Jo maaliskuussa tiesin että heinäkuinen työmatka suuntautuu Wieniin. Kun maailman parhaat ravintolat listattiin vuonna 2013, nousi Wienissä sijaitseva Steirereck sijalta 11 sijalle 9. Ajattelin heti että työreissun illallispaikka tuli samalla kiinnitettyä. Aikaa kului ja lopulta kaksi viikkoa ennen matkaa tajusin saamattomuuttani olevani ilman pöytävarausta. Onneksi edes lounaskattaukseen oli tilaa. Steirereck käyttää parhaan mukaan kotimaisia tai lähituottajien raaka-aineita, mutta makumaailmaa tuodaan joskus myös kauempaakin. Steirereckillä on oma Meierei-aamupalaravintola ja omistavatpa he myös kolmannen syöttölän. Kauniina päivänä sain pöytäni terassilta puiden ja varjojen katveesta.
Lounasmenun
vaihtoehtoina olivat neljän ja viiden ruokalajin kokonaisuudet joista tietenkin valitsin laajemman. Menun tutkiminen
sujui huomattavan kivuttomasti kun nautti lasillisen kuivaa Brundlmaye
kuohuvaista.
Ensimmäinen keittiöntervehdys oli parsatanko sitruunaisella majoneesilla. Hieno yllätys oli parsan rakenne, sillä tanko oli kuivattu. Parsa oli kuin snackspala, joka rapsahti suussa. Majoneesi toi sopivasti kirpeyttä ja hapokkuutta.
Odotellessa
tarjoiltiin leipää. Steirereckin leipäkorissa oli noin parikymmentä vaihtoehtoa
omalta keittiöltä.
Seuraava tervehdys oli lumipeti, jossa oli marinoitua
luumua, lohipala, fenkolia sekä varsiselleriä. Kivoja suupaloja, mutta ehkä
liian hajanainen kokonaisuus.
Steirereckissä ei annoksia esitellä erikseen, vaan
ruokalajia ennen tarjoilija nostaa pöytälaatikosta ruokakortin ja seuraavaan
lajiin tarvittavat työkalut. Näppärää, joskin muuten lämmin tarjoilu jää tällä
kohtaa etäiseksi. Ruoka-ainekortissa on lueteltu ainesosat ja hiukan faktaa joihinkin
seuraavan annoksen raaka-aineisiin.
Ensimmäinen
annokseni oli villisian päätä. Annoksessa oli 14 päivää suolassa ja
maitohapossa anaerobisesti käytettyjä porkkanoita. Porkkanat olivat
värjäytyneet aivan punajuuren väriseksi. Villisika oli pehmeää ja kasvikset ja
kastikkeet täydensivät kokonaisuutta. Hiukan jäin kaipaamaan suolaa, joskin nyt
alkuperäiset maut tulivat hienosti esille. Juomana Weingut Musterin valkoviiniä.
Seuraava ruokalaji oli suutarikalaa (tench) ja kasviksia.
No ihan mukava annos, hiukan jälleen kaipailin syvyyttä makuihin.
Kolmas
ruokalaji oli grillattua alppinautaa, seuranaan perunalastuja sekä maitovoisia
papuja. Annoksessa käytettiin minutina-yrttiä, joka on kuin ruohosipulia mutta
hiukan suolaisempi ja happamampi maku. Hiukan vaisu kokonaisuus jälleen, vaikka
liha oli mureaa ja annoksessa oli hapot ja rapsakkuudet ihan kohdillaan. Kääk,
kolme menun ruokalajia takana ja saman verran hienoisia pettymyksiä.
Toivottavasti homma paranee juustojen ja jälkkärin osalta.
Kyllä
mä sulle välijuustot näytän, olisi Rivo-Riitta todennut. Oli nimittäin aika
vakuuttava vaunullinen juustoja tarjolla. Juustomestari saapui vaununsa kanssa
pöydän ääreen ja asiakas ai itse valita noin 60 eri juustolajista neljä
mieluisinta.
Valitsin
vuohenjuustoa, erittäin pehmeää brietä, kovaa juustoa sekä sinihomejuustoa.
Juustojen kanssa tarjottiin rypäleitä ja tummia pähkinöitä. Aivan loistava
setti ja todella maukkaita juustoja vahvistuen loppua kohden. Pääruualta jäänyt
punaviini täydensi juustoja mukavasti.
Jälkkärinä
oli uppopaistettuja rapsakoita lettuja. Annoksessa oli käytetty perinteikästä Mispeli
(Medlar) hedelmää, jota ei kuulemma nykyisin enää kovin yleisesti käytetä. Wikipedian
mukaan ranskalaiset kutsuvat hedelmää nimellä cul de chien, eli koiranperse. Koiranperse
oli varsin maukasta lätyn kanssa. Lisukkeena hilloja, kukkia ja jäätelöä. Tämä
annos kruunasi kokonaisuuden ja jätti kuitenkin kokemuksen positiiviseksi.
Lettujen
kanssa nautittu kahvilautanen sisälsi sokeroituja pähkinöitä ja
marmeladeja.
Laskun kanssa tuli vielä pari himmeliä, joissa oli
mehiläisvahan sisällä hunajaista ja hiukan marmeladeja.
Tässä oli rapsakan taikinan kanssa hilloa.
Saapumisesta kaksi tuntia ja neljäkymmentä minuuttia
myöhemmin sekä 138 euroa köyhempänä poistuin ravintolasta. Ennakkoon odotin
hiukan enemmän kuin lopulta sain. En ole aiemmin käynyt kahden Michelin tähden
paikassa lounaalla, mutta uskoisin että illallisen maistelumenu olisi
miellyttävämpi kokemus.
Välijuustot ja koiranperse <3
VastaaPoistaOoh mikä ateria! Ja erityisen hauskoja yksityiskohtia nuo koiranperse ja himmeli;D
VastaaPoistahuh juustotaivas!
VastaaPoistaHauskaa luettavaa, kiitos raportista!
VastaaPoistaJuustokärry herätti kunnioitusta, melkoinen valikoima.
Juustokärry kyllä oli hieno juttu, samoin leipävaunu. Todella vaikea vaan valita noin laajasta valikoimasta.
VastaaPoistaJos on Merituulella sana hallussa, niin on kyllä teikäläiselläkin! :)
VastaaPoista