anna maustua puoli tuntia ennen tarjoilua, välillä sekoitellen.

Pihasauniolla maustetut mansikat maistuivat meille erityisesti jääkaappikylminä.

pihasaunio

5 kommenttia:

 1. Tuo saunio varmaankin antaa jännän makulisäyksen noille mansikoille..

  VastaaPoista
 2. Voiko sitä tosiaan syödäkin!
  Rakastan pihasaunion tuoksua ja muistan sen ihan pikkulapsi-iästä asti. Pitääpä kokeilla...

  VastaaPoista
 3. Yaelian: maku oli yllättävän pirtsakka, hieno! tykkäsimme Jukan kanssa molemmat.

  Katriina: kyllä voi :). minäkin muistan pihasaunion lapsuudesta ja koulun pihalta. sitä oli aina ja kaikkialla...suosittelen lämpimästi kokeilemaan!

  VastaaPoista
 4. Oo, rakastan teidän luonnonläheisiä postauksia! Meilläkin pieni lähiruoka postaus tulossa saaliin myötä, varmasti blogissa lähiaikoina!

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin