lauantai 4. helmikuuta 2012

Karamellisoitua sipulia voitaikinalla

Karamellisoitu sipuli on hurjan monikäyttöistä. Siitä voi tehdä lisäkkeen (pihvi)aterialle, sitä voi ujuttaa hampurilaiseen, hodariin, pitaleipään tai rieskaan ja sillä voi mielenkiintoistaa sosekeiton tai focaccian pintaa. Esimerkiksi.

Sipuliviikolla kokeilin nakata karamellisoituja sipuleita voitaikinan päälle ja aavistukseni osui oikeaan: hyvää tuli! Karamellisoituneet sipulit muuttuivat uunituksessa vielä tahmaisimmiksi ja tarttuivat toffeen tavoin hampaisiin syödessä. Sillä lailla hyvällä tavalla. Meillä sipuliset suolaiset nautittiin kahvin ja teen kera, mutta voisin kuvitella näiden ilahduttavan myös keittopöydässä tai aamupalalla.
Ajattelin saavani herkkutattien makua laittamalla kruunuksi vielä tattisiivuja, mutta karamellisoitujen sipulien maku jyräsi niin vahvasti etteivät sienet päässeet esille juuri lainkaan. Jos joku ulkonäköseikkana haluaa tattia lisätä, todettakoon että liotin kuivattuja tattisiivuja pehmeäksi vedessä, jonka jälkeen kuivasin ne pyyhkeiden välissä ja asettelin kaiken päälle.
Ohjeistusta tähän settiin tuskin tarvitaan, mutta laitetaan nyt varmuuden varalle. Tärkein pointti lienee, ettei voitele voitaikinan syrjää, sillä silloin taikinakerrokset liimautuvat umpeen, eikä lehtevyyttä tule. Paistolämpötilan on syytä olla myös 225 astetta.
En huomannut laskea montako suolapalaa setistä saimme, mutta toisaalta sehän riippuu minkä kokoiseksi taikinaa leikkaat ja kuinka paljon sipulia kullekin panet.

KARAMELLISOITUA SIPULIA VOITAIKINALLA
karamellisoitujen sipulien lisäksi tarvitset:
voitaikinaa
parmesaania
kananmunaa tai maitoa voiteluun

Ota voitaikinalevyt sulamaan ja nappaa uuni 225 asteeseen.

Valmista karamellisoidut sipulit:
noin 20 g voita
2 sipulia siivutettuna
2 rkl sokeria
2 rkl punaviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
vettä

Sulata voi pannulla. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä jotta saavat hiukan väriä.
Lisää sokeri ja sekoita hyvin.  Lisää punaviinietikka. Keittele kunnes neste on melkein kokonaan haihtunut. Tuoksu on melkoisen pistävä aluksi. Lisää hiukan suolaa ja pippuria sekä ruokalusikallinen vettä.
Hauduta sipuleita hetki kunnes ne ovat pehmeitä ja tahmaisia.

Leikkaa voitaikasta haluamasi kokoisia paloja. Raasta jokaisen palan keskelle hiukan parmesaania. Nakkaa juuston päälle karamellisoituja sipuleita ja halutessasi sieniviipale. Voitele taikinan reunat munalla tai maidolla. Kypsennä uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes reunat ovat kauniin kullanruskeat.

8 kommenttia:

  1. Nami nami,tämä kyllä kuulostaa sellaiselta must make-jutulta!

    VastaaPoista
  2. Me ollaan usein tehty samanlaisia, joko karamellisoiduilla sipuleilla ja suppiksilla tai pelkillä sipuleilla. Kivoja pikkutarjottavia vaikka silloin kun on tulossa vieraita eikä oikein jaksa tai kerkiä tehdä mitään suurempaa.

    Mulla on muutenkin fiksaatio karamellisoituihin sipuleihin, laitan niitä vähän joka paikkaan.

    VastaaPoista
  3. Yaelian: suosittelen.

    Riikka: Mikä on Riikka toiminein yhdistelmä karamellisoidun sipulin kanssa? Onko tullut vastaan jotain mikä ei toimisi?

    VastaaPoista
  4. mun on bialy leivonnaisia ollut tarkotus jo pidempään tehdä joihin tulee sipulia vähän samaan tyyliin.. mutta saas nähdä, ne on bageleita ilman keittoa mutta sipulilla.

    tollasen sipulin sekaan sopii musta muuten punaviinietikka hyvin.

    ja hauskan näkösiä noi leikatut sienet :)

    VastaaPoista
  5. Me ollaan tehty vastaavannäköisiä suolaisia, mutta ihan sämpylätaikinalla ja silputulla sienellä.

    Punaviinietikkaa noihin sipuleihin tuleekin. Tuoksu on kokkaillessa ensin aika tymäkkä, mutta tasoittuu kyllä.

    Minäkin tykkään sienien ulkonäöstä. Siivutettiin ja kuivattiin syksyllä yhteen rasiaan tällaisia siistejä siivuja juurikin koristetarkoituksiin.

    VastaaPoista
  6. Ihania suolapaloja! Karamellisoitu sipuli on hyvää. Usein tulee paisteltua ihan vain ruuan lisukkeeksi. Pieni etikkatymäys joukossa on ihan must.:)

    VastaaPoista
  7. Noh ei ole ainakaan vielä tullut vastaan mitään, missä nuo eivät toimisi. Tykkäsin varsinkin, kun joku aika sitten vedin sipulit lohifileen päälle, lisäsin vähän smetanaa (ja varmaan suppiksia kanssa) ja laitoin uuniin paistumaan.

    Mulla on kulunut viime aikoina ihan älyttömästi punaviinietikkaa. Miksi ihmeessä sitä tunnutaan myyvän vain 250 ml pulloissa? Kestää korkeintaan kaksi viikkoa.

    VastaaPoista
  8. kmsu: niin on must!

    Riikka: Lohesi kuulostaa hyvälle!

    ja kokkailun monipuolistuessa on monipuolistunut myös viinietikkakokoelma...:).

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin